Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Удуд Марія
Будинок-музей Джека Лондона: крок назад у часі
У той час, коли на українських землях тривала національно-визвольна революція 17-го року, американська література уже знала працьовитого та нестримного Джека Лондона. Запрошую вас на фото-огляд будинку Джека Лондона в Глен-Елені (США – ред.), де істинно відтворене та боготвориться місце написання його літературних шедеврів.  
Юність Лондона припадає на період економічної депресії та безробіття. Батьки розійшлися до народження письменника. Джека усиновив вітчим, овдовілий фермер Джон Лондон. Не довчившись в школі, Джеку довелося заробляти собі на життя. Він працював на джутовій та консервній фабриках, у морському патрулі, був «устричним піратом», майже півроку плавав на шхуні, добуваючи котиків у Тихому океані, побував на Алясці як золотошукач. Увесь цей багатющий запас вражень втілився пізніше в його оповіданнях. Джек Лондон – письменник, який зробив себе сам.
Втечі з «пекла міста» в благодатну сільську місцевість присвячено кілька романів та оповідань Джека Лондона, і цей мотив виявився автобіографічним. Державний історичний парк Джека Лондона знаходиться поруч з селищем Глен-Елен в Каліфорнії. 29-річний письменник придбав цю ділянку землі, за¬робивши перші чималі гроші.
Котедж з дерев’яних рам був головним будинком на ранчо. Його письменник придбав у 1911 році разом з приміщеннями винарні. Саме тут Джек написав багато зі своїх пізніх оповідань і романів. Сучасна будівля цілком інтерпретує захоплююче життя Джека і Чарміан Лондон та їхні унікальні робочі відносини. Картини, ескізи і фотографії з колекції письменника є прикладом енергійності та гумору. Творчість посідала центральне місце в житті на ранчо. 
На початку 20-го століття експерименти в галузі агрономії та робота на фермі були пристрастю Лондона. Попри те він дотримувався графіку написання 1000 слів на день. Як вам така працелюбність?
 

Жінки в житті Лондона відігравали чималу роль. Його друга дружина Чарміан і його зведена сестра Еліза сприяли плідній роботі та винахідливості Джека. В магазині музею можна ознайомитися та придбати книжку «Жінки Джека Лондона» Кларіс Сташ, яка вийшла у 2013 році.
 
У 1900-х роках Джек Лондон став найбільш високооплачуваним письменником і придбав маєток колосальних розмірів, вирішивши побудувати там дім своєї мрії – «Будинок Вовка». Проект будинку розробив відомий архітектор Сан Франциско Альберт Фарр за $ 80,000. Задум будівлі вражає. Бетонний сейсмічно захищений фундамент, їдальня на півсотні людей, басейн, безліч кімнат для гостей. Для дому відбирали місцеві матеріали: вулканічна лава, нестругані колоди зовні, панелі червоного дерева всередині.
 
«Будинок Вовка» був практично готовий, але буквально за місяць до вселення – у серпні 1913 року – із нез’ясованих причин згорів. Згоріло все, що могло згоріти, збереглися лише кам’яні стіни. Після події Лондон впав у депресію. Це була як фінансова втрата, так і загибель великої мрії.
 
Нині на тому місці - зарості змішаного лісу, в якому ростуть дуби, суничні дерева, каліфорнійські каштани, сосни Дугласа і червоні дерева.
Згорілий «Будинок Вовка» так і залишився пам’ятником розбитій мрії, як і мрії Джека Лондона про сина. Відновити дім він не встиг. 40-річний письменник помер у дерев’яному котеджі - чи то покінчив життя самогубством, чи то випадково прийняв велику дозу морфію, рятуючись від болю, викликаного уремією. Засклена тераса і є тим місцем, де помер великий американський письменник.   
Кілька років потому вдова Лондона Чарміан побудувала неподалік «Будинок щасливих стін». Згідно із заповітом жінки, зараз у ньому розташовується музей письменника. Деякі меблі, які можна тут побачити, зроблені на замовлення подружжя Лондон ще для «Будинку Вовка». Заглянемо разом туди в наступному дописі.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage