Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Єфремова Анастасія
10 кроків у Різдво
Різдво – особливе свято добра, щедрості й родинного тепла для кожного українця; час, коли із першим мерехтливим вогником на небі за святковою трапезою збирається вся родина; час, коли окрім холодного вітру до хати залітає гомін колядок і щедрівок; час згадувати, пробачати і відпускати. А ще Різдво – це, безперечно, улюблені різдвяні історії й пісні; це неповторна атмосфера, що зачаровує і надихає, оновлює і надає сил.
 
Пропоную розкрити всю багатогранність світлого дня народження святого дитятка і пройти ці 10 кроків у Різдво.
 
1. Дізнатися/розказати про традиції Різдва
 
Християнське свято Різдва Христового сповнене глибоко змісту й пов’язане з давніми традиціями. Задумайтесь, чи багато ви знаєте про традиції святкування Різдва в Україні, у своєму регіоні; чи багато знає про це ваша родина. Приділіть час своїм дітям і онукам, щоб розказати всі тонкощі й таїнства. Ті ж, хто не впевнений у своїх знаннях, не соромтеся розпитати батьків, дідусів і бабусь про зміст цього світлого свята і те, як вони святкували Різдво у своєму дитинстві. 
 
 
2. Відвідати міські святкування
 
Різдво – віддавна час гучних народних гулянь. Центр кожного міста у ці дні перетворюється на казковий різдвяний ярмарок. Так, різдвяний ярмарок у Львові вже давно став візитівкою міста. Тисячі туристів з різних куточків України і не тільки з’їжджаються у місто Лева, щоб відчути дух справжніх різдвяних гулянь. Цьогоріч протягом 7-8 січня у Львові відбуватиметься традиційне вертепне дійство – фестиваль «Спалах Різдвяної зірки», що розпочнеться 7 січня у Музеї народної архітектури та побуту «Шевченківський гай». 
 
Під час різдвяних гулянь всі охочі зможуть почути, як лунає дзвінка коляда у стінах давніх хат, на власні очі побачити виступи вертепів, колядування творчих колективів міста, долучитися до українських традиційних забав, зимових ігор і конкурсів. А вже 8 січня на центральних вулицях Львова відбудеться щорічна «Святкова хода звіздарів», що вирушить о 13.00 від Домініканського собору і завершиться на ярмарковій площі біля Оперного театру. Також в межах проекту «Різдво в Гаю» протягом 7–9 січня проходитиме щорічний фестиваль солодких символів Різдва – «Свято пампуха». Варто хоча б раз завітати на справжні народні гуляння й скуштувати святкових ласощів, щоб відчути дух Різдва і більше ніколи його не забути.
 
Фото – www.dikart.com.ua
 
3. Приготувати різдвяні пампушки
 
Святковий різдвяний стіл важко уявити не тільки без куті й узвару, але й без присипаних цукровою пудрою пампухів, від яких пальці ще довго залишаються липкими і солодкими. Кожна кулінарна майстриня може похвалитися власним рецептом різдвяних ласощів. Галицька кулінарка Дарія Цвєк, чиї рецепти перевірені вже кількома поколіннями українських господинь, не виняток. Традиційний рецепт приготування улюбленої національної страви можна знайти в одній з останніх за життя галицької кулінарки книжок «Малятам і батькам»:
 
ПАМПУШКИ НАШВИДКУРУЧ
 
500 г муки, 0,5 л молока, 50 г маргарину, 4-5 жовтків, ½ склянки цукру, 50 г дріжджів, столова ложка горілки або рому, 1 л олії для смаження.
 
НАЧИНКА: розтерта з цукром ружа, вишні з варення або джем з тертою булкою.
 
Дріжджі посипте цукром, дайте до них ложку-дві молока і поставте в посудині на гарячий чайник, щоб почали бродити. Тоді у макітрі розітріть маргарин з жовтками і цукром, влийте дріжджі і все молоко відразу, додайте дрібку солі і місіть тісто, доки не почне відставати від рук. Тісто накрийте і поставте в теплому місці, щоб підросло. Якщо нема часу відразу смажити, перемісіть ще раз і дайте йому знову підрости. Тоді візьміть частину тіста, розкачайте корж, на ньому склянкою витисніть кружечки, не вирізаючи, і на середину кожного покладіть 2-3 вишеньки з варення або трошки розтертої з цукром ружі (якщо нема – то будь-який джем з тертою булкою, щоб не витікав). 
 
Накрийте другою половиною тіста, тоді виріжте склянкою пампушки і складіть на дошку, посипану мукою. Зверху прикрийте легеньким рушничком і дайте їм підрости, а тоді смажте у великій кількості гарячої олії (пампушки повинні у ній плавати). Коли один бік посмажиться, перевертайте на інший. Пампушки при смаженні мають шкварчати, бо якщо олія захолодна, вони її вбиратимуть. Дуже важливо, щоб мука для пампушків була доброю, інакше коржики під час смаження можуть розклеїтись. 
 
4. Поринути у різдвяні книжкові історії
 
Чомусь саме на Різдво так щиро віриш в усі ті історії голодних, змерзлих, самотніх і знедолених, які закінчуються добре й утверджують перемогу милосердя і співчуття над жорстокістю та байдужістю. І сам від кожної історії стаєш добрішим і милосерднішим. Бо всі ми насправді кращі, ніж часом видаємося. Різдвяні історії – це ті оповідки, які прочитуєш за вечір – наодинці чи в родинному колі – і які сповнюють кімнату запахом різдвяного столу, ялинки, морозу за вікном, родинного тепла і щирого сміху.
 
Традиція різдвяних оповідань йде ще від середньовічних містерій, українським аналогом яких були і залишаються сьогодні вертепні драми. Однак «батьком» «класичного» різдвяного оповідання вважають видатного англійського письменника Чарльза Діккенса – автора чи не найбільшої кількості різдвяних історій, фактично ідеолога «різдвяної філософії». Найвідоміший свій цикл «Різдвяні повісті» він написав у 40-х роках XIX століття із соціальною метою – на знак протесту проти експлуатації дитячої праці на підприємствах. Так, протягом 1843–1848 років було опубліковано п’ять оповідань – «Різдвяна історія» (1843), «Різдвяні дзвони» (1844), «Цвіркун на запічку» (1845), «Битва життя» (1846) і «Одержимий» (1848). Згодом Діккенс вже не міг «відкрутитися» від цієї ролі і щороку вимушений був писати по різдвяному оповіданню для лондонських журналів. Сьогодні важко уявити різдвяні свята без «Різдвяної історії» і «Різдвяної ялинки» Діккенса чи «Дівчинки із сірниками» його послідовника в різдвяних оповіданнях Андерсена. 
 
 
5. Декорувати різдвяні пряники
 
Випікання й розмальовування пряників – забава, за якою може зібратися вся родина. Розписані ялинки, імбирні чоловічки, віночки і сніжинки стануть не лише смачними ласощами, але й гарним декором на ялинку чи приємним подарунком близьким. Адже зроблене з любов’ю завжди найсмачніше!
 
6. Слухати різдвяне радіо
 
У ці святкові дні вона просочується в усі шпаринки, знаходить нас скрізь – вдома, на вулиці, у магазинах. Різдвяна музика – неодмінна складова частина казково-сніжного настрою. На щастя, зараз є чимало ресурсів, де зібрані улюблені різдвяні пісні. А якщо до них увімкнути на комп’ютері чи телевізорі онлайн-комин (ну, бо ж не всі можуть похвалитися справжнім комином), то затишок й чарівний настрій точно гарантовані!
 
7. Дивитися різдвяні фільми
 
Мабуть, різдвяні стрічки – це найбільш атмосферні й чарівні фільми, які із задоволенням і ностальгією переглядаєш з року в рік. Бо кожен такий давно відомий фільм – це завжди квиток в далеке дитинство, коли всі були вдома і збиралися перед телевізором за різдвяною історією. Фільми «Реальна любов», «Вам лист», «Родина напрокат», «Відпустка за обміном», «Ноель» чи мультфільми «Як Ґрінч украв Різдво», «Різдвяна історія», «Полярний експрес» або спеціальні різдвяні випуски улюблених анімаційних історій. А святкові епізоди з улюблених серіалів! Кожен, без сумніву, має свій перелік улюблених різдвяних фільмів. Тож саме час збирати родину і друзів за спільним переглядом!
 
Кадр з фільму «Вам лист», 1998
 
8. Приготувати 12 страв на Святвечір
 
Традиційно у переддень Різдва за Святою Вечерею збирається велика родина. Коли на небі спалахує перша передвечірня зірка, вся родина сідає за стіл, багатий 12 пісними стравами на честь 12 апостолів. Головними обрядовими стравами на Святвечір є кутя й узвар. Також на столі можна побачити вареники, пісний борщ з вушками, голубці, грибну юшку, пампухи, рибу і не тільки. Деякі страви можуть різнитися залежно від регіону і достатку родини. Щоб розібратися в різдвяних обрядових таїнствах і глибше розкрити для себе це свято, дуже помічною стане книжка «Містерія Різдва», де окрім рецептів традиційних різдвяних страв можна знайти 12 різдвяних віршів і 12 коляд. Вірші від Олександра Олеся, Богдана Лепкого, Мар’яни Савки, Івана Малковича та інших знаних українських поетів відтворюють особливу атмосферу Різдва і родинного затишку.
 
 
9. Влаштувати зимовий міні-пікнік у лісі
 
Вирватися до сніжного лісу з полону буденних справ і щоденних декорацій, взяти термос, сосиски чи зефір для вогнища та надихнутися красою і тишею світу або безмежним зоряним небом. Насправді цей пункт можна внести у плани на будь-який місяць, адже саме такі миті нагадують про те, що дійсно вічне і прекрасне, а що мізерне й несуттєве.
 
10. Піти на каток просто неба
 
Перед очима – яскраві кадри з різдвяного фільму, де головні герої, щасливі й усміхнені, проводять час на катку просто неба. У кого ще є така зимова кіномрія? Як на мене, саме час втілювати її під час різдвяного вікенду. І взагалі, саме час повірити в дива і зробити те, про що давно мріяв. Адже ніколи не варто відкладати мрії на потім!
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage