Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Читацький марафон БуквоМама
БуквоМама: Родинні таємниці як іспит на зрілість
Христина Содомора
 
Розпочинаємо шостий місяць читацького марафону БуквоМама. У квітні ми читатимемо книги про і для підлітків. Ми свідомо обирали книги не лише перекладені, але й власне українських авторів. Читання обіцяє бути насиченим та динамічним, як і саме підліткове життя. Тож з радістю та позитивним настроєм відчалюємо у море цікавих історій.  
 
Йоанна Яґелло. Кава з кардамоном / Переклад з польської Божени Антоняк. – Львів: Урбіно, 2013. – 240 с.
 
ХТО -

Йоанна Яґелло – сучасна польська письменниця, журналістка, філолог. Пише для дітей та підлітків. Окрім підліткових романів, про які детальніше розповім далі, є авторкою поетичних збірок і книжечок для малят про динозаврів. Виховує двох доньок. 2013 року була спеціальним гостем Дитячого форуму у Львові. 
 
Підлітковий роман «Кава з кардамоном» - перша книжка авторки, видана 2011 року. Твір був номінований на «Книжку року 2011» у польській секції IBBY, був серед претендентів на нагороду Donga, потрапив у «Список скарбів» Музею дитячої книги.
 
Український переклад вийшов 2013 року у видавництві «Урбіно». Авторка написала у якості продовження ще два романи: «Шоколад з чилі», «Тірамісу із суницями». 
 
ПРО ЩО -
 
Школа. Халінка закінчує коледж. Постає питання вибору ліцею. Водночас ряд невипадковостей підштовхує її до участі у фотоконкурсі задля отримання стипендії у мистецькому ліцеї.
 
Подруги. Неоднозначні стосунки з найкращою подругою Наталією, конфлікти, нова подруга Каська, з якою все згодом розгорнеться ще цікавіше (але варто змовчати, бо зникне сенс читати).
 
Хлопці. У героїні з'являється дуже хороший друг. Чи зізнаються вони у своїх почуттях один одному, чи звірення найсакральніших таємниць переросте у кохання? Чи стосунки з іншими хлопцями принесуть Лінці якийсь корисний досвід? Питання, які також привносять чимало інтриги в роман.
 
Сім'я. Тут ситуація найскладніша і найзаплутаніша. Лінка випадково знаходить у бабусиному домі фотографію, яка при уважному розгляданні відкриє їй таємницю. І тут доведеться розмотувати цілий клубок, щоби розставити всі крапки над «і». Власне в контексті втручання Халінки у цей клубок проговорюється важлива думка про власну відповідальність щодо наслідків при розгадуванні таємниць минулого. Не лише цікавість та азарт, але й врахування становища та почуттів, а також повага до минулого інших грають надзвичайно важливу роль у спробах розворушити те, що трапилося півтора десятка років тому.
 
Це розповідь не лише про майже детективні пошуки своєї сестри, не лише описи важких шкільних буднів, підліткових стосунків з друзями та протилежною статтю, сімейних конфліктів та випадкових знайомств. Це книжка про важливий період дорослішання, який вимагає й дорослішого (відповідального, свідомого, уважного) ставлення до людей, до речей та до ситуацій. Це книжка про людські стосунки – сімейні, дружні та особисті романтичні. 
 
ЯК -
 
Напрочуд легко, інтригуюче та зворушливо. Авторка добре знається на підліткових проблемах. І важливо, що пише вона без крихти осуду чи критики. Хоча розповідь ведеться від 3-ї особи, проте авторка радше на боці підлітків, аніж їхніх батьків чи вчителів.
 
Немає вичитування нотацій, неоправданої злості та бажання направити на «путь істинний». Підлітковий світ постає перед читачем відкритим до співпереживання та зрозуміння.
 
 
КОМУ -
 
Підліткам 14+, оскільки в тексті мінімальні фрагменти майже дорослих стосунків. Не знаю, чи буде хлопцям цікаво читати про дівчачу дружбу, але багато корисного й вони тут зможуть почерпнути: як не виставити себе дурнем на побаченні та й загалом, як, спілкуючись з дівчиною, бути справжнім хлопцем та другом, як не зловживати стосунками, довірою дівчат та не втрачати чоловічої гідності. 
 
Також цю, як і загалом більшість підліткових книг, я рекомендую до читання батькам. Часто це можуть бути кращі порадники у скрутних ситуаціях, аніж виховні книги чи підручники з психології. Бо подібні романи розкривають цілісну картину проблем підлітків і зображають певні взірцеві (або як не слід чинити) моменти.
 
ЦИТАТА -
 
«Через те ти так і сердишся. Коли зрозумієш, на скільки ситуацій ти не маєш жодного впливу, то деякі речі сприйматимеш по-іншому. Глянь на хмари: що б ти не робила, вони собі пливуть…» С. 132.
 
ПОДЯКА -
 
Видавництву «Урбіно», зокрема Божені Антоняк за прекрасний переклад цієї книги і загалом за приємне спілкування в рамках читацького марафону «БуквоМама» і поза ним. 
 
АНОНС -
 
Марічка Удуд вже читає дуже цікаву книгу для підлітків сучасної української авторки Оксани Лущевської «Задзеркалля», що вийшла у «Видавництві Старого Лева», і наступної середи поділиться враженнями.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage