Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Ачкасова Дар'я
10 способів позбутися зайвого у своєму житті
Давайте зізнаємося самим собі — у нашому житті забагато мотлоху. Нам важко почуватися спокійними та врівноваженими, коли навколо нас безлад. Порядок довкола сприяє внутрішньому спокою. Ми зібрали для вас 10 способів, які допоможуть вам розпочати позбавлятися зайвих речей.
 
1. Задайте собі три питання
 
Намагаючись визначити долю якоїсь речі, запитайте себе:
 
- Чи мені вона потрібна?
- Чи дуже вона мені подобається?
- Чи я користуюся нею?
 
Якщо при відповіді на ці запитання ви бачите, що вам ця річ непотрібна, ви її не любите або ж ви нею не користуєтеся — мабуть, цієї речі варто позбутися.
 
 
Ціна у Спільноті Старого Лева
144 грн
Зареєструватися
2. Віддавайте швидко
 
Коли ми не можемо сповна користуватися певними речами, час передати їх до рук тих людей, які з них матимуть більшу користь. Однак речі, які бажано комусь віддати, швидко накопичуються і стають джерелом безладу. Продумайте систему, завдяки якій ви швидко забиратимете їх із вашого дому. Якщо цього не зробити, коробки й пакети з цими предметами можуть вкоренитися на своїх тимчасових місцях і лежати там місяцями.

3. Відберіть сувеніри
 
Дім легко запрудити всякими дрібничками, сувенірами та фотографіями, які займають багато місця, але цінності не мають.
 
Виберіть кілька по-справжньому особливих для вас речей, а решти позбудьтеся. Знайдіть спосіб зберігати спогади, не накопичуючи мотлоху.

4. Уникайте пастки речей, що їх «купити легко, користуватися складно»
 
Деякі речі купувати дуже легко та приємно, але користуватися ними непросто.
 
Технічні пристрої, кулінарні книжки, новинки техніки, спортивне обладнання… Ці речі можуть приносити багато користі, але тільки якщо ними користуватися. А це часто вимагає зусиль.
 
Вирішуючи, що купити, пам’ятайте, що деякі речі придбати легко, але тоді доведеться ними користуватися. Якщо ми ними не користуємося, вони не прикрашають нашого життя, а просто збільшують кількість мотлоху, посилюючи наші гризоти.
 
5. Нехай технології допоможуть вам із мотлохом
 
Часто ми тримаємося за речі, що їх уже замінили технології. Можливо, вам і справді досі потрібен будильник, калькулятор, сканер, словник, довідник з етикету, карти чи копіювальний апарат — а може, ви могли б натомість користуватися сучасними технологіями, щоб не зберігати всі ці речі.
 
Якщо ви маєте найновішу версію якоїсь речі, позбудьтеся старої версії.

6. Розберіть гардероб
 
Зазирніть у власну шафу. Беручи до рук чергову сукню, штани чи піджак, запитайте себе:
 
 
- Чи справді я буду це носити?
- Чи воно пасує мені?
- Чи ця річ зручна?
 
Якщо ви розумієте, що цю річ можна сміливо віддати, продати або викинути — зробіть це без вагань.
 
7. Позбавте мотлох контексту
 
Коли ми довгий час бачимо речі в одному й тому самому місці, нам стає важко уявити, де ще їх можна було б зберігати.
 
Тож позбавте свої речі контексту. Зберіть усе зайве, покладіть у коробку й перенесіть її у впорядковану кімнату. Коли заберете речі з їхніх постійних місць, стане легше вирішити, що з ними робити.
 
8. Стережіться аргументу «хтось колись»
 
Буває, що ми бережемо якусь річ, бо думаємо, що хтось колись цим скористається. Замисліться: наскільки ймовірно, що колись хтось цю річ захоче?

Врешті хтось, найімовірніше, викине той величезний акваріум, ліжко з балдахіном, зламаний велосипед, м’яку іграшку чи хлібопічку, куплену десять років тому.

 
9. Стережіться «ефекту володіння»
 
Перш ніж візьмете щось безкоштовне або скористаєтеся чудовою знижкою, подумайте, чи й справді вам потрібна ця річ? Чи дуже вона вам подобається?
 
Пам’ятайте, що через «ефект володіння» ми починаємо більше цінувати речі, коли вони стають нашими. Коли річ опиниться у вашому домі, позбутися її буде важко.

Одним зі способів подолати «ефект володіння», визначаючи долю речей, є запитати себе: «Якби я цієї речі не мала, то чи купила б?». Якщо ні, то нащо її зберігати?
 
10. Стережіться «ефекту тривалості»
 
Що довше якась річ є моєю, то ціннішою вона здається, навіть якщо її ніхто насправді не цінує. «Ефект тривалості» найсильніший, коли йдеться про речі, пов’язані з дітьми. Мої доньки ніколи не гралися із цим чайним сервізом, але він у нас уже п’ятнадцять років, то як ми можемо його комусь віддати? Тож позбувайтеся небажаних речей якомога швидше, бо чим довше ви їх зберігаєте — тим складніше з ними розлучитися.
 
Ці 10 порад зможуть стати поштовхом до того, аби навести лад як у своєму домі, так і у власному житті. Ще більше корисної інформації ви можете знайти на сторінках книжки ««Порядок довкола — спокій у душі» американської письменниці, юристки та блогерки Ґретхен Рубін.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage