Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Читацький марафон БуквоМама
БуквоМама: Назад до речей...
Христина Содомора
 
Розпочинаємо новий місяць читань та нову тему. Цього разу у нашому марафоні - книжки для і про жінок – таке собі жіноче читання. Можливо вас здивує перша у цьому місяці книга, про яку зараз йтиме мова. Мовляв, чому це книга про прибирання увійшла до жіночої теми? По-перше, це мій особистий вибір, бо чула багато про цю книжку, хотіла її прочитати і, власне, марафон дав мені нагоду здійснити омріяне. По-друге, це книжка не про прибирання, а про життя у гармонії, і кому як не жінці братися за очищення власної душі і душі Всесвіту:) Місяць обіцяє бути цікавим ще й тому, що матимемо гостя, який/яка вже читає дуже жіночу книжку і поділиться з нами своїми враженнями.
 
ХТО -
 
Марі Кондо – японська бізнесвумен, в основі бізнесу якої лежить прибирання (із професією прибиральниці це не має нічого спільного. Далі зрозумієте самі). Вона з раннього дитинства цікавилась цією темою, перепробувала безліч методів та порад і врешті віднайшла істину – як позбутися мотлоху у житті заради речей, що приносять вам радість. До слова, Марі Кондо завжди вдягається у білий одяг – це вже частина її загального бренду. Також вона ніколи не показує власне помешкання журналістам (і чесно кажучи, вона правильно робить :)), хоча у книжці вона багато говорить про свій будинок і свій досвід прибирання. 
 
ПРО ЩО -
 
Про цю книжку я вперше почула рік чи два тому. А коли цього року дізналась, що «Клуб сімейного Дозвілля» переклав її українською, то була неймовірно приємно втішена. І коли ми запланували читати книги, присвячені жіночій тематиці, я без вагань одразу «підписалася» на цю книжку. 
 
Отож. Спробую відкинути зайві особисті сентименти та емоції і при здоровому глузді розповісти про книжку. А це видання із ряду таких, про які важко розповісти двома словам, а коли починаєш, то вже доводиться роз'яснити всі ключові моменти, щоб не виникало сумнівів та упереджень. 
 
Найперше, це книжка не про прибирання у його вузькому рутинному сенсі миття підлоги чи витирання пилу, а про наведення порядку як одноразової глобальної події. Марі Кондо, на основі величезного власного досвіду і досвіду своїх клієнтів, говорить про лише 2 етапи цього прибирання:
 
1 – викинути непотрібне. Тут не йдеться про викидання мотлоху, а радше про збереження тих речей, які ви хочете залишити. Все інше – просто викиньте. Авторка розповідає історії людей, яким бувало важко розлучитися з деякими речами. Адже це психологічна проблема прив'язаності до них. І тут власне слід розібратися, чому, як і чим вас магнітить до певної речі. Чим особлива і важлива ця подія прибирання? А тим, що потрібно прибирати не по кімнатах кожного дня окремо, бо це й справді буде справою всього життя, замкненим колом, а по категоріях: сьогодні ви сортуєте одяг, завтра документи, потім книги, фото тощо. Суть у тому, що потрібно зібрати, наприклад, весь одяг зі всього помешкання – це дає загальну картину. Потім, що дуже важливо, брати кожну річ в руки, і запитувати себе, чи приносить ця річ вам радість.
 
Насправді перший етап – це зберегти речі, які приносять вам радість. І тут можна відкрити для себе всю підступність комерційних закликів купувати всілякі ящечки, коробочки, баночки для зберігання. Зараз це дуже модна тема – аксесуари для зберігання, «міф про зберігання», як пише авторка. Натомість Кондо каже, що звичайна коробка з-під взуття – це найкращий метод зберігати речі. А також шафи-комоди, полиці чи будь-що, що вже є у вашому домі. Тобто не варто накопичувати додаткові коробочки і в них накопичувати додатковий мотлох. 
 
2 - вирішити, де зберігати необхідне. Іншими словами, класти речі на своє місце, щоб ця акція була одноразовою. Тобто визначте для кожної речі її місце і завжди туди її кладіть. І тут ми всі розуміємо всю підступність такої, на перший погляд, простої поради... 
 
Мені не вистачило у цій книзі лише розділу про прибирання дитячої кімнати, зокрема іграшок. Бо це справді окреме питання, яке мені складно іноді вирішувати. Очевидно, що на момент написання книги у Марі Кондо ще не було дітей (народила вона пізніше). 
 
В інтернеті можна знайти безліч послідовників методу КонМарі, світлини кімнат «до і після», відео, аплікації для смартфонів та всіляку іншу інформацію.
 
 
ЯК -
 
Цікавезно і бомбезно. Так, у певний момент розумієш, що цей метод може стати бомбою. Бо не йдеться про фізичний порядок помешкання. Ти робиш вибір щодо кожної речі в домі, чи залишати її; ти бачиш, чи ти можеш володіти річчю, а чи вона вже заволоділа тобою, ти бачиш свої прив'язаності. Авторка дуже легко і просто пише, текст зручно структурований, достатньо прикладів та цікавих історій. Так, іноді зустрічаються пафосні формулювання, гучні заяви, багатослівні переконання, але мені вони лише додавали емоцій та натхнення до читання. 
 
КОМУ -
 
Тим, хто любить прибирати, це очевидно. Але не тому, що вони це люблять, а тому, що вони (підозрюю) роблять це часто. Для таких фанатів метод КонМарі звільнить час для чогось цікавішого в житті.
 
Для тих, хто не любить прибирання, для лінивих і байдужих – тим більше. Бо вони можуть нарешті покінчити із неприємними обов'язками.
 
Тим, хто обожнює нагромаджувати речі, ще більше рекомендую. Це може слугувати вирішенням проблем, про які такі люди й не здогадувалися.
 
Усім, хто хоче жити не домашніми обов'язками, а власними зацікавленнями. Хто хоче мати чисте повітря в домі і вільний простір. Хто боїться викинути річ, хоча давно хоче її позбутися.
 
ЦИТАТИ -
 
Коли починала читати цю книжку, то почала майже все підкреслювати – скільки цікавого і корисного хотілося позначити. Тому тут подаю лише маленьку частину того, що змогла залишити і чим хочу поділитися. 
 
«Коли приводите свій дім до ладу, ви також впорядковуєте свої справи та своє минуле». С.12
 
«По суті, прибирання – це процес відновлення балансу між людьми, їхніми речами та будинком, у якому вони живуть». С.189
 
 
«Нездатність ухвалити рішення демонструє певну міру прив’язаності до якогось предмета». С.64
 
«…ми можемо поділити людей, які не сміють підтримувати порядок, на три групи: ті, які не можуть викинути речі; ті, які не вміють ставити речі на місце; і ті, які об’єднують риси двох перших груп». С.34
 
«Я рекомендую своїм клієнтам не показувати батькам та іншим членам родини речі, які ви збираєтеся викинути». С.53
 
«Прив’язаність до минулого та страх перед майбутнім не тільки впливають на вибір речей, якими ви хочете володіти, а й є критерієм, за яким ви ухвалюєте рішення щодо кожного аспекту вашого життя, зокрема вашого ставлення до людей та роботи». С.181
 
«Я думаю, що зберігання тих речей, які ми любимо та яких потребуємо, - це найбільш природний стан». С.185
 
ПОДЯКА -
 
Іванові Лопатченку зокрема та загалом видавництву «Клуб Сімейного Дозвілля», що не забарилися із перекладом, за якісне оформлення і добрий текст українською мовою.
 
АНОНС -
 
Друга книга місяця жіночих читань – бестселер французької письменниці Аньєс Мартен-Люган «Щасливі люди читають книжки і п'ють каву» в огляді Марічки Удуд.
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage