Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Молочко Катерина
«Батько Вепр»: 5 думок про різдвяну історію від Террі Пратчетта
«Батько Вепр» – ідеальна різдвяна історія Террі Пратчетта, в якій (як і в кожній книжці серії «Дискосвіт») усе виявляється 
не таким, яким видається на перший погляд. Так звичайна різдвяна казка-місія «Врятувати Різдво» переростає в похмуру легенду. Сторінка за сторінкою автор порушує силу-силенну важливих і складних питань: що таке освіта, а що – мудрість? І що важливіше? Як розвивається і трансформується віра? Та що можна натворити, якщо по-справжньому вірити? Що таке справедливість? І чи справедливість наповнює наше життя сенсом, або все ж щось інше?
 
Можливо, усім нам просто треба трохи різдвяної магії? Навіть, якщо це чудо подарує СМЕРТЬ. Врешті-решт, хіба це має значення?
 
***
 
У грудні я влаштовувала спільні читання книжки «Батько Вепр» і вже готова поділитися п’ятьма різними думками щодо цієї історії. Що нам сподобалося, а що ні? І які цитати із книжки запам’яталися найбільше? Читайте далі Посмішка
 
 
***
 
11 книжок Террі Пратчетта від «Видавництва Старого Лева» прочитано.
Улюблена книжка: «Химерне сяйво».
Улюблений цикл: «Відьми».
Улюблений герой: СМЕРТЬ.
Що найбільше сподобалося в цій історії? Най-най – те, що серйозна начинка (як завжди) подана легко, цікаво й іронічно. Можна написати про питання віри так, що вже після першого речення ви закотите очі й закинете книжку, а можна так, як Пратчетт – настільки просто й захопливо, що нереально відкласти книжку. Взагалі це те, що найбільше люблю в історіях серії «Дискосвіт». 
 
І після купи відгуків про те, що Сюзен не подобається / її не зрозуміли, хочу додати, що я її обожнюю. Лінія цієї героїні (і в «Душевній музиці», і «Батько Вепр») – про все близьке «сучасній» людині. Насамперед, звісно, це питання роду, впливу родини на світоформування дитини, борг перед сім’єю (про що досить однозначно натякає родима пляма Сюзен – згадка на все життя, що дідусь подарував батькові, а отже й їй, життя), питання покликання і власних бажань. На мою думку, це одна з найактуальніших героїнь для наших днів, коли так гостро стоїть питання того, що ти можеш бути КИМ ЗАВГОДНО. Сюзен, яка б мала бути максимально нереальною, відчайдушно бореться за реальність і нормальність свого життя, що повністю влучає в сучасну проблематику.
 
Що не сподобалося? Мені не вистачило історії Зубної Феї. Було безліч сторонніх ліній сюжету, які розквітли на всі 100%, й на їхньому фоні Зубна Фея промайнула непомічено. Хоча це ніяк не зіпсувало враження від книжки.
 
Топ-3 цитати із книжки «Батько Вепр»:
 
«Після чаю вона зазвичай читала їм історії. Діти обожнювали її розповіді. Книжковий варіант був доволі нудним, але версії Сюзен збуджували інтерес. Читаючи, вона перекладала й вносила свої доповнення.
… Тоді Джек зрубав бобове стебло, додавши вбивство та екологічний вандалізм до крадіжки, розпусти та незаконного вторгнення на приватну територію, про які вже згадувалося, але уникнув покарання і жив довго й щасливо, не відчуваючи мук совісті через те, що зробив. Що доводить те, що якщо ви герой – вам пробачать майже все, бо ніхто не ставитиме незручних запитань…».
 
«– Розумові відхилення?
– Ексцентричність.
– У чому різниця?
– У кількості грошей».
 
«У глибинах бібліотеки Смерті пролунав скрип.
Не дуже голосний. Серед тихенького шелесту книжок він здався занадто гучним, щоб бути виміряним у звичайних децибелах.
Кажуть, усередині кожної людини прихована книга. У цій же бібліотеці всередині кожної книги містилося по людині...».
 
 
Відгук в instagram: 6 книжок Террі Пратчетта від «Видавництва Старого Лева» прочитано.
Улюблена книжка: «Батько Вепр».
Улюблений цикл: «Смерть».
Улюблений герой: СМЕРТЬ та О Боже.
Що найбільше сподобалося в цій історії? Атмосферність, новий герой О Боже, незмінний гумор Пратчетта, інтерпретація комп’ютера.
 
Що не сподобалося? Як це може не сподобатися?! Посмішка
 
Топ-3 цитати із книжки «Батько Вепр»:
 
«ХО.ХО.ХО».

«… люди настільки цікаві, що винайшли занудність».

«Мені здається, чи у твоєму голосі прозвучала нотка необґрунтованої сварливості?»

 
10 книжок Террі Пратчетта від «Видавництва Старого Лева» прочитано.
Улюблена книжка: «Варта! Варта!».
Улюблений цикл: «Відьми».
Улюблений герой: СМЕРТЬ та бабуня Дощевіск.
Що найбільше сподобалося в цій історії? Смерть та його ставлення до людей. Незважаючи на те, що фізіологічно серця в нього немає, здається, цьому добродію властива чи не більша за інших душевність та глибина.
 
Що не сподобалося? Мені не дуже подобається Сюзен своєю сухістю. Розумію, що вона хоче максимально віддалитися від Смерті та його ролі, але вона нагадує Мері Поппінс (яку я ніколи не любила).
 
Топ-3 цитати із книжки «Батько Вепр»:
 
Майже всі жарти Пратчетта необхідно читати в контексті подій, одного-двох речень тут замало для передачі всієї тонкої суті. Але хай будуть ці, серед інших вони найбільше можуть відірватися від контексту:
 
«Дивовижно, як багато людей усе своє життя живуть у місцях, де ніколи не намірялися залишатися».
 
«Речі, у які ви вірите, – ось що робить вас людьми. Хороші чи погані – різниці немає».
 
«Просте накопичення фактів спостереження ще не є доказом».
 
 
 
12 книжок Террі Пратчетта від «Видавництва Старого Лева» прочитано.
Улюблена книжка: «Правда».
Улюблений цикл: «Смерть» та «Варта! Варта!».
Улюблений герой: СМЕРТЬ.
Що найбільше сподобалося в цій історії? Сподобались інтерпретації новорічних традицій і незвичний погляд на них. Смерть в образі Санта Клауса – це не може бути нецікаво!
 
Що не сподобалося? Багато нових персонажів – і плюс, і мінус, бо іноді легко заплутатись, особливо в компанії Часначая.
 
Топ-3 цитати із книжки «Батько Вепр»:
 
«Якби в мене було ім‘я, «ОБОВ’ЯЗОК» стало б моїм по батькові».

«Занудність. Тільки люди могли її винайти. Ну і фантазія!»

«Дивовижно, як люди вивчають свої ролі, заклацують наручники на своєму досвіді й раз у раз дивуються речам, що випадають на рулетці Всесвіту...».

 
11 книжок Террі Пратчетта від «Видавництва Старого Лева» прочитано.
Улюблена книжка: «Правда».
Улюблений цикл: «Відьми».
Улюблений герой: сержант Морква.
Що найбільше сподобалося в цій історії? Саме сюжетна лінія Смерті, Альберта як ельфа, та оці всі ХО.ХО.ХО капслоком Посмішка І Крук, мені дуже подобається крук і очні яблука!
 
Що не сподобалося? Я категорично не люблю Сюзен. Її дії та сюжетна лінія мене дратують.
 
Топ-3 цитати із книжки «Батько Вепр»:
 
«I коли корчмаря Iгopя просили налити «Криваву Мері», до метафор він не вдавався».
 
«– Ну, це треба було сказати заздалегідь…
А тоді Декан повторив слова, котрі вже століттями були значним рушієм прогресу. 
– Чому б нам просто не змішати все й не подивитися, що з цього вийде? – запитав він. Й отримав від Ридикуля традиційну відповідь.
– Дійсно, варто спробувати».
 
«– Надія – ось що важливо. Надія – важлива складова віри. Дайте людям варення сьогодні, і вони просто сядуть і їстимуть його. Скажіть, що дасте його завтра, – і вони сподіватимуться вічно».
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage