Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Цвик Олена
6 серіалів за книжковими бестселерами
Психологія людських стосунків – вічна тема, яка прославила не одного письменника. Ще б пак: любов, ненависть, заздрість, бажання здаватись кращим, взаємозалежність – ці явища існують відтоді, відколи зародилось людство. Ми досліджуємо свої почуття, оцінюємо вчинки та намагаємось передбачити логіку поведінки інших, одним словом– цікавимось самі собою більше, аніж будь-чим на планеті Земля Посмішка А письменники й поготів – от хто сягнув самісінького дна (чи висот?) в дослідженні людини розумної, витяг і розклав по полицях усіх скелетів у шафах. До них приєднались кіномитці, і врешті маємо безліч чудесних фільмів та серіалів зі захопливими сюжетами. Сьогодні ми розповімо про 6 серіалів, знятих за книжковими бестселерами, які назавжди змінять ваше уявлення про природу людських стосунків. 
Чільне фото – кадр зі серіалу «Нормальні люди» 
 
Нормальні люди / Normal People, 2020
За книгою Саллі Руні «Нормальні люди» («Normal People»)

«Літературний феномен десятиліття», як охрестили роман ірландської письменниці Саллі Руні критики, лиш готується до друку в Україні (вийде у «Видавництві Старого Лева» восени). А ось серіал за книгою вже можна переглянути.
 
 

Хто ж веде глядача сюжетом стрічки? Історія знайомить нас зі стосунками старшокласників Коннелла та Маріанни. Він – красень, один з найпопулярніших у школі, зірка місцевої футбольної команди. Вона– замкнута й сором'язлива відмінниця. Вони представники різних соціальних груп: Коннелл – син прибиральниці, а Маріанна – багата дівчинка.
 
Проте щось манить їх одне до одного, їм несподівано добре удвох. Спочатку. Бо далі – взаємні помилки, виснажливі розставання, магнетичне тяжіння і випадкові зустрічі. Вони вже давно покинули рідне містечко і мешкають в Дубліні, а доля все ще підкидає їм шанс за шансом. Проте люди – надзвичайно винахідливі у вмінні робити дурниці, чи не так?
 
Це історія про те, як ми змінюємо одне одного свідомо й несвідомо, як не вміємо говорити і чути важливі речі, а ще – про класову й політичну розрізненість суспільства, якої нібито нема, але вона є.
 
Усюди жевріють пожежі/ Little Fires Everywhere, 2020
За книгою Селесте Інґ «Усюди жевріють пожежі»
 
Що ми знаємо про життя в елітних містечках у центрально-північних штатах Америки? Насправді, практично нічого. Можна припустити, що там мешкають нащадки забезпечених родин (на кошти яких ці містечка й були розбудовані). Також, що усі мешканці знають про одне одного більше, аніж хотілося б. Що попри показну прогресивність та ліберальність, жителі елітних районів є рафінованими консерваторами й ксенофобами.
 

Стрічка розкриває перед нами історію заможної сім'ї Річардсонів, мешканців містечка Шейкер Гайтс. Єлена Річардсон випадково наштовхується на роздовбаний Volkswagen, де на її думку «мешкають безхатьки» й одразу «здає» його поліції. Пізніше вона знайомиться й з самими власниками автівки – мандрівною художницею Мією та її донькою Перл. Щоб якось загасити у собі почуття провини, Єлена вирішує «допомогти» Мії. Проте що поблажливішою до незнайомки є місіс Річардсон, то більше загострюються стосунки між жінками. 

Критики зазначають, що серіал значно майстерніше передає напругу стосунків двох світів та двох жінок. Зрештою, це й не дивно – за просування книги у світі кіно взялася талановита продюсерка та акторка Різ Візерспун, яка ідеально влилася в роль «успішної матері, журналістки та громадської активістки» Єлени Річардсон.

Правда про справу Гаррі Квеберта/La Vérité sur l'Affaire Harry Quebert, 2018
За книгою Жоеля Діккера «Правда про справу Гаррі Квеберта»
 
Забігаючи наперед, треба відзначити, що рідко коли кіноперсонажі та книжкові герої настільки ідеально співставляються, як в екранізації нашумілого роману швейцарського письменника Жоеля Діккера. Адже роль самого Гаррі Квеберта (за сюжетом, класика американської літератури) зіграв неперевершений Патрік Демпсі.
 
 
 
Хоча фільммейкери й вкоротили сюжетні лінії книги,
серіал натомість заворожує неймовірними пейзажами та усіма архетипами американської «глибинки».

На початку стрічка знайомить нас із молодим та розбещеним долею письменником Маркусом Ґольдманом, який надалі вестиме глядача хитросплетінням сюжету. Маркус зазнав шаленої слави, написавши свій дебютний роман, і вже встиг протринькати гонорар за другу книжку (яка проте ніяк не зрушить з місця). Саме на цьому етапі Маркуса ошелешує шокуюча новина – його університетського викладача, відомого літератора і кращого друга Гаррі Квеберта заарештовують за вбивство 33-річної давнини. На подвір'ї Квеберта садівники випадково викопали останки юної Ноли Келлерґан. Ґольдман кидається на допомогу другові, веде паралельне розслідування справи, проте знаходить у минулому Квеберта стільки моторошних секретів, що його долають сумніви: чи не є його друг й справді маніяком та звабником 15-річної дівчинки?

І серіал, і сам роман є хорошою ілюстрацією того, що чорного та білого не існує, а світ складається з відтінків. До того ж наші поверхневі оцінки людей часто є помилковими: огидна особа може виявитися прекрасною, чарівна – жахливою, геніальна – нездарою.
 
Гострі предмети / Sharp Objects, 2018
За книгою Ґіліян Флінн «Гострі предмети»
 
Усе починається, як історія не дуже успішної журналістки з не дуже успішної чиказької газети. У Камілли Прейкер явні проблеми з алкоголем та самосприйняттям. Проте вона все ж має мрію: створити щось значуще, що змінить людські життя. І їй випадає такий шанс: Камілла вирушає писати серію репортажів у провінційне й трохи дике пенсильванське містечко, засноване колись багатими англійськими колоністами, де одну за одною знаходять мертвих дівчаток – жертв серійного маніяка. Завдання мало б даватися журналістці легко, адже (сюрприз!) Вінд-Ґеп виявляється її рідним містом. Але саме на цьому етапі глядач дізнається, що перед ним дуже непроста дівчина з безліччю таємниць, котрі заховані в її дитинстві.
 

«Гострі предмети» як серіал – це напружений психологічний триллер, що змушує «заковтувати» серію за серією. Тут трохи вбивств, трохи сексу, трохи містики і багато-багато таємниць. Проте він все ж поступається книжці, яка дає ключ до розуміння психологічного стану й поведінки головної героїні. Особливо важливо, що письменниця підняла тему внутрішньої мізогінії, що передається й плекається цілими поколіннями жінок.

Велика маленька брехня / Big Little Lies, 2017
За книгою Ліян Моріарті «Велика маленька брехня»
 
Навіть маленька брехня може стати смертельною, ви не знали? Тоді варто подивитися серіал за книжкою Ліян Моріарті. Глядачу відкриються дуже сильні жіночі персонажі – зокрема, у виконанні неповторних Ніколь Кідман, Різ Візерспун та Шейлін Вудлі, – які приховують чимало скелетів у шафі. Діти героїнь навчаються в одному класі престижної школи невеличкого містечка Монтерей у Каліфорнії (ох, ці маленькі містечка!). 
 


Здавалося б, що може пов'язувати таких різних жінок? Селеста – місцева красуня, яка поступово усвідомлює, що її ексцентричні стосунки з чоловіком межують з домашнім насиллям. Меделін – зразково-показова мати – бореться з внутрішніми пристрастями. Вони опікуються новенькою у містечку – самотньою мамою Джейн. Як ї її подруги, Джейн носить в собі таємницю, а ще –важкі травми минулого. І все би нічого, така собі історія звичайних подруг та їхніх маленьких секретиків, якби не нещасний випадок у школі, що трапляється під час благочинної вечірки, і наші героїні опиняються в полі зору поліції. 

Серіал настільки полюбився глядачам, що продюсери продовжили його на другий сезон. Зрештою, стрічка вийшла за береги роману ще в першому, що проте не нашкодило історії.

Нічний адміністратор/The Night Manager, 2016
За книжкою Джона Ле Карре «Нічний адміністратор»
 
Це, мабуть, найвидовищніша екранізація з усіх згаданих – ніяких «маленьких американських містечок» :) У серіалі багато таємниць, сексу, зброї, вибухів, любові та зрад. А ще тут неперевершений Г'ю Лорі в ролі всесвітнього зла та прекрасний Том Гіддлстон у ролі супермена.
 

Нічний адміністратор  обкладинка
Тираж закінчився
Джонатан Пайн працює нічним адміністратором у фешенебельному каїрському готелі «Цариця Нефертіті». Він знає чимало «грішків» заможних й впливових відвідувачів, проте розповідати їх не поспішає – у самого за спиною безліч секретів. Тип паче часи непевні. А все, чого прагне Пайн – спокою та забуття у розміреній роботі. Та в його життя несподівано вривається жінка: Софі, коханка впливового місцевого мафіозі Фредді Гаміда, передає нашому герою конфіденційну інформацію про поставки зброї та хімічних речовин від компанії «Ironlast Limited» (привіт, Г'ю Лорі!). Пайн не без серйозних вагань все ж виходить із зони комфорту і намагається вберегти Софі. А коли красуню холоднокровно вбивають, терпець у супермена вривається, він дістає усіх привидів зі свого минулого і змінює одяг нічного адміністратора на костюм супергероя. Дуже вчасно у справу втручається британська розвідка, яка вербує Пайна і зводить його з «доктором зло» Річардом Роупером – вдень меценатом й власником компанії «Ironlast Limited», а вночі – торговцем зброєю в особливо великих масштабах.

До переваги серіалу варто додати динамічний сюжет, екшн та чудову гру акторів. Проте за вибухами й стріляниною дещо втратився психологізм стосунків й вантаж травм-таємниць героїв, адже саме ці почуття, за задумкою письменника, штовхають їх на божевільні кроки. 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage