Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Семенюк Олена
5 TED-промов Дена Аріелі
Нещодавно американський поведінковий економіст й автор книжок «Передбачувана ірраціоналість» та «Чесно про (не) чесність» Ден Аріелі вперше поспілкувався з українськими читачами у межах проєкту «Запитай у автора». Аби краще дізнатися про одного з найвідоміших психологів у світі, ми зібрали для вас п’ять TED-промов Дена Аріелі й й розповідаємо, чим вони будуть корисні саме вам.
 
У своєму першому TED-виступі ще 2008 року Ден Аріелі розповідає, чи контролюємо ми власні рішення.
 
 
За словами американського поведінкового економіста, ми розуміємо свої обмеження та вміємо до них пристосовуватись. Але коли доходить до процесів мислення, коли ми створюємо системи охорони здоров'я, пенсійні плани та біржі, то забуваємо про наші обмеження.
 
Аби пояснити детальніше, чому стається саме так, письменник наводить приклади ірраціональної поведінки, а також розповідає про ілюзії, які впливають на ухвалення нами тих чи інших рішень.
 
2009 року Ден Аріелі вперше розповів про наш особистий моральний кодекс. Сам письменник почав замислюватися над ірраціональністю та її передбачуваністю, коли сам лежав з численними опіками тіла у лікарні. Чому люди діють так, а не інакше, чому обманюють, або ж чому самі вірять у щось, що насправді не є правдою? Що впливає на бажання людей обманювати та хитрувати? Навіть читаючи новини щодня, ми бачимо приклади людського обману. І це теж може спонукати нас до певних хитрощів. Адже коли ми бачимо обман навколо нас, особливо якщо до цього вдаються ті, кого ми знаємо, то рівень обману зростає.
 
 
Якось Ден Аріелі задумав зробити експеримент: дослідити результати нашої праці, аби визначити, що змушує нас почуватися добре у роботі. Спочатку він пропонував групі людей змайструвати іграшку з конструктора Legoза певну вартість. Потім його прохання повторювались, але ціну за таку роботу Аріелі пропонував щоразу меншу. В іншої групи людей були ті ж самі умови, однак щоразу організатори експерименту нищили щойно змайстровані іграшки. «Це був нескінченний цикл: вони будували – ми нищили у них на очах», – розповідає Аріелі. Але чи вплинули ці умови на результат? Насправді ж, на результат також впливав той факт, наскільки тій чи іншій людині подобається складати конструктори Legoчи ні.
 
 
Інші люди бачать речі не так як ми. Але ми не завжди це усвідомлюємо. Аби дізнатися більше, чому так стається, радимо послухати Дена Аріелі.
 
Автор багатьох наукових робіт з психології та поведінкової економіки Ден Аріел у своєму TED-виступі 2 роки тому розповів, наскільки ми хочемо бачити світ рівноправним. Він розповідає, що може впливати на несумісність між бажаним і дійсним у нашому житті. Звісно, нам хочеться бачити світ ідеальним, однак ми дивимося на ситуації крізь кольорові окуляри, а наша упередженість та наші очікування викривляють наш світ. А що трапилося з важливішими питаннями? Що трапилося з питаннями, які мають справу з соціальною справедливістю? Про ці процеси Аріелі теж пояснює у своїй промові.
 
 
Нерідко ми думаємо над тим, як стати кращою версією себе та як покращити свою поведінку. За словами Дена Аріелі, є багато справ, коли ми знаємо, що могли би зробити — ми можемо бути зовсім іншими, але діємо навпаки. У своїй минулорічній TED-промові поведінковий економіст розповідає, чому досягнути бажаної поведінки так легко і важко водночас і який правильний спосіб змінити людей. «Про зміни поведінки треба думати так, як ми думаємо про запуск ракети у космос», – запевняє Аріелі.
 

 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage