Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Єфремова Анастасія
10 кроків у літо. І нехай серпень ніколи не закінчується
Про серпень завжди хочеться говорити словами Рея Бредбері. «Відчуваєш, яке повітря? Серпень повернувся. Прощавай, літо». Його повісті «Кульбабове вино» і «Прощавай, літо!» – ідеальна квінтесенція того розпашілого серпневого дня, що завис на межі літа й осені й от-от назавжди, як морська вода, втече крізь пальці. І більше не буде такого літа, десятки інших – але не таке. І поки серпень ще з нами, пропоную кілька ідей, як упіймати за хвіст останні дні із запахом малини, персиків, кавунів, солоного бризу й спекотних заходів сонця – і наповнити їх барвами і спогадами.
 
1. Надихнутися фільмами із присмаком літа
 
Перегляди фільмів наодинці, в обіймах коханого(-ї), у великій компанії друзів – такі вечори надовго залишаються в пам’яті. З літом передусім асоціюються такі сповнені сонця й почуттів екранізації, як «Їсти, молитися, кохати», «Життя Пі», «Щоденник пам’яті», «Великий Гетсбі», «Хороший рік», «Сніданок у "Тіффані"». Кілька цікавих ідей для літнього вечора можете знайти ось тут. Також було б великою помилкою оминути такі «спекотні» кінострічки, як «Амелі», «Королівство повного місяця», «Магія місячного сяйва», «Ла Ла Ленд», «Опівночі в Парижі», «Брудні танці», «Мамма Міа!», «Листи до Джульєтти»… 
 
Кадр з фільму «Опівночі в Парижі» (2011)
 
А ще є дуже крута ідея, як сумістити перегляд кіно із прогулянкою, – кіносеанси в парках просто неба. Поцікавтеся, можливо, й у вашому місті відбуваються такі кінопокази, а ви досі на жодному не були. Львів’яни ж, поки ще гарна погода, прихопивши із собою коцики, можуть завітати на покази просто неба до Стрийського парку, Парку культури та до Львівського кіноцентру на вулиці Володимира Великого. Звучить ну дуже по-літньому і дуже романтично!
 
2. Влаштувати пікнік із друзями
 
Пікнік – це взагалі ідеальний варіант проведення дозвілля. По-перше, можна зібрати разом усіх друзів, на зустрічі з якими за щоденними клопотами й роботою так бракує часу. По-друге, це чудова можливість активно провести час на свіжому повітрі: волейбол, бадмінтон, фризбі, твістер – варіантів безліч. Для книголюбів це гарна нагода влаштувати читацький клуб просто неба й обговорити останні прочитанні книжки або ж влаштувати спільне читання. А чому й ні? Коли ви востаннє вголос читали книжку й обговорювали з кимось? У школі? А дарма. Спільне читання приносить особливе задоволення. Не знаєте, яку книжку обрати? Візьміть щось кумедне й ненав’язливе, як-от «Це Воргол» чи «Це Далі» – двоє ексцентричних митців не дадуть засумувати. І обов’язково прихопіть із собою щось по-літньому солоденьке.
 
 
3. Спекти пиріг
 
Якщо зібралися на пікнік із друзями, що наполегливо раджу не відкладати на холодні дні, не поспішайте йти до супермаркету за смачненьким. Адже літо – саме час для домашньої випічки із сезонними фруктами. Від одного аромату такого пляцка вже паморочиться в голові. А де знайти найсмачніший рецепт солодкої випічки? Звичайно, у галицької кулінарки Дарії Цвєк, чиї кулінарні видання давно стали настільними книгами господинь не лише в Україні, а й за її межами. Ідеальний варіант на будь-яку пору року – пляцок з яблуками. Але візьму на себе сміливість сказати, що яблука за бажання можна замінити будь-якими сезонними фруктами і ягодами або й зміксувати їх – пальчики оближеш!
 
@savka_solomia 
 
Пляцок з яблуками
 
Тісто: 750 г борошна, 1 склянка сметани, 200 г цукру, 250 г маргарину, З–4 яйця, ½ ч. ложки соди, ванілін, цукрова пудра, ½ ч. ложки лимонної кислоти.
 
Начинка: 1 кг яблук, 100 г цукру, 2–3 ст. ложки мелених білих сухарів, кориця, апельсинова цедра.
 
Маргарин посікти з просіяним борошном, содою і лимонною кислотою, додати розтерті з цукром і ваніліном жовтки, сметану і замісити тісто. Залишити його на кілька годин. Потім 2/3 тіста розкачати, покласти на змащений маргарином лист, поколоти виделкою, посипати сухарями, зверху накласти пошатковані яблука, знову посипати сухарями, цукром, цедрою і корицею. З білків збити круту піну без цукру і змастити нею яблука. Зверху рівномірним шаром натерти на рідкій тертці решту тіста. Пекти в гарячій духовці (210—240° С) протягом 45 хв. Спечений пляцок порізати і посипати цукровою пудрою.
 
(Із книжки «Солодке печиво» Дарії Цвєк)
4. Приготувати освіжаючий літній напій
 
До пирога не завадить прихопити прохолодний напій, який влітку легко приготувати власноруч. Свіжовичавлені соки, смузі, домашні лимонади й компоти… Додайте до них льоду, м’яти – і найсмачніший літній напій готовий. Як щодо сезонного компоту з грушок і порічок? Залишиться лише охолодити і прихопити для подачі гарні стаканчики.
 
 
Компот із грушок і порічок
 
6–8 грушок, склянка порічок, 150 г цукру, цедра з цитрини, ванільний цукор або ванільна есенція
 
Грушки почистити, нарізати на четвертинки і зварити в підсолодженій воді (0,5 л) з цедрою із цитрини. Викласти в глибокий таріль. Порічки помити, почистити від плодоніжок, розім’яти дерев’яною ложкою, залити сиропом, у якому варилися грушки, і залишити на годину. Після цього рідину перецідити, додати за смаком цукор, ванільний цукор і залити грушки. Перед вживанням охолодити.
 
(Із книжки «У будні і свята» Дарії Цвєк)
5. Зробити домашнє морозиво (і більші, більше фруктів!)
 
Це якась шалена мрія дитинства – самому робити морозиво. Бо тоді в тебе його буде не один вафельний стаканчик – а море морозива! Ще й натурального і корисного. Експериментуйте зі смаками і кольорами – і не забудьте поділитися з друзями.
 
 
Ягідне морозиво
 
500 г суміші заморожених ягід
150 г свіжої чорниці
3–4 ст. ложки рідкого меду
500 г натурального йогурту
кілька гілочок м’яти
 
Дістаньте з морозилки склянки й заморожені ягоди. Порівну всипте у склянки свіжі чорниці. Влийте у чашку комбайну мед та йогурт, вкиньте листочки м’яти і перемеліть. Всипте заморожені ягоди і ще раз добре перемеліть. Вигорніть йогуртово-ягідну суміш у склянки поверх чорниць і подайте до столу. Смачного!
 
(Із книжки «Смачні страви за 30 хвилин від Джеймі» Джеймі Олівера)
6. Втекти за місто
 
Навіть якщо ваші будні сповнені турбот і вирішення робочих питань, це не значить, що вихідні варто проводити, заховавшись удома. Коли як не влітку відкривати небачені досі місцини, місцевості й міста. Щоб зібрати рюкзак, достатньо п’яти хвилин, ще півгодини – на приготування канапок та інших швидких наїдок у дорогу. І ось ви готові вирушити в мандри. Бо навіть з найменших подорожей ми повертаємося вже іншими, навіть подолавши найлегший маршрут і видершись на невисоку гірську вершину, відчуваємо гордість за себе. Тож не відмовляйте собі в такому задоволенні. 
 
 
А прихопивши з собою ще й книжку, ви точно не засумуєте. Читання в дорозі дозволяє поринути в  особливу атмосферу єдності із текстом. Коли ж матимете натхнення й зробите кілька світлин із книжкою, то зможете приєднатися до флешмобу #мандри_з_ВСЛ, що проходить у мережі Instagram до 21 серпня, і виграти дуже мандрівну книжку – «Карти» Олександри і Даніеля Мізелінських.
 
7. Отримати порцію мотивації на осінь
 
Стосунки з мотиваційною літературою можуть бути доволі неоднозначні. Зазвичай автори таких книжок мучать читача розлогою передмовою, що затягується сторінок на 30-ть, де автор розхвалює себе і свої ну дуже «інноваційні» методи, чим відбиває будь-яке бажання продовжувати читати. Однак цього літа дві книжки змінили моє уявлення про нон-фікшн. Одна з них – «Шлях митця» Джулії Кемерон, більше про яку можете почитати ось тут. І хоча ця книжка адресована передусім тим, хто має проблеми із творчим самовираженням та творчою самореалізацією, Кемерон пропонує такий собі універсальний практичний посібник із психології, який стане в пригоді всім. Невпевненість, комплекси, розчарування, тиск стереотипів, розпач через втрачений час і «поховані» мрії – авторка змушує читача пірнути в усі ці страхи, що блокують наші творчі поривання, стримують потенціал, та віч-на-віч постати перед власними бар’єрами, щоб знайти мужність подолати їх.
@katemolochko та @savka_solomia
 
Чудову компанію «Шляху митця» складе книжка ще однієї письменниці, яка на власному досвіді знає, як це жити творчо, попри невдачі й завеликі очікування інших, – й отримувати від цього задоволення. Два роки тому Елізабет Ґілберт, авторка бестселерів «Їсти, молитися, кохати» і «Природа всіх речей», випустила доволі несподівану книжку в жанрі нон-фікшн – «Велика магія». Для Елізабет Ґілберт, як і для Джулії Кемерон, творче життя – це не обов’язково життя, присвячене творчості в традиційному розумінні (письменство, живопис тощо). Це життя, яким рухає допитливість і сміливість, а не страх, а значить, життя, з якого не зникає Велика магія! Ґілберт запевняє, що страх як супутник творчості – цілком звична річ, адже будь-яка нова справа – це завжди занурення в невідоме. Але «сміливість вирушити на пошуки – ось що відрізняє приземлене існування від магічного життя». Дотепно, легко і з гумором, який чимось нагадав стиль Джоан Ролінґ, Ґілберт ділиться власним письменницьким досвідом, спогадами про людей, що її надихають, та слушними порадами, а головне – заряджає оптимізмом і надихає.
 
Просто повірте в себе – і нехай кінець літа стане початком чогось нового у вашому житті!
 
8. «Закрити» літнє читання
 
Моєю книжкою літа однозначно став «Ловець океану» Володимира Єрмоленка. Впевнена, ви вже так багато про неї чули, тож цілком можу припустити, що хтось із вас ненароком подумав – багато галасу з нічого. Розумію. Я, наприклад, з великою підозрою ставлюся до книжок, про які так багато говорять й нахвалюють. Але… Ця книжка стала стовідсотковим попаданням у самісіньке серце. У стиль Володимира Єрмоленка не можна було не закохатися ще з есею «Мішле, або Відродження», який варто було б насправді назвати «Мішле, або Море». «Ловець океану» – це глибоке пірнання, це мандри власною душею і страхами, це пошук відповідей на питання, що душать ночами. Це слова, які огортають і лікують. Це глибоке море метафор. Бо «той, хто любить море, любить і глибину. Той, хто любить море, не боїться смутку».
 
 
Впевнена, і у вашому списку прочитаних за літо книжок знайдеться одна особлива. Буде цікаво дізнатися її назву у коментарях.
 
9. Почати складати осінній книжковий wishlist
 
 
Форум видавців у Львові вже не за горами. До наймасштабнішої книжкової події в Україні залишається менше місяця, а кількість новинок, які анонсують українські видавці, збільшується чи не щодня. Щоб не розгубитися у форумському книжковому океані й не витратити зайвих коштів, варто вже зараз почати складати список своїх фаворитів. Тоді більше часу залишиться на цікаві книжково-літературні заходи, а не блукання між видавничими ятками.
 
10. Роздрукувати пам’ятні світлини цього літа
 
 
Коли ви востаннє друкували фотографії? Я, чесно кажучи, досить давно. Але зі справжніми фотографіями як з друкованою книжкою: навіть не варто і порівнювати з цифровими аналогами, зручними й місткими – але без душі, без тієї магії, яку випромінюють тільки справжні фотографії, трохи затерті часом. Гадаю, цей пункт стане чудовим підсумком того незабутнього літа, яке випало пережити кожному з нас. 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage