Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Ткаченко Альбіна
Альбіна Ткаченко: «Знання мов може нас об’єднати»
Дякую  читачам  блогів та співробітникам редакції «Видавництва Старого Лева» за схвальні відгуки, такі приємні й важливі для мене. Світ – дивовижний і незвіданий, а відкривати його допомагають люди навколо нас. 
 
Найголовніше для відкриття яскравого і цікавого, на мою думку, - позитивне ставлення, а ключ до нього — взаєморозуміння. Іноді це виявляється складним, бо ми всі дуже різні, але і в цьому можна знайти щось гарне. У різнобарвному світі ніколи не занудьгуєш! Моя мама говорить, що нудно буває лише нудним людям. Я згодна, бо коли тобі цікаво, ти сам стаєш цікавим для інших, навколо тебе з’являються люди,  з якими  хочеться спілкуватися, чимось поділитися чи чомусь у них навчитися. 
 
Звичайно, порозумітися можна і без слів. Існують мова жестів, мова символів, навіть погляд може «говорити». Та для мене світ відкривається ширше завдяки іноземним мовам. Правду кажуть, що вивчаючи інші мови, краще пізнаєш свою. У Полтавській гімназії №17, де я навчаюся, я опановую українську, знайомлюся з російською і маю можливість вивчати англійську, німецьку і польську мови. Усі вчителі, які навчають нас різних мов, дуже люблять свій предмет, знайомлять нас з культурою, історією і найкращими традиціями народів. Моя школа знаходиться досить далеко від дому, але я згодна їздити майже на інший край міста, бо стільки цікавого, корисного і важливого під одним дахом поки що ближче не знайшла. 
 
Поруч, у центрі позашкільної освіти, можна відвідувати гуртки, де я навчилася техніці квілінга та бісероплетіння. Неподалік - музична школа, куди ходжу вчитися грі на гітарі. Не обходиться без підтримки людей, яким я дуже вдячна. Наприклад, вранці буває дуже складно впоратися з хвилинами, які тікають і не дають все встигнути, а тітоньки, які мене знають, можуть вмовити водія автобуса зачекати на мене, бо я біжу за 20 метрів, і буде так шкода, якщо прогавлю саме цей транспорт. Може бути, що людям, які проходять повз мене у місті, зовсім неважливо, що я вивчаю і чим я захоплююся, та коли я приходжу до школи, до своїх товаришів, я потрапляю у великий потік, що рухається в одному напрямку. В ньому трапляються бурхливі пороги і шторми, але все вирує цікавим так, що хочеться відкриттів щодня.  Учні нашої школи мають багато досягнень у творчості, спорті, різних науках,  але я найближче до тих, хто любить вивчати іноземні мови. 
 
Сьогодні світ стрімко розвивається і вже неможливо уявити використання сучасних технологій без знання англійської, наприклад. Англійська цілком справедливо вважається мовою міжнародного спілкування. Люди її вивчають, щоб подорожувати світом, більше  дізнаватися про історію та різні культури. Знаю, що англійська знадобиться для роботи з комп’ютером і моєї майбутньої роботи, яку б професію я не обрала. Сучасні гаджети наповнені англійськими словами, які намагаються  розуміти всі, навіть, бабусі. Знаючи англійську, можна подати оголошення чи попросити про допомогу, дізнатися оригінальний рецепт чи будь-яку іншу інформацію з першоджерела. Все більше ми дізнаємося про людей по всьому світу, а знання мов може нас об’єднати, бо набагато  приємніше, коли спілкуєшся з людиною мовою, яка їй зрозуміла і близька. Потім можна зацікавити інших до вивчення і своєї  мови.
 
Нам завжди хочеться співати і розуміти популярні пісні, що звучать англійською. Іноді цікаво подивитися фільм чи почитати книгу саме в оригіналі. І хоча мені це ще не вдається повністю,  думаю, в майбутньому я буду наполегливо працювати і все зможу. Спілкування з носіями мови дуже допомагає прискорити вивчення. З великим задоволенням усі охочі відвідують наш літній шкільний мовний табір «Discovery», де ми ходимо на англомовні екскурсії музеями міста, у відділ іноземної мови юнацької бібліотеки ім. О.Гончара та в клуб «Вікно в Америку» при обласній бібліотеці ім. І.П.Котляревського, а. найголовніше, маємо змогу спілкуватися з американцями, які відвідують Полтавщину з волонтерськими місіями. З нетерпінням чекаю червня і початку занять у мовному таборі!!! Англійська допомагає порозумітися з людьми, які можуть бути за тисячі кілометрів від нас. Особисто для мене це не потребує доказів, я вже маю підтвердження такої можливості — моє листування з письменником Джеремі Стронгом.
 
Вивчення німецької захоплює по-своєму: просто і легко читати, цікаво звучати. Страшенно складна граматика, але якщо вивчити основні правила і дуже добре розібратися, то і тут можна досягти розуміння й успіху. Наші вчителі вже декілька разів побували на стажуванні в Німеччині, тому на уроках поряд з традиційною німецькою суворістю та вимогливістю - багато цінної інформації. Я вивчаю німецьку лише два роки, та мені дуже подобається. Щороку старші учні з різних шкіл міста, які володіють німецькою на гідному рівні, збираються у велику групу та їдуть до Німеччини, а потім  німецькі школярі відвідують Полтаву. Звичайно ж, гості бувають і у нашій школі. Думаю, це дуже цікаво і важливо.
 
Приємне відкриття для мене у цьому навчальному році — польська мова. Дуже подібна до української, з кумедним звучанням і через це її ще більше хочеться досліджувати і краще вивчити. Нещодавно старшокласники нашої гімназії побували у Польщі, знайомилися з навчальними закладами, відвідували музеї.  Сподіваюся, що  дуже скоро я теж зможу бути у складі таких делегацій.  У нас відбувся щорічний Бал Гімназистів. Цього року це був «Бал Казок» і ми, шестикласники, ставили короткий твір Яна Бжехви «Казка про короля». Поки ми готувалися, я зробила для себе нове маленьке  відкриття: виявилося, що письменник, поет, сатирик і перекладач Ян Бжехва писав для дорослих і дітей, і саме він вигадав пригоди Пана Ляпки (декілька років тому дивилася фільм «Академія пана Ляпки», а тепер ще й книжечку прочитала, бо раніше не знала, хто  автор таких історій! Читати цікаво будь-які книжки! Іноді, коли дорослішаєш і читаєш зовсім дитячі, вони видаються ще більш кумедними!).  Усе це ще раз доводить, що вивчення іноземних мов розширює наш світогляд і вдосконалює  загальні знання. 
 
 
Мрію вивчати французьку. Мені дуже подобається, як звучить ця мова. А ще через те, що хочеться дізнатися про значення назв різних страв високої кухні, певних моментів класичних танців та правил етикету, які часто звучать без змін, запозичені з французької.
 
Завжди дізнаватися про нове і прекрасне, розповісти гарне про свою країну іншим можна за допомогою іноземних мов. Навчатися доведеться все життя, бо досконалості немає меж.  Хоча цей процес іноді втомлює, але водночас захоплює так, що ти вже не бажаєш зупинятися, а хочеш, щоб світ відкривався тобі, бо тоді ти почуватимешся всюди, як у затишній домівці. Читати, насолоджуватися і мислити приємно  будь-якою мовою, але найближчою назавжди залишається  рідна, мова маминих колискових  і перших казок.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage