Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Луцюк Анна
Бути жінкою. 3 феміністичні книги
Сьогодні, коли нам так часто нагадують про те,
що нас роз’єднує, треба шукати спільну мову,
розповідаючи одна одній свої історії.
Емма Вотсон, «Феміністки не носять рожевого та інші вигадки»
 
Ці три книжки дуже різні за стилем і формою, але вони про одне і те ж: про жінок. З такою відвертістю говорять лише найближчі подруги, перед читачками постають оголені душі тих, що втрачали себе і знаходили, ламались і зцілювалися, намагалися бути «ідеальними» дружинами і «чемними» дівчатками... Фемінізм знаходиться в оточенні різних міфів і упереджень, авторки руйнують стереотипи і доводять, що це — свобода у всіх її проявах.
 
 
«Феміністки не носять рожевого та інші вигадки», упорядниця Скарлетт Кетріс
 
Збірка есеїв, яку упорядкувала громадська активістка Скарлетт Кетріс, про фемінізм у найширшому значенні цього слова. Під обкладинкою зібрано пів сотні особистих історій акторок, письменниць, дизайнерок, жінок із різним життєвим шляхом. Про таке звіряються найближчим подругам, але зазвичай мовчать. Пологи, дискримінація, цькування, упередження, сексуальна об’єктивація, переживання щодо вигляду, статі, очікувань інших — розказано безліч досвідів без прикрас. Ці історії про солідарність, про право бути собою, про дорослішання, але не фізіологічне, а коли ти чітко знаєш, що хочеш, відкинувши усі суспільні настанови.
 
Дух сестринства, сміливість і впевненість — ось чим діляться у збірці. Її хочеться дарувати і перечитувати, у колі своїх ти черпаєш силу, щоб бути собою. Після одкровень у книжці на останніх сторінках є місце для запису власних міркувань та ситуацій.
 
 
«Її тіло та інші сторони», Кармен Марія Мачадо
 
Оповідання Мачадо переносять у зону турбулентності. Читачам стає дискомфортно, незатишно і похмуро. Вони витрушують заховані спогади, вивертають назовні те, що прийнято ховати за сімейними лаштунками. Жіночі досвіди описані вражаюче точно і правдиво, елементи горору, еротики і магічного реалізму поруч зі звичним для кожної побутом, завдяки майстерності авторки утворюють текст, що пробирає до кісток.
 
Коротка і відверта проза Кармен Марії Мачадо — це виклик для кожної, ти зазираєш у внутрішній світ персонажів і вони змушують широко розплющити очі та зазирнути у власний, заглянути у найпотаємніші закутки і назвати речі своїми іменами. Насильство як фізичне, так і психологічне та жіноче тіло, яке не може належати тобі повністю, фігурують у кожній з історій.
 
 
«Молоко і мед», Рупі Каур
 
Голос поетки Рупі Каур звучить суголосно з попередніми авторками, вона не боїться бути відвертою і слабкою, а для цього потрібно мати неабияку силу, адже:
 
бути
ніжною
значить
бути сильною
 
Її вірші про любов, але передовсім любов до себе, з неї починається вся інша. Дебютна збірка «Молоко і мед» розійшлася мільйонним тиражем, поетці вдалося закликати до розмови із собою кожну, хто прочитає, її слова відгукнулися жінкам зі всього світу. Тематичні вірші стуктуровані у чотири розділи «боліти», «любити», «ламатись», «гоїтися». Вони про стосунки, біль, втрату, сестринство і зцілення, про шлях до себе. Лаконічні, прості, чуттєві — саме так відчувається справжня поезія кожною з нас, із різним читацьким і життєвим досвідом. Саме так підтримуємо одна одну. Хай якими далекими і незнайомими були б, ми разом, посестри.
 
...квітни розкішно
небезпечно
нестримно
квітни помалу
як тобі заманеться
тільки квітни
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage