Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
15 фактів про Нобелівського лауреата Патріка Модіано

У 2014 році Нобелівську премію з літератури отримав французький письменник та сценарист Патрік Модіано. Головними претендентами на премію вважали більш популярних письменників Харукі Муракамі, Нгугі Ва Тхіонга та Світлану Алексієвич, а шанси Модіано оцінювали як 1:10.

Хто ж такий Патрік Модіано? Пропонуємо кілька фактів, зібраних культурно-видавничим проектом «Читомо», які допоможуть вам ознайомитись з цією персоною та його творчістю.

1. Присудили премію Модіано «за мистецтво пам'яті, завдяки якому він описав невловимі людські долі й показав життєвий світ людини під час окупації».

2. Перший твір «Площа Зірки» Модіано написав у 22-річному віці. І саме за цей роман його нагородили премією Фенеона і премією Роже Німьє.

3. Частину своїх творів письменник присвятив своїй родині. Один - братові, який пішов із життя у віці 10 років, а кілька – батькові, з яким не спілкувався багато років.

4. Освіту здобував у Паризькому ліцеї Генріха IV. Там одним із викладачів Модіано був Раймон Кено, який і ввів письменника у літературний осередок видавництва «Ґаллімар».

5. Більшість творів письменника розкривають перед читачем окуповану Францію у період Другої світової війни. Сам Модіано зазначає, що насправді його твори мають не багато спільного з реальними подіями, а радше є уявним світом, що лише нагадує окупацію.

6. Письменник отримав прізвисько «літературний археолог» завдяки надмірній деталізації Парижа у своїх творах.

7. Модіано часто вважають подібним до Марселя Пруста і Луї-Фердинанда Селіна. Натомість письменник часто вдається до пародіювання низки стилів окремих французьких письменників, серед яких Шатобріан, Рембо, Руссо.

8. Дружиною письменника є донька відомого у Франції архітектора Бернара Зерфюсса – Домінік. Їхній шлюб триває вже майже 45 років.

9. Модіано є переможцем численних літературних премій. Серед нагород: Гонкурівська премія («Вулиця темних крамниць»), премія Фенеон і премія Роже Німьє («Площа Зірки»), Велика премія Французької академії («Бульварне кільце»), а також Літературна премія князя Монакського та Міжнародна премія Чіно дель Дука.

10. Пропри те, що романи письменника перекладені більш ніж 30-ма мовами, його творчість не є особливо популярною серед англомовного населення.

11. В Україні твори Модіано вийшли у 2005 році у перекладі Г. Малець. До книги «Зниклий квартал» увійшли романи «Зниклий квартал» та «Вулиця темних крамниць».

12. Завдяки тому, що письменник завжди цікавився різними таємницями, у французькій мові виник термін «modianesque», який означає неоднозначну, загадкову ситуацію.

13. Модіано не любить публічності, уникає зустрічей з пресою, інтерв’ю тощо. Навіть після оголошення лауреатів Нобелівської премії з письменником довго не могли зв’язатися.

14. Виявляється, Модіано спробував себе в ролі актора. У 1997 році він зіграв у стрічці Рауля Руїса «Генеалогія злочину».

15. Патрік Модіано – п’ятнадцятий Нобелівський лауреат в галузі літератури серед французів.

Читомо

 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage