Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Єфремова Анастасія
5 екранізацій для весняного вікенду
Весна увірвалася в сірі лютневі будні й наповнила все довкола сонцем і вітром змін. Прокидатися рано вже не видається такою мукою, а вечори все більше хочеться проводити поза чотирма стінами. Якщо ви досі не визначилася з планами на вихідні, що вже почалися, маємо кілька ідей для березневого кіновечора. Родинна стрічка, історія виходу з депресії та історія одного особливого хлопчика на тлі трагедії 11/9, екранізація детективного роману й найвідомішого роману Кадзуо Ішіґуро – можливо, після перегляду і ваші руки потягнуться за книжкою ;)
 
 
«Це дуже забавна історія» (2010)
 
Насправді, це аж ніяк не «funny story». Ну бо як може бути забавною історія, що починається зі суїцидальних думок. У 16-річного Крейга депресія, і коли думка про самогубство стає надто страшною, він звертається до психіатричної лікарні. Здавалось би, він має все – люблячих батьків (які хоч і тиснуть на нього зі вступом до престижного навчального закладу), друзів (які хоч і не одразу розуміють, наскільки серйозним є його стан). Він почуває себе невдахою, нервується від того, що на нього чекає складний екзамен, що дівчина, яка йому подобається, цілується на його очах з його найкращим другом.
 
П’ять днів у психіатричній лікарні перевернуть світогляд невпевненого в собі хлопця і допоможуть йому інакше поглянути на життя, в якому він задихався. За п’ять днів Крейг встигне закохатися, потоваришувати й допомогти новому другові, а ще подолати страх свого сусіда-єгиптянина виходити з кімнати і головне – знайти себе й дозволити собі бути собою. Стрічка, що знята за однойменним романом американського письменника Неда Віззіні, не тисне на глядача всією складністю діагнозу «клінічна депресія» – а кумедно й по-доброму нагадує: ми ніколи не знаємо, що чекає нас за наступним поворотом, і кожне падіння – це лише трамплін для злету, сильнішого й впевненішого. Драйвовості стрічці додає пісня «Under pressure», що була спільно записана «Queen» і Девідом Бові.
 
 
«Страшенно голосно і неймовірно близько» (2011)
 
Стрічка є екранізацією найвідомішого роману Джонатана Фоера, сюжет якої розгортається за рік після теракту в Нью-Йорку 9 вересня 2001 року. Це той випадок, коли фільм став вдалим екранним втіленням книжки – концентрований і позбавлений дещо зайвих у книжці другорядних сюжетних ліній.
 
Головний герой – 9-річний Оскар Шелл – втратив батька під час теракту в Баштах-близнюках. Трагедія сколихнула родину і світ без того чутливого Оскара (хлопчик має синдром Асперґера). Якось, забравшись у гардеробну батьків, він випадково знаходить конверт із написом «Блек» та ключ у ньому. Хлопець вирішує, що це черговий квест від його батька, остання його загадка. І нічого, що Блеків у Нью-Йорку сотні. Оскар готовий обійти всіх, якщо хоч один з них знав його батька, і перевірити всі нью-йоркські двері, щоб знайти саме ті, до якої підійшов ключ. Окрім хлопчика трагедія втрати торкається його мами, бабусі і дідуся, який з’являється через сорок років після зникнення. Це одна з найсильніших історій, що стала відгуком на страшну трагедію нашої сучасності. Радимо обов’язково і читати, і дивитися – тут особлива глибина драматизму й цікавий погляд на питання людяності.
 
 
«Ми купили зоопарк» (2011)
 
Це мила родинна стрічка, що залишає по собі добрий і щемкий післясмак. Фільм знятий за однойменними мемуарами Бенджаміна Мі, де він розказав свою реальну історію придбання Дартмурського парку дикої природи (сьогодні – Дартмурського зоологічного парку) в англійському графстві Девон. Після смерті дружини Бенджамін сам виховує доньку Розі і сина Ділана. Втомившись від вдаваного співчуття, він прагне втекти від спогадів про дружину, тож повністю змінює життя: звільняється з роботи і купує новий будинок –із зоопарком на додачу. У договорі обумовлено, що власник будинку й території не лише купує зоопарк, який уже два роки як занедбаний і закритий, але й бере на себе відповідальність за тварин. Тож життя Бенджаміна справді докорінно змінюється. Разом зі співробітниками парку їм доведеться вирішити багато складних, а часом курйозних, проблем, пройти перевірку, щоб зоопарк знову відкрив двері відвідувачам. Сонячна картинка, приємний акторський склад (Метт Деймон, Скарлетт Йоганссон, Ель Феннінг), в міру комічне і в міру драматичне, і трохи романтичне – саме те, щоб відпочити й розслабитися як слід.
 
 
 
«Правда про справу Гаррі Квеберта» (2018)
 
Усі фанати бестселера молодого швейцарського письменника Жоеля Діккера з нетерпінням чекали на цю подію – екранізацію «Правди про справу Гаррі Квеберта». І це сталося – 2018 року на екрани вийшли одразу 10 серій детективного серіалу про молодого талановитого письменника Маркуса Ґольдмана, який опиняється в центрі гучної кримінальної справи за участі його наставника, відомого автора сучасності Гаррі Квеберта. Останнього звинувачують у вбивстві 15-річної дівчини, яке сталося більш ніж 30 років тому. І тепер Маркус має зібрати достатньо доказів, щоб вберегти друга від смертної кари. Однак чи готовий він дізнатися всю правду про Гаррі Квеберта?..
 
 
Хороший акторський склад, напружений сюжет, занурення у світ письменників, переосмислення вже класичної «Лоліти», десятки пазлів, які треба скласти до купи, щоб нарешті дізнатися, хто ж убив Нолу, роблять цей серіал одним з найкращих зразків детективної драми.
 
 
«Залишок дня» (1993)
 
«Залишок дня» – один із найвідоміших романів Кадзуо Ішіґуро, що приніс письменникові Букерівську премію. 1993 року світ побачила однойменна екранізація книжки. Стрічка була номінована на 8 премій «Оскар», а головні ролі зіграли неперевершені Ентоні Гопкінс та Емма Томпсон. Головний герой Містер Стівенс – приклад ідеального англійського дворецького, стриманий, принциповий, прискіпливий і безапеляційний. Сенс свого життя він вбачає у відданому служінні господарю (попри його фашистські погляди), жертвуючи особистим життям. У такій професії, вважає Стівенс, немає місця особистому життю – ані коханню, ані родинним стосункам. І тоді в будинку лорда Дарлінґтона з’являється економка Сара Кентон. Здавалось би, навіть такій жінці не під силу пробитися до серця Стівенса.
 
 
Лише через двадцять років, переосмисливши багато своїх переконань, він зрозуміє, що, можливо, втратив жінку всього свого життя. Влітку 1956 року він вирушає в автомобільну мандрівку південно-західною Англією, шестиденну мандрівку в минуле – своє та Англії, двох світових війн і фашизму, особистих драм і втраченого кохання. Вони зустрічають ще раз, однак чи можна виправити щось, на залишку дня? На щастя, тепер маємо змогу насолодитися романом і в українському перекладі Ганни Лелів.
 
Любите екранізовані книги? Тоді переходьте запосиланням: https://starylev.com.ua/tags/knygy-za-yakymy-znyati-filmy
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage