Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Лугова Анна
Чим корисні книжки-картинки
Останні кілька років у галузі дитячої літератури великий попит мають книжки-картинки. У чому ж їхня суть та чому вони справді настільки популярні? Пропонуємо дізнатись просто зараз.
 
Насамперед давайте розберемося з термінологією. Книжка-картинка — книжковий формат, в якому поєднано вербальне та візуальне наповнення. Тобто історія у книзі розповідається як словами, так і ілюстраціями. Ці видання можуть бути різних літературних жанрів, розраховані як на дітей, які ще не вміють читати або лише вчаться, так і для самостійного читання. Зазвичай це невеликі за обсягом видання будь-якого жанру чи тематики. Головне – яскраві ілюстрації, проста й зрозуміла мова та лаконічність.
 
Книжки такого формату давно отримали своє визнання закордоном, але в Україні тенденція залишалася поза увагою досить тривалий час. Критики недооцінювали книжки-картинки, немовби їх важко сприймати та обговорювати з дітьми. Але згодом цей книжковий формат отримав визнання і серед українських видавців, і серед читачів.
 
 
Книжки-картинки зазвичай містять в собі рівноцінну кількість тексту та ілюстрацій, адже візуальні образи доповнюють історію та допомагають дітям краще сприймати інформацію. У формі книжок-картинок створюються абетки, книжки-картонки, книжки-концепти, збірки віршів, книжки-іграшки, книжки у стилі поп-ап та інші види дитячих книжок.
 
Такий формат книжок найчастіше орієнтований на дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, але у сучасному світі існує безліч книжок-картинок для людей будь-якого віку: від малят до дорослих читачів. Більшість видань такого формату передбачають читання батьками для дітей та пояснення ними тем, про які йдеться у книжках.
 
Користь таких книжок у тому, що історії, візуалізовані яскравими та чіткими картинками, краще сприймаються читачами та впливають на їхній емоційний стан. Текст з ілюстраціями немов створюють єдине ціле – вони невідривні одне від одного, а разом є витвором мистецтва. Книжки-картинки є надзвичайно ефективними на різних етапах розвитку дитини: вони виховують, стимулюють уяву, тренують пам'ять, заохочують дитину до активної діяльності, розвивають візуальну грамотність та лексичний запас.
 
Обрати свою першу книжку-картинку дуже просто. В асортименті Видавництва Старого Лева є багато книжок-картинок для дітей будь-якого віку. Ось, наприклад, декілька з них:
 
«Я не твоя мама»
 
«Я не твоя мама» — книжка-картинка про дружбу канадської письменниці та ілюстраторки Маріанни Дюбюк. Вона вчить бути добрим та допомагати тим, хто залишився в біді. Це історія про білку Отто, який знайшов біля своєї хатки чудернацьку шпичасту кулю. З неї вилупилося маленьке волохате створіння, і Отто прихистив химерного волохатика, сподіваючись, що скоро відшукає його маму.
Мила та жартівлива історія про піклування та дружбу, яка підійде для сімейного читання.
 
Привид, який не міг заснути обкладинка
Тираж закінчився
«Привид, який не міг заснути»
 
«Привид, який не міг заснути» - книга для дітей від трьох до шести років. Це історія про привида, який живе у покинутому будинку на околиці міста живе. Він страшенно самотній, оскільки довкола немає людей, яких можна було б навідати увечері.
Привид втратив сон, відколи усі його сусіди виселилися, але все зміниться, коли у будинок переїде молода сім’я з дівчинкою…
 
«Великий космічний апчих»
 
«Великий космічний апчих» - книжка-картинка про Веронічку, яка не вміє чхати тихо. Через свій голосний апчих вона що не день потрапляє в нові курйозні пригоди: то рух усієї вулиці зупинить, то урок у школі зірве. Кожного дня вона потрапляє у нові пригоди. Під час походу з батьками у зоопарк їй спадає на думку дотепна забава: а що, як полоскотати слонові п'ятки? Так можна і в космос залетіти! Але як повернутися назад на Землю до мами й тата?..
 
Про це читайте в книжці-картинці «Великий космічний апчих», яка підходить для сімейного читання.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage