Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дудник Владислава
Буремний шлях, або Як складно бути підлітком: чотири історії про непросте дорослішання
Підлітковий вік часто буває складним. Ти начебто виростаєш зі своїх попередніх уявлень про світ, інтересів, мрій та бажань. Натомість з’являються інші, яких ти, можливо, й сам не розумієш чи боїшся. Із батьками, вчителями або однолітками виникають конфлікти, і здається, що усе твоє життя летить шкереберть. Але підлітковий період – це не тільки виклики, а й відкриття. Ти вчишся розуміти себе й інших, і саме на цьому етапі життя так багато усього стається вперше! Розібратися у власних почуттях та зрозуміти, що ти не самотній, допоможе підбірка книг про підлітків, які гідно пройшли буремний відрізок життя та стали переможцями самі для себе.
 
Гайнріх Фінн-Олє «Руки розбійника»
 
Головні герої: 17-річні Янік і Самюель.
 
Девіз: «Усе, чим ми по-справжньому користуємося, зношується. І наївно думати, що для почуттів існують інші закони».
 
Ця історія про двох найкращих друзів Яніка та Самюеля у 2019 році увійшла до короткого списку підліткової премії «Навиворіт» у номінаціях «Найкраща перекладна підліткова книга року» та «Найкращий дизайн підліткової книги».
 
Хлопці мають мало спільного, виникає враження ніби вони із різних галактик. Але між ними настільки міцний зв’язок що, здається, це можна відчути фізично.
 
У Яніка – ідеальна, любляча та турботлива сім’я. Тут затишно і спокійно. Тут – безпечно. Та підліток свідомо бунтує проти штилю у сімейному гніздечку. Пристрасть, хіть, суперечливі бажання – Янік сам не усвідомлює, настільки хиткий міст, по якому він йде.
 
Самюель – повна протилежність другу. Хоч мама хлопця і має проблеми із алкоголем та більшу частину часу проводить із волоцюгами на вулиці, син – чесний, порядний, врівноважений. Та чи завжди Самюель щирий із іншими? А з Яніком? А із самим собою? Такі питання читач задає собі у ході розгортання історії. 
 
Після закінчення школи друзі вирушають у подорож до Стамбула, щоб відчути солодкий присмак свободи, незалежності від батьків та пригод. У цій мандрівці вони дізнаються багато нового про себе та того, хто поряд. І ці відкриття будуть не завжди приємними.
 
Ця щемка та меланхолійна історія вчить нас цінувати те, що у нас є. Берегти рідних. Бути їм вдячними. Піддатися саморуйнівним настроям – легко. Ось тільки вийти з цього стану дуже важко. Це книга про помилки, які усі підлітки так чи інакше роблять. І про відповідальність за них. Інколи вистачає одного хибного вчинку, аби зруйнувати щось щире та справжнє. Та є й інший бік медалі – трапляється так, що ти виростаєш із стосунків, які, здавалося, триватимуть вічно. І це теж нормально. Важливо завжди йти до світла і добра. Бо в іншій стороні – шлях у нікуди.
 
Джером Девід Селінджер «Ловець у житі»
 
Головний герой: 16-річний Голден Колфілд.
 
Девіз: «Взагалі я бовдур бовдуром, але читаю багато»
 
Голдена виключають із чергової елітної школи за низьку академічну успішність. Головному герою не вистачає сміливості зізнатися у своєму виключенні батькам, і тому він кілька діб мандрує Нью-Йорком та розповідає читачу історію свого життя. Голден – надзвичайно щирий оповідач. Ми почуємо усі сумніви, думки, переживання головного героя. Ми дізнаємося про його сім’ю, друзів та ворогів, дівчат, які йому подобалися, вчителів – хороших та не дуже.
 
Герой, попри свій юний вік, виснажений тією несправедливістю, лицемірством та зухвальством, яке він постійно спостерігає у школах та суспільстві загалом. Голден переживає кризу самовизначення, але за маскою іронії та сарказму ховає щире серце та люблячу душу.
 
Ця історія вчить нас навіть у періоди розгубленості чи самотності не дозволяти собі падати у прірву. Тримайся за любов рідних, згадай про внутрішню силу та те, що у твоєму житті є цінного. Пам’ятай, що у труднощах формується характер та стає сильнішою особистість. А щирість та відкрите серце дуже потрібні цьому світу.
 
Рімантас Кміта «Хроніки Південного» 
 
Головний герой: старшокласник Рімантас (він же Рімас) Кміта, що відразу ж викликає у читача думки про автобіографічність цієї книги.
 
Девіз: «Треба бути страшенно крутим, щоб могти говорити правду».
 
Це книга-сповідь, у якій підліток відверто та щиро розповідає про своє буденне життя, про власні переживання та мрії – навіть такі, про які не дуже зручно говорити.
 
Хоч дія роману відбувається у 90-х роках ХХ століття у Литві, книга є актуальною та цікавою для сучасних українських підлітків, адже проблеми і бажання у них схожі.
 
Рімантас не надто переймається навчанням. Більше його цікавить спорт (він класний гравець у регбі), гроші (треба постійно думати, як і де їх дістати) та дівчата. Про дівчат хлопець думає 24/7. Найбільше Рімантаса хвилює відсутність досвіду в «амурних справах». Ми прочитаємо про перші романтичні захоплення хлопця, перші стосунки та перший інтимний досвід. Спорт, секс, самопізнання – основні елементи, із яких складається історія дорослішання Рімантаса. Розчарування у стосунках та болісне розставання, пошук відповідей на духовні питання – усі ці частинки пазлу підліток складе докупи на шляху до себе, більш зрілого.
 
Рімантасу віриш. І дорослішаєш разом із ним: деякі мрії не втілюються в життя і згорають, але на їхньому попелі обов’язково відроджуються інші, більш глобальні. Рімантас стає читачу гарним другом, на спробах та помилках, духовних пошуках якого можна вчитися.
 
Стівен Чбоскі «Привіт, це Чарлі! або Переваги сором’язливих» 
 
Головний герой: 15-річний Чарлі.
 
Девіз: «Ми приймаємо таку любов, на яку, на наш погляд, заслуговуємо».
 
Чарлі переходить до старшої школи і відчуває себе найбільш самотньою людиною на планеті. На долю підлітка випало чимало випробувань та травматичного досвіду. І з цієї не надто натхненної відправної точки Чарлі вчитиметься рухатися вперед: дружити, кохати, ревнувати, робити помилки і прощати.
 
Чарлі зустріне людей, які стануть для нього другою сім’єю: з допомогою Патріка і Сем підліток нарешті вдихне на повні груди та відчує себе живим. А завдяки вчителю літератури Чарлі відкриє для себе захопливий світ книг, навчиться розповідати про свої емоції іншим і, можливо, навіть стане у майбутньому відомим письменником…
 
У цій книзі сплелися солодкі аромати юнацького зухвальства, теплих вечорів у колі друзів, вечірок, домашніх завдань, типографської фарби, театральних костюмів та поїздок у тунелі на авто, від яких захоплює подих. Але гіркоти додають нотки розчарувань, втрат і болю.
 
Ця історія показує цінність дружби. Коли поряд є ті, хто зрозуміє, побачить твій біль і підтримає, – усе здається можливим. Бережіть тих, з ким ви на одній хвилі і кому можна довірити все.
 
Наше минуле не визначає майбутнього і того, ким ми можемо стати. Минуле давно чекає, коли ми перестанемо за нього чіплятися.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage