Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Єфремова Анастасія
15 дитячих новинок від Старого Лева до Книжкового Арсеналу
Щоб не загубитися у вирі «арсенальних» новинок, який традиційно у травні накриває всіх читачів з головою, зібрали для вас 15 найцікавіших книжок для дітей від Старого Лева. Кумедні, проникливі, фантастичні, пригодницькі чи навіть містичні й химерні – кожен знайде тут щось на свій читацький смак і вік!
 
 
«Чорна-чорна курка» Галини Вдовиченко
 
Нова дотепна книжка авторки історій «36 і 6 котів» про курку, але не просту – а чорну-чорну! Головна героїня книжки веде «Чорнокурківський вісник», хитро вимінює одні речі на інші, облаштовує на горіховому дереві свій курінь, вигадує чудернацькі історії, танцює фламенко, а ще запевняє весь двір, що вміє літати. Ну то й що, що з неї усі насміхаються – «курку з курсу не зіб'єш!». Тож з цією птахою високого польоту точно не засумуєш. Тут є місце і для важливих речей та слів: «Коли маєш усе, а друзі нічого — яка з того радість».
 
Доповнюють книжку кумедні малюнки Наталки Гайди, які так і просяться стати мультиком про пригоди цієї непересічної чорної-чорної курки.
 
 
 
«Туконі – мешканець лісу» Оксани Були
 
Тепер усі нарешті дізнаються, хто такі загадкові туконі й чим вони займаються, адже полиці Старого Лева поповнила третя – після «Зубр шукає гніздо» і «Ведмідь не хоче спати» – авторська книжка-картинка Оксани Були про лісових мешканців. Туконі дерев, туконі квітів, туконі, які дбають про птахів, туконі, які готуються до зміни пір року – всі вони дуже заклопотані. Однак коли лісу загрожує небезпека, вони кидають усі нагальні справи й поспішають на допомогу, бо серед турбот і кропіткої роботи завжди є час і для затишних чаювань з найкращим другом.
 
 
  «Ясь та його машинки» Катерини Міхаліциної
 
У маленького хлопчика Яся «вели-и-и-икий» автопарк, що живе у шухляді під ліжком. І щоранку він «виводить» свій транспорт на прогулянку (а ще часом годує печивом). Тут у нього автобус, що вміщує багато людей і може завезти навіть до моря; жовта маршрутка, де людям «тісно, як рибам у консервах»; таксі із «шашечкою» на даху і чорними квадратиками на боці, як у Нью-Йорку; рефрижератор, що возить рибу, пельмені, а може, й багато морозива. А ще тролейбус, трамвай, «смарт», бетономішалка, екскаватор, навіть «пожежна» і «швидка». Ясь має кумедну історію про кожен свій транспорт, завдяки яким дитина більше дізнається про різні машини та роботу, яку вони «виконують».
 
Намалювала книжку і всі машинки Яся Тетяна Цюпка, а наприкінці видання залишила сюрприз – місце для улюбленої машинки вашої малечі.
 
 
«Я так бачу» Творчої майстерні «Аґрафка»
 
Це друга книжка-картинка в дилогії про почуття від Романи Романишиної та Андрія Лесіва, присвячена зорові й всьому, що пов’язано з цим сенсорним відчуттям: від будови ока, різновидів окулярів, оптичних приладів до основних кольорів та відтінків, піктограм і шрифту Брайля. Романа та Андрій, як ніхто знають, як легко й доступно пояснити дитині складні речі. Книжка «Я так бачу» – захоплива мандрівка у світ зорових відчуттів. А ще вона нагадує про те, що не всім пощастило бачити очима, але це не заважає їм бачити світ не менш кольорово.
 
У книжці дуже гармонійно поєдналася науково-пізнавальна інформація й уявлення про зір як можливість споглядати прекрасне, змінювати кути зору і щоразу дивитися на світ наче вперше.
 
 
«Незвичайні професії» Алли Гутніченко, Юлії Коломоєць
 
Письменниця Алла Гутніченко і художниця Юлія Коломоєць створили захопливу пізнавальну книжку-картинку для дітей про доволі рідкісні професії. У головного героя Андрійка непересічна сім’я. Його рідні обрали собі незвичні професії: тато – палеонтолог, мама – флористка, бабуся – сурдоперекладачка, один із дідусів – тітестер, сестра – обіймачка панд (повз цей розворот просто неможливо пройти, не зворушившись), кузина – кінологиня, а кузен – пілот повітряної кулі. А дядько знаєте хто? Піцайоло! І це ще не всі найцікавіші професії, про які розповість Андрійко. Окрім того, діти дізнаються не лише чим займається той чи інший спеціаліст, але й які інструменти та спеціальний одяг вони використовують у своїй роботі, а також зможуть пройти лабіринти і розгадати загадки.
 
 
«Усміхаки» Лариси Денисенко
 
Авторка книжки – відома українська письменниця, журналістка, правозахисниця – ще й «собачниця» із досвідом. Без песиків Лариса Денисенко не уявляє свого життя, а тому вирішила поділитися досвідом і написала захопливий посібник для тих, хто мріє завести вірного чотирилапого друга. Тут зібрано все, що треба знати про собак: як обрати песика, як зробити йому «паспорт», чим годувати, щоб не зашкодити, яка це відповідальність мати песика і, водночас, як багато любові та неймовірних емоцій вони здатні подарувати своїм господарям.
 
Проілюструвала всіх «усміхак» Марія Фоя. Тут знайдете і Люка – французького бульдога самої письменниці, завдяки якому Лариса Денисенко потоваришувала з багатьма іншими «собачниками».
 
 
«Відчайдушний боягуз» Володимира Арєнєва
 
Ще одна весняна новинка Старого Лева – збірка оповідань про Данька від Володимира Арєнєва – одного з найкращих авторів фантастики для юних читачів. Оформила книжку дружина письменника – ілюстраторка Ліна Квітка.
 
Данько ніколи не нудиться, адже у його житті трапляється чимало пригод: то в зоопарку загубиться, то помандрує до Країни снів боротися зі своїми нічними жахами й рятувати сестру, то знімає з друзями кіно, а місток обривається, то мандрує в майбутнє або ж намагається примирити двох дідів – Миколая і Мороза. А ще хлопчик пробує зрозуміти, де пролягає межа між хоробрістю і боягузтвом, адже в кожній зі своїх пригод він вчиться долати один зі страхів. Ця книжка стане чудовим подарунком для всіх малих фантазерів і мрійників.
 
 
«Мандрівки з Чарівним Атласом: Гринвіч» Надійки Гербіш
 
Мандрівки Терезки і Луки з Чарівним Атласом тривають! Після Венеції разом з дідусем вони вирушають до Лондона, адже так мріють покататися на кораблі й ближче роздивитися зірки. А де це найкраще зробити, як не у Королівській обсерваторії у Гринвічі (передмісті Лондона), якій понад 300 років, та у Національному музеї мореплавства.
 
З цієї книжки діти дізнаються чимало про цікавинки Лондона, а також про Гринвіцький меридіан й визначення середнього часу, мореплавство й стародавні карти, Бейкер-стріт і Шерлока Голмса, Вестмінстерське Абатство та Маленьку Венецію та завітають разом з героями до професора Чемберса.
 
 
«Антонич від А до Я» Данила Ільницького
 
Серія пізнавальних абеток-енциклопедій від Старого Лева – саме те що треба, щоб невимушено й цікаво почати розмову з дітлахами про непересічних особистостей в українській культурі. Причому зробити це вдасться без надмірного пафосу й загравання, не заваливши дитину нудними фактами з біографії.
 
Цьогоріч компанію Шептицькому, Шевченку і Франку склав «хлопчина із сонцем на плечах» – український поет Богдан-Ігор Антонич. Він помер у 27 років, але зберіг у собі внутрішню дитину і залишив по собі проникливі сонячні вірші. Такою ж вийшла і книжка «Антонич від А до Я» – дуже сонячною й поетичною. Жоден шкільний підручник не розкаже дитині, яке улюблене число Антонича, як звали його кохану дівчину, як ставився до натхнення, що одягав і чому окуляри набули для нього такого символічного значення. А ще абетка-енциклопедія містить відповідь на одвічне питання всіх школярів – чому у поета два імені.
 
 
«MOX NOX» Тані Малярчук
 
Ця новинка заслуговує на особливу увагу, адже це перша дитяча книжка Тані Малярчук – відомої української письменниці, лауреатки «Книги року BBC–2016». І не просто дитяча книжка, а химерна повість-апокаліпсис про світ, де існують лише птеропуси – кажани-вегетаріанці.
 
Птеропус-підліток Терезка живе у світі, що залишився після руконогих істот («тих, що ходили б, якби існували»). На міських мурах і досі проступають залишені ними графіті: memento mori, vita somnium breve… чи mox nox. Останнє – «ніч іде» – кажанам подобалося найбільше, адже ніч означала для них час бадьорості і руху. Терезка дуже нагадує героїню популярних підліткових антиутопій, якій, можливо, під силу знайти вихід на світло з мороку й занепаду.
 
 
«Перемагаючи долю. Повій, вітре!» Олександра Зубченка
 
Цією весною Старий Лев потішив свої читачів довгоочікуваним продовженням козацької епопеї Олександра Зубченка «Перемагаючи долю».
 
«Повій вітре!» – заключна частина трилогії про пригоди Івана Рубая та його вірних друзів-козаків Юрка, Петра та Миколу. Цього разу Івану доведеться полишити кохану й друзів і вирушити до Франції, щоб долучитися до порятунку Дюнкерка від іспанців. Але друзі не залишать його в біді. Звитяжним козакам знову доведеться протистояти ворожій навалі й проявити свою мужність, а також черговий раз довести, що дружба й патріотизм долають навіть кордони.
 
 
«Опікуни для жирафа» Оксани Лущевської
 
Нова книжка Оксани Лущевської зі соковитими ілюстраціями Євгенії Гайдамаки присвячена двом дівчатам: «Марусі, яка любить свої оклюдери» і «Ксюші, яка плекає мрію про власний зоопарк, де звірі житимуть у любові й пошані». Обидві дівчинки поєднуються у головній героїні Олі, яка носить оклюдери і мріє, щоб усіх звірів цирку, які не можуть повернутися на волю, віддали їй.
 
Ця книжка ненав’язливо пояснює дітям про толерантне ставлення до тварин. На свій шостий день народження Оля загадує цілий тиждень ходити в зоопарк. Так, у перший день вона дізнається, що таке Міжнародний марш на захист тварин і сумує разом із намальованим на плакаті ведмедиком, який хоче до мами. У Олі трохи ліниться ліве око, тому вона носить спеціальні наліпки на окуляри – є в неї оклюдер-ведмедик, оклюдер-котик. І новенький оклюдер-жираф від мами якраз вчасно, адже Оля, її братик і батьки вирішують стати опікунами жирафа.
 
 
«Пуанти для Анни» Надійки Гербіш
 
Чуттєва й добра книжка Надійки Гербіш з ніжними ілюстраціями Юлії Пилипчатіної відкриє дитині балетний світ з його арабесками, кордебалетами, па де ша, реверансами, екзерсисами – і магією танцю, де одноманітні й нудні вправи – невелика жертва за мрію всього життя.
 
Колись у два роки Анна разом з бабусею, чекаючи у фойє театру на батьків, побачила виставку порцелянових балерин, які так тоді її причарували. Щоб відновити втрачені спогади й враження, бабуся запропонували дівчинці піти до театру. Відтоді як Анна побачила на сцені 32 дивовижні фуете, Анна «загорілася» стати балериною. Так, несподівано навіть для самої дівчини, вона потрапляє на навчання до балерини Людмили, яка так казково й виробляла ті 32 фуете. Та навчання виявилося не таким захопливим, як те, що дівчина бачила на сцені: «Зі сцени балет видавався мені казкою, — писала вона бабусі, — а виявляється, що за лаштунками він нудніший за шкільну фізкультуру». Але ж всі ми знаємо, що часом дорога до зірок пролягає крізь терни.
 
 
«Темний бік будинку» Марини Макущенко
 
«Темний бік будинку» тележурналістки Марини Макущенко – містична й дещо химерна історія про київські будинки та Духів Будинків. «Середовище київських домовиків було таке ж розмаїте, як і саме місто. (…) Ми були дуже різні: низькі й опецькуваті, худорляві й довготелесі, схожі на людей, на котів і на чортів. Ми говорили різними мовами і були в різних стосунках з людьми. Залежали від Годувальників, любили їх, експлуатували їх, допомагали їм у господарстві та наганяли на людей страх... У кожного був свій спосіб змусити Людину поважати Домового. (…) Але всіх об’єднувала любов до своїх нових Будинків та віра в це місто». Серед Духів Будинків 14-річна Яра – донька київського домовика  з Першого Дому на Ярославовому Валу, яка опиняється у вирі потойбічних пригод. Ця книжка – нагадування про те, які різні історії можуть приховувати фасади будинків.
 
Цим фентезійним романом для підлітків «Видавництво Старого Лева» започатковує серію «Наше фентезі». Другу новинку в цій серії обіцяють уже цього літа.
 
 
«Щирик зі Змієвої гори» Володимира Рутківського
 
 
Лису Змієву гору всі обходили десятою стороною. І не дарма. Кожні чотириста літ на горі прокидається страшний Змій Горинович і вирушає на полювання. Та цього разу йому навіть не довелося й вилазити з печери – про все подбав його друзяка Костій Безсмертний: викрав Андрійка, коли той прямував у гості до дядька. Та, перш ніж повторити долю інших зниклих хлопчиків, Андрійко муситиме прислужувати синові Гориновича – малому Щирику. Раптово між хлопцем та мали ящеруком зав’язуються особливі стосунки. Що з того вийшло та чим закінчилися пригоди Андрійка – читайте в дотепній й навіть дещо моторошній повісті метра дитячої пригодницько-фентезійної літератури Володимира Рутківського.
 
«Щирик зі Змієвої гори» разом із повістями «Бухтик з тихого затону» та «Гості на мітлі» є заключною частиною казкової трилогії. Її герої вільно мандрують між книжками і часом стають дуже в пригоді одне одному.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage