Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Литвинець-Голутяк Уляна
5 замальовок із життя Ван Гога
Завдяки нетиповій палітурці книга Джорджа Роддама «Це Ван Гог» схожа швидше на робочий зошит чи альбом митця. Завдяки ілюстраціям Слави Герасимович і використанню картин самого художника складається враження, ніби гортаєш чийсь щоденник чи скрапбук, у якому повноцінні шедеври Ван Гога чергуються зі схематичними замальовками, розповідним текстом і нотатками у вигляді, як може видатися, газетних вирізок. Цю книгу, як самостійний витвір мистецтва, однозначно хочеться і варто мати на полиці у домашній бібліотеці. 
 
Сліди трагедії. Вважаю, що характер людини, її подальша доля і життєвий шлях залежать від місця, сім’ї та атмосфери, що панувала там. Вінсент Ван Гог народився в маленькому голландському селі Гроот-Зюндерт у сім’ї протестантського священика та доньки палітурника. «Народження Ван Гога було затьмарене нещасливими спогадами: його назвали на честь старшого брата, який народився рівно на рік раніше, але помер того ж дня». Цей факт неодноразово відгукується впродовж усього його життя.
 
 
Приречене кохання. Влаштувати особисте життя Ван Гогові так і не вдалося. Донька домовласниці у Лондоні Юджина Лоєр, яка йому відмовила. Наступною нерозділеною пристрастю стала його нещодавно овдовіла кузина Кі Вос-Стрікер. Класіна Гоорнік («Сін») трапилась на життєвому шляху художника, будучи вагітною і фактично бездомною. Важко сказати, чи це було коханням, чи простим співчуттям, але Ван Гог забрав її до себе у майстерню. Він навіть думав одружитися з нею, але пагубні звички та вподобання цієї жінки стали причиною розриву їхніх стосунків.
 
До теми: купити книжку «Це Ван Гог»
Винятковий друг. Вінсента переслідувало відчуття ізольованості. «Ван Гог безупинно писав листи впродовж усього життя, документуючи свої почуття у кількох сотнях послань до брата Тео, інших родичів і друзів». Знайти справжню близьку душу серед своїх знайомим художників він так і не зміг. Розрив стосунків із Гогеном коштував Ван Гогові вуха і дестабілізації психічного стану.
 
 
«Портрет лікаря Гаше». «Малюючи портрет свого лікаря, Ван Гог зображає Гаше з виразом глибокої меланхолії, про що свідчить зеленкуватий півтон його обличчя…» Так до кінця залишається нез’ясованим, ким був Гаше для Ван Гога – лікарем, другом або ж тим, хто підштовхнув його до відчайдушного кроку.
 
«Життя після смерті». «Як усім добре відомо, за життя Ван Гогу вдалося продати лише одну свою картину, незважаючи на усі віддані намагання Тео знайти покупців». Чомусь іноді часто так складаються обставини, що твори видатних митців набувають вартості тільки після їхньої смерті. Це видається несправедливим і сповненим іронії. Навіть смерть Ван Гога покрита завісою таємничості. Існує багато легенд про обставини та місце смерті. Тепер точно ніхто не скаже, чи «Пшеничне поле з круками» стало останнім улюбленим місцем, яке відвідав художник, своєрідним полем бою між життям і смертю.
 
 
Рекомендую цю книгу всім, а не лише пошановувачам мистецтва. Ця книга стане першою сходинкою, іскрою, яка розпалить вогонь цікавості й змусить копнути глибше, пошукати додаткову інформацію, щоб розширити свої світоглядні межі.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage