Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Литвинець-Голутяк Уляна
Збірка віршів «Де ви, кохані леви?»: читати, сміятися, милуватися
Random
Пам’ятаю, коли ще Са був зовсім малюком (зараз йому майже 5), то можна було читати будь-які вірші. А тепер йому вже не цікаво слухати зовсім прості і примітивні, що якраз підходять Вла (якому трохи більше 1,5). Потрібні різні книжки. Це мене, звичайно, більше тішить, ніж засмучує, адже наша дитяча бібліотека росте, і от уже починаю думати про нову книжкову шафу.
 
Ідеальною для Са стало видання Наталії Трохим «Де ви, кохані леви?» з ілюстраціями Марти Кошулинської.
 
Майже на початку книжки – вірш «Лічилочка». Нам стає дуже при нагоді, бо легко допомагає визначити, хто першим ховається, кому спочатку іти чистити зуби, і навіть хто зможе вибирати «смачнішу і більшу» з двох однаковісіньких цукерок.
 
 
Тут є багато нестандартних поезій, які стимулюють дитину мислити нетривіально і розвивати уяву. До прикладу, у вірші «Дивина!»: «Подушка і подущинка – як матуся і дитинка: сонячної пори дзьобиками догори». Такий собі вступ до гри в асоціації, що стає актуальною в будь-яких подорожах чи довгих чергах.
 
Окремого слова вартують ілюстрації, які є просто неймовірними. Немає кричущих кольорів, що ріжуть око. М’які тони змушують розгортати книгу знову і знову, щоб просто помилуватися. Моя улюблена ілюстрація у цій книзі – до вірша «Бубоніння». І про що ви думаєте цей вірш? Та ж про сім’ю бубнів: Бубон, Бубонуся, Бубониха, бубодіти, бубонуки. Це дуже потішна історія.
 
Тут є декілька віршів про природні явища і пори року: «Розмова з дощиком», «Злива простір затулить», «Диктатура», «Дощ крадеться, як злодій», «Місяць і весна», «Хто то скаче по воді», «Дощосніг». Перечитала вищеперераховані назви і помітила, що багато пов’язано з дощем. Що поробиш, восени розмови про дощ і сніг якраз стають актуальними, як ніколи.
 
 
Все-таки згодилась ця книга і для читання Вла, адже тут є колискові – «Воскова колискова», «Дитячий сонет», «Колискова». Читаються досить ритмічно і більше пасують на нічний, ніж на обідній сон.
 
Улюбленим віршем із цієї книги для Са став «Дорога біжить-біжить…». Сюди в гості прибігли герої з інших віршів і казок. І тут вже потрібно мати із собою багаж із прочитаних раніше історій. Або ж, навпаки, цей вірш стає списком, щоб то ще такого прочитати цікавого.
 
Дуже доречний нам вірш «Дрімота і Мотря», який за сумісництвом є скоромовкою. У багатьох словах є літера «Р», над якою Са зараз активно працює: «Дрімота Мотрю перемудрувала: Премудра Мотря мудро… задрімала!».
 
І хто б міг продумати, що авторка припасла вірша і для мене – «Пухнастий шепіт торкнувся вушка». А знаєте, чому цей вірш саме для мене? Та все дуже просто – він про Улянку:
 
«Пухнастий шепіт збудив Улянку,
полоскотав їй смішні веснянки.
Про що той шепіт, Улянка знає?
Про те, що ранок уже минає».
 
І насамкінець розповім про вірш «На узліссі, на осонні». В ньому переданий магнетизм і таємниця Карпатських гір.
 
Отже, ця книга розбавить класичну добірку традиційних віршів на поличці із дитячою літературою. І, думаю, що вона не буде там залежуватись довго, а користуватиметься популярністю серед маленьких читачів та їхніх батьків.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage