Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Бабкін Сергій
Бізнес-поради від Далай-лами
Капіталізм більше не рухається односторонньою дорогою із Заходу на Схід. Приклад «Азійських тигрів», стрімке зростання економіки Малайзії чи Індії, доводять життєздатність «капіталізму по-східному». Маргарет Тетчер, вражена успіхом реформ кабінету Лі Куан Ю, зазначала: «Колись Сінгапур вчився у Великої Британії, а тепер ми вчимося у Сінгапуру». Бізнесовий бестселер «Шлях лідера» Далай-лами та Лоренса ван ден Майзенберґа розповість про досвід ефективного втілення капіталістичних ідей, котрі спираються на раціональне й прагматичне вчення буддизму.
 
Вважати буддизм вченням, яке «веде тільки до пасивності, відмови від матеріального світу, а також медитацій у лісі» – помилково і по-ретроградськи. Оскільки, книга про бізнес та лідерство в глобальному світі, тому ми обрали поради про принципи ведення підприємництва.
 
 
Буддизм пропонує дві нерозривно пов'язані концепції: обирати правильну точку зору й правильно діяти. Навіть якщо ви визначили найбільш благородну місію власної компанії і сподіваєтесь, що це принесе результат – ви помиляєтеся. За визначенням місії (мети, завдання, тощо) слідують роки/десятиріччя щоденної праці та можливих невдач. Ваша точка зору має значення лише в тому випадку, якщо вона спричиняє правильні дії. 
 
«Кожна мета – це рухома ціль». Неможливо раз і назавжди досягти «стабільного задоволення». У сучасному світі виживуть лише ті компаній, які найбільш гнучкі у пристосуванні до постійної непостійності технологій, ідей, викликів та зовнішніх чинників.
 
Завжди прогнозуйте наслідки власної діяльності. Наслідки, що вийшли з-під контролю завдадуть непоправної шкоди вашому плану. Ця теза не виключає можливої наявності негативних наслідків, однак їхня оптимізація може вважатися позитивним значенням. Оцінюйте наслідки власних дій з різних ракурсів заздалегідь.
 
 
Кожна бізнес-модель у своєму базисі спирається на навколишнє середовище – починаючи від видобування корисних копалин й завершуючи організацією тренінгів із контролю гніву в багатомільйонному мегаполісі. Захист довкілля та екологічні бізнес-методи є запорукою розвитку компанії у далекоглядній перспективі.
 
Сформулюйте одним із стратегічних завдань «систему планування наступництва». Очевидно, що кожна компанія, незалежно від її розмірів та активів, у певний момент діяльності постане перед необхідністю зміни топ-менеджменту. Якщо почати планувати наступництво попередньо – така зміна нестиме в собі обмежені ризики та дозволить мінімізувати негативні наслідки. Подібно відбувається і в буддизмі, де принцип наступництва – коли майбутнього Далай-ламу визначають ще в ранньому дитинстві – дозволяє тибетському народу зберігати постійну впевненість у власному лідері.
 
До теми: Купити книжку «Шлях лідера»
Якщо ви керівник, то уникайте невиправданої критики, так само як і поспішної похвали підлеглих. Це викличе необ'єктивні оцінки й зіпсує дисципліну в колективі. Те ж саме стосується рядових членів команди: «Мотивацією є не уникати критики чи здобувати похвалу, а робити правильну справу».
 
 
Прибуток є невід'ємною, але не кінцевою метою бізнесової діяльності. Коли хтось визначає збагачення як найбільш важливе завдання, то неминуче опиниться в ситуації, що спонукає до порушення закону і, відповідно, зводить нанівець зроблене раніше. Згідно буддистських норм, коректне визначення багатства полягає в можливості та бажанні ним поділитися.
 
Стимулюйте розвиток концепції «корпоративного громадянства», згідно якої ваша компанія має постійно діяти як кожний відповідальний член суспільства. Згадане положення включає в себе дві важливі складові: соціальну відповідальність та етичну поведінку, навіть відносно прямих конкурентів. Забудьте про гасло «перемога або смерть», натомість, візьміть за правило те, що «чесність і успіх можуть співіснувати».
 
 
З метою гарантувати розвиток власної компанії, активно долучайтеся до підтримки освітніх програм та підприємництва. Коли одна фірма підтримує менші, це не призводить до продукування конкурентів, але дає підстави для утвердження взаємовигідної взаємопов'язаності.
 
І на завершення: говорячи про буддизм, нам, серед інших його атрибутів, неодмінно уявляється ідилічна картина медитації. У своїй книзі Далай-лама пропонує для лідерів аналітичну медитацію. Цей вид самоаналізу дозволяє належно «використати ваш інтелект – здатність міркувати та аналізувати – для того, щоб підвищити рівень розуміння та задоволення життям».

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage