Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Чого нас можуть навчити книги про магію
Чи здатна магія впливати на реальне життя? Чого вона може навчити дітей? Чому дорослим варто іноді заглядати у магічні світи? Своїми думками поділилась американська письменниця Джанет Фокс, авторка підліткових фантастичних видань. 
 
Brightly – Penguin Random House, чільна світлина - Su Blackwell.
 
***
 
Коли я була маленька, моїми улюбленими книгами були історії про магію, казки, міфи, фентезі (особливо «Хроніки Нарнії»), історії про привидів, легенди про короля Артура – усі вони були моєю духовною їжею. Я любила й інші книги, але досі згадую ті дорогоцінні хвилини, коли могла зануритися у твори, повні фантастичних тварин та дивовижних чаклунів. Сьогодні ж я пишу подібні книги і обожнюю кожну хвилину цього процесу.
 
І вже тепер, спираючись на свій досвід, я запитую себе: «Що можуть дати дітям книги про магію такого, що не можуть дати інші твори?»
 
У дітей немає проблем перейти з реальності у вигадані світи. Для дитини дуже велика людина може бути велетом. Шипіння води, що випаровується зі стічною труби, може бути диханням дракона. Феї просто мусять жити у квітах, а злі люди – стовідсотково є монстрами. Фантазія – один з дарів природи, завдяки якому діти можуть сприймати навколишній світ так, як їм це зручно робити. 
 
Фантазія стимулює роботу мозку та сприяє інтелектуальному дорослішанню. Завдяки фантазії справжня магія розширює наші можливості.  
Розум винахідника виростає з розуму дитини, яка вірила у казку. Чи Джон Родденберрі, творець «Зоряного Шляху», винайшов мобільний телефон? Ні, але він нафантазував його існування за десятки років до того, як мобільний телефон з’явився по-справжньому. Леонардо да Вінчі вигадав літальний апарат, який піднімався вгору за принципом роботи гелікоптера за сторіччя до того, як ця технологія стала можливою. А ті люди, які власне винайшли мобільний телефон та літальні апарати, мали повірити у магію того, що маленький пристрій у нашому кармані може передавати голос на тисячі кілометрів, а людина зможе літати. Бо, яка казав Артур Ч. Кларк, «кожна по-справжньому передова технологія не відрізняться від магії».
 
Masalsı Heykelciklere
 
Навіть сучасна культура «настояна» на магії. Якщо в Ірландії вам не поталанило збудувати свій дім на казковій доріжці, то краще б вам вже зрівняти його із землею. Кожного разу, коли ми стукаємо по дереву або уникаємо проходити під сходами, у нас діють «магічні» упередження. Моя мама-ірландка вірить, що бачила духів. Мій латиноамериканський друг радиться з відьмами. 
 
Магія універсальна. Вона живе у кожному дивовижному світанку, вона веде нас за руку на зустріч, де ми знаходимо своє справжнє кохання. 
Усе це змусило мене визнати магію чимось набагато ширшим за дитячі казки. Габрієль Гарсіа Меркес створив багату класичну літературу для дорослих, яка базується на уявленні про те, що магія існує у нашому повсякденному житті; вампіри у підлітковій літературі мають екстраординарні магічні здібності; схожі на зомбі магічні створіння населяють північні землі у романі про владу; магічна машина для подорожі у часі транспортує домогосподарок ХХ ст.. у Шотландію ХVІІ століття. Ці історії трансформують та як у кривому дзеркалі відображають сучасну політику та соціальні процеси, розповідаючи про них дорослим та підліткам. 
 
Романи для підлітків заповнюють магією полички книгарень. Я вірю, що вони ідеально пасують для розвитку як розуму, та і серця. Магія присутня у самому процесі читання – стимуляція тих зон мозку, які прокидаються тільки тоді, коли ми перетворюємо прочитаний текст на ідеї. Дитина, яка стикається із важкими обставинами у реальному житті, знаходить прихисток у вигаданих магічних світах. 
 
Усі ці історії наводять на думку: магія передає нам повідомлення про те, що сила змінити цей світ – у руках читачів. І не за допомогою заклять чи чаклунства, але через надію та віру у незвідане. Книги про магію відкривають нам двері у мрії про світ без обмежень, і ці мрії можуть надихати нас на реальні дії та зміни.  
Даючи дитині книгу, у якій живе магія, ви даєте їй не просто світ, а цілий всесвіт нескінченних можливостей.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage