Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Читацький марафон БуквоМама
БуквоМама: Як збалансувати справедливість та любов у вихованні
Христина Содомора
 
Кевін Леман. Як виховати дитину і не збожеволіти. Львів: Свічадо, 2012. – 272 с.
 

ХТО -
 
Кевін Леман – доктор психології, гуморист, радіо- та телеведучий, батько п’ятьох дітей. Не лише у США, а й по всьому світу він вже доволі відомий як автор кількох бестселерів про виховання дітей та подружнє життя: «Секс починається з кухні», «Моя перша дитина, немає подібних тобі», «Як виховати дитину і не збожеволіти». Працював психологом-консультантом у популярних американських телешоу. Кевін Леман є членом психологічних організацій у США, засновником та президентом організації «Подружжя обітниці», яка допомагає парам залишатися щасливими у шлюбі. Більше про Кевіна Лемана та його книги можна дізнатися на сайті www.drleman.com.  
 
ПРО ЩО -
 
Базовий принцип виховання, на думку Кевіна Лемана, – це практична дисципліна. Вона полягає у послідовності батьків. Але не думайте, що автор вирішив познущатися. Він свідомий і постійно наголошує на тому, що без любові метод дисципліни не працює. Адже мета виховання – не лише відповідальна, а, передовсім, щаслива дитина. Тому він говорить не про сувору холодну дисципліну безсердечних батьків, а про м’яке привчання дитини до виконання своїх щоденних обов’язків, до відповідальності, до старанності.
 
Любов як основа основ. Кожне покарання повинно відбуватися у рамках батьківської любові. Зрештою, батьки не повинні принижувати саму дитину, а засуджувати лише її вчинки. Таким чином дитина почувається любленою навіть під час покарання, розуміючи водночас, що батьки дбають про її безпеку та життя.
 
У книжці дуже багато порад та прикладів, як ці поради застосовувати. Аби переповісти всі знахідки з тексту, тут забракне місця. Натомість я вирішила обмежитися лише сімома правилами практичної дисципліни, які можуть пролити світло на цю методику:
 
1. Влада батьків. Йдеться про здорове регулювання стосунків, про позбавлення «дитиноцентричності», як я це називаю.
 
2. Відповідальність дітей за кожен їхній вчинок. Батьки мали б поважати рішення дітей і давати їм змогу самостійно впоратися з наслідками, якими б вони не були. 
 
3. Повчальна дійсність. Діти вчаться на своїх помилках, батьки не повинні боятися поразок у їхньому житті. Звісно, йдеться і про батьківське спостереження за перевищенням міри відповідно до віку дитини. 
 
4. Не словом, а ділом. Один батьківський вчинок завжди буде переконливішим, аніж тисячі вербальних повторень. Батьки мають навчати власним прикладом.
 
5. Не піддаватися на провокації. Діти повинні відчувати батьківський авторитет і розуміти, що їхні маніпуляції не діють. 
 
6. Стосунки вище правил. Дисципліна – це не лише набір правил. Передовсім мають бути любов та взаємна повага між усіма членами сім’ї. Йдеться також про щирі та відверті стосунки батьків з кожною дитиною окремо, про важливість виділення часу на сім’ю.
 
7. Правила для всіх. Якщо батьки забороняють щось дітям, то повинні і самі дотримуватися власних правил. Інакше діти не повірять їм і не виконуватимуть їхніх вказівок.
 
Додам лише, що український переклад назви цієї книги звучить виклично, проте буквальний переклад оригіналу мав би бути такий: «Як сформувати розум дитини, не втративши власний». 
 
 
ЯК -
 
Дуже цікаво та легко написано. Багато історій, жартів, цікавезних та навіть кумедних життєвих прикладів із власного досвіду виховання. Кевін Леман говорить про серйозні речі з гумором, і таким чином не загострює існуючі проблеми, а пропонує альтернативні рішення. Власне його оптимістичний радісний підхід до написання книги яскраво ілюструє і його підхід до самого життя і до виховання. А виховати п’ятьох дітей – це вам не жарти… 
 
КОМУ -
 
Найперше, батькам. І матерям, і татусям, - поради у книжці стосуються їх обох. Особливо потрібною і корисною буде для батьків-християн, адже деякі поради стосовно спільних молитов, стосовно розмов про Бога та віру містять практичні аспекти підходу до справи. Також книга буде корисною батькам, які виховують більше ніж одну дитину. Можливо книга стане цікавою й тим, хто лише готується до батьківства.
 
ЦИТАТИ -
 
Вибрати цитати для цього відгуку, мабуть, було найскладнішим завданням, адже текст книжки можна розкладати на суцільні цитати. Тому подаю лише декілька. За іншими прошу звертатися до самої книжки.
 
«Щоразу, коли батьки дисциплінують дитину, треба одразу ж давати їй поради та вказівки, яких вона потребує, щоб стати правдивою й відповідальною особою. Якщо батьки не діятимуть так, то впадуть в іншу крайність – надмірну поблажливість» (С.37).
 
«Виховуючи власних дітей і даючи поради щодо виховання іншим батькам, я переконався, що дисципліна завжди ліпша за покарання. Якби кара була ефективною, не треба було б карати дитину більше, ніж раз за одну провину. Якби кара справді була ефективною, дитина знала б, як має чинити, вже після першого разу. Але покарання неефективне». (С.68).
 
«Рано чи пізно діти перестануть потребувати ваших пестощів, натомість відповідальність, до якої ви їх привчали, буде потрібна їм упродовж всього дорослого життя» (С.93).
 
«Правило практичної дисципліни, якої варто завжди дотримуватися, твердить, що треба любити своїх дітей однаково, але трактувати по-різному, відповідно до того, що на цьому етапі розвитку дитини ви вважаєте доцільним і справедливим для неї» (С.203)
 
 
ПОДЯКА -
 
п.Віктору Древняку та Світлані Бабинській за примірник книги, а видавництву «Свічадо» за якісне та гарно оформлене українське видання, і загалом за велику серію класних і важливих книг «Порадник для батьків».
 
АНОНС -
 
Останній відгук цього місяця, присвяченого книгам про виховання, чекайте від Марічки Удуд – про книгу українського психолога Наталії Чуб «100 батьківських «чому». Відповіді досвідченого психолога».
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage