Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Звідки походить дитяча агресія?
Random
 
Нове дослідження поведінки показало, що існують конкретні види тригерів (подразників), реагуючи на які люди, зокрема діти, втрачають контроль над собою та можуть влаштовувати істерики. Дослідження провів вчений Національного Інституту охорони здоров'я в Меріленді (США), нейробіолог Дуглас Філдс.
 
«Нейробіологія з'ясувала, що нервові зв'язки, спеціально призначені для гніву і агресії, реагують на певні стимули, - говорить Дуглас Філдс. - Це частина «сигналізації», яка визначає небезпеку. Гнів і агресія - еволюційні механізми, потрібні для того, аби людина вступала у бій і захищала себе». Вчений каже, що з віком люди вчаться себе контролювати. Діти ж не можуть контролювати свою реакцію на подібні стимули, хоча навіть дорослим це не завжди вдається. 
 
Тригери гніву та агресії
 
Нейробіолог визначає дев`ять універсальних тригерів, під час реакції на які людина втрачає рівновагу та самоконтроль. А саме:
 
- Ситуація «життя або смерть» - захист себе самого
- Образа - захист репутації
- Сім'я - захист потомства
- Дім - захист притулку
- Партнер - захист обранця
- Громадський порядок - захист свободи і справедливості для всіх
- Ресурси - захист майна
- Плем'я - захист людей свого кола
- Стоп - захист себе від себе самого 
Ці тригери провокують зміни у поведінці людей, інколи можуть викликати навіть агресію та насильство. Як стверджує Філдс, найчастіше діти реагують на тригер «Стоп», наприклад, коли батьки забороняють малюкові щось і нагадують про це щохвилини.
 
Неможливо зупинити істерику до її початку
 
«Я думаю, батькам потрібно зрозуміти, що просити дітей не гніватися та не психувати - це звернення до тієї частини мозку, яка ще не розвинулась, - каже дослідник. - Усе, що вам потрібно зробити, це чекати, поки дитина заспокоїться, а потім ви можете з нею поговорити і вирішити проблему». 
 
Нейробіолог стверджує, що неможливо передбачити істерику дитини та зупинити її ще до початку. Діти не вміють контролювати свої емоції, особливо гнів, тож забороняти їм кричати чи плакати немає жодного сенсу.
 
Вчитися самоконтролю
 
«Не кажіть дітям, що вони не повинні сердитися. Їм корисніше знати, чому вони сердиті. Адже це нормально», - каже Філдс. Мозок дитини розвивається, і те, в якому оточенні людина росте, впливає на те, як вона вчитиметься справлятися з імпульсами агресії. Йдеться і про позитивний настрій у сім'ї, і про самостійне навчання нейтралізовувати реакції гніву, навчання самоконтролю.
 
Агресія і стать
 
Філдс вважає, що, наприклад, заняття спортом допомагають позбутися негативної енергії та позитивно впливають на вміння контролювати гнів. «Найбільша користь від спорту - це розвиток самоконтролю в умовах стресу». Але варто зважати на стать дитини.  Як зазначає вчений, якщо для хлопців у стані агресії нормально ламати тенісні ракетки чи жбурляти м`яч у стіну, то дівчатка можуть направляти агресію на себе. Тому якщо ваша дочка не кидається на вас з кулаками, це не означає, що вона добре контролює свій гнів.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage