Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Ткаченко Альбіна
Альбіна Ткаченко. Моє книжкове літо
Привіт усім читачам та дописувачам! Нарешті канікули, ура! Вітаю усіх школярів, вчителів і студентів  з  початком  літніх канікул!   
 
«Канікули, канікули 
Веселая пора.
Канікули, канікули,
Радіє дітвора.
Кожен день, як диво, 
Кожен ранок-свято, 
Сонце лагідно сміється 
У моє вікно.
З друзями на річку
Підемо купатись,
А надвечір нас чекає 
Кульпохід в кіно…», 
пригадуєте  веселу пісеньку Наталі Май?
 
Літо — пора надзвичайно приємна: з теплом  сонячних ранків чи з прохолодою  вечорів, зі спекою чи дощами - все одно, бо тоді здається, що ти маєш більше часу і можеш займатися  улюбленими справами  довше, ніж зазвичай. Літній відпочинок —  це ігри та прогулянки з друзями, заняття спортом, пікніки, можливість більше часу проводити з близькими, навідати родичів не залежно від того, як далеко вони проживають. А, отже, це чудова можливість подорожувати. Я дуже люблю подорожувати, бо так ми швидше й краще дізнаємося нове. Найкраще подорожувати у дружній компанії! Тоді точно буде багато і веселих пригод, і жартів, і приємних емоцій,  і тренування, і здобуття досвіду…
 
У моїй рідній Полтаві Останній дзвоник навчального року пролунав для усіх учнів 27 травня, та ми не розбіглися на канікули відразу. Традиційно, на учнів середньої школи чекає навчальна і трудова практика. Навчання у вигляді уроків, звичайно ж, закінчилося, а залишаються лише навчальні ігри, захопливі екскурсії та квести! 
 
Як раз закінчився тиждень подорожей. Ходимо музеями Полтави: вони — особливі. Здавалося, ти вже тут був і щось вже бачив, та кожного разу можна знайти щось нове, почути те, до чого доріс, бо раніше не звертав уваги.  
 
Цього року найбільша наша екскурсія відбулася Гоголівськими місцями Полтавщини. Диканька, Великі Сорочинці, Миргород — все це місця, пов’язані не лише з іменем Миколи Васильовича, а й з легендами про славну козацьку добу. Найбільша концентрація вражень - у батьківській садибі письменника у селищі Гоголеве — там ми  побували на театралізованій екскурсії.  Було класно!
 
 
Тепер розпочнеться новий насичений період у школі — наш мовний табір «Discovery». Це завжди неймовірно цікаво! Щодня ми маємо 3-4 години занять англійською та німецькою мовами. Це заняття, на яких ми практикуємо мову, вивчаючи пісні, розгадуючи кросворди, граючи в лексичні ігри. У нас є перерви на заняття спортом, де ми опановуємо ігри, популярні в інших країнах. 
 
Думаю, великою перевагою є те, що до нашого табору приходять американці, тож ми маємо можливість спілкуватися з носіями мови та покращувати свій рівень англійської. Викладачі університетів, волонтери мовного центру — усі цікаві та приємні люди, але найбільше усі класи чекають родину Роландів! Робі, Феліша та їхня донька Пейдж вже знайомі з нашим містом, а до України приїхали вже дев’ятий раз! Вони були дуже раді зустріти свого співвітчизника Андре, який постійно приходив на засідання гуртка іноземної мови, щоб розповідати про США і дізнаватися більше про Україну. Як на мене, найкраще те, що усі наші американські гості сходяться думками на тому,  що Україна — гарна  країна з приємними працьовитими людьми, величною історією, смачними стравами і багатою культурою. 
 
Ми теж саме так розуміємо Україну і, думаю, кожен може для себе визначити, що є чим пишатися, що зберігати, а що змінити… Можливо, можна навчитися у інших людей? А ще американцям дуже подобається наша школа, не лише тому що красива і добре обладнана, а, як вони самі кажуть, через  доброзичливі стосунки учнів і вчителів, взаємну підтримку  і зацікавленість. Мабуть, це важливо, а ми, навіть, не помічаємо. Певне, звикли. Це мене змусило замислитися: а що, бувають інші школи?
 
Коли за декілька тижнів все остаточно затихне у приміщенні школи, я буду багато часу проводити на вулиці, засмагати, можливо ще куди поїду, закінчу вишивати картину і, звичайно ж, … буду читати! Багато читати! Не лише те, що порадили вчителі, видавши список української та зарубіжної літератури на літо, а й, так би мовити, зі своїх міркувань і зацікавленості.  
 
Читання виручає і надихає нас за будь-яких погодних умов і життєвих обставин. Наприклад, я за своє шкільне життя двічі мала перелом ноги саме на літніх  канікулах, але зовсім не нудьгувала, а прочитала більше, ніж зазвичай, ще й минулого літа щоденник читача написала такий, що потім весь рік завдяки йому економила час на твори і для підготовки до конкурсу «Кращий читач Полтавщини». У книгах можна знайти пораду чи навіть підказку до вирішення практичних питань, повчальну чи веселу історію, знайти над чим подумати, про що порадіти… Хто сказав, що те, що відбувається з нами, не відбувалося досі? А раз відбувалося, то про це вже давно написали, а якщо ні, то напишуть.
 
Зараз закінчую читати «Щоденник Ельфа» Наталки Малетич. Цю книгу маю завдяки ВСЛ.  Обрала саме її, бо, читаючи сайт видавництва, дізналася, що вона присвячена дочці авторки і розрахована на читачів мого віку. Виявилося цікаво, дотепно, проникливо і повчально. Щоб легко розуміти усі задумки і натяки авторки, ви маєте бути певні, що читали все, що вам радили у 5-6 класі. 
 
«Хто проти суперкрутих» у моєму списку тих книжок, які я збираюся прочитати влітку.  Мене зацікавили книги Анджели Нанетті «Мій дідусь був черешнею» і « Новенька та інші історії» Оксани Сайко. Подобаються розповіді Ульфа Старка, читаю і його твори, і про нього самого — цікаво, бо дещо по-особливому автор відчуває  світ дітей і помічає все якось інакше, а ще дуже переймається, щоб діти усього світу мали гарне дитинство і росли щасливими людьми. Та серед перших прочитаних за літо буде, певне, серія книг Марини Павленко про «Русалоньку з 7-В». У нас, навіть, черга на неї у бібліотеці розписана. Що ж то за книга така, а я ще не читала:)
 
Днями у Великій Британії відбулася презентація нової книги Джеремі Стронґа — продовження веселих історій про невгамовне сімейство і собачку Streaker, а нам знайому під іншим іменем, відгадайте яким:) Книга ця - «Майстер маскування». Вчіть мови і зможете дізнаватися інформацію «з перших рук», наприклад,  у блогах Джеремі Стронґа. Це дуже радісна звістка, бо поява нової книги з друку для автора і відданих читачів — велика подія. Не обіцяю, що прочитаю саме цю книгу, навіть обклавшись словниками, але однозначно - на черзі одна з книг «сучасного короля смішного й комедійного», а їх у нього, дякувати автору, багато: цікавих, смішних, здатних піднімати настрій і просто неймовірних.
 
Усім бажаю лагідного, щедрого на тепло, ягоди і фрукти літа. Розважайтеся, трудіться, займайтеся улюбленими справами, засмагайте, плавайте, проводьте час з друзями, знаходьте нових цікавих знайомих, подорожуйте, збирайте гарні враження і, звичайно ж, читайте! Вдалих фотографій! Приємних канікул!
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage