Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старовойт Тоня
Замість сиру до вина: як смакує «Вечір у Візантії» Ірвіна Шоу
Random
Певно, ніхто з прихильників творчості американського письменника Ірвіна Шоу не очікував побачити переклад його книжок українською. Одначе це сталося, а отже, можна насолоджуватися тягучо-солодким смаком історії без жодних незручностей електронних форматів та букіністичних видань.
 
Трагедія творчих людей
 
Головний герой Джессі Крейґ переживає не найкращий період у своєму житті. Колись відомий та успішний режисер, тепер – відлуння минулої епохи, яке не може знайти собі місце у видозміненому світі, де молоде покоління тяжіє до зовсім інших цінностей та традицій як у світі кіно, так і реальних перипетіях.
 
Джессі своїми силами досяг успіху. Він наполегливо працював над кар’єрою та родиною, проте не зумів утримати ні одне, ні інше. Словом, криза середнього віку та абсолютна дезорієнтація у світі, а головне – собі та своїх бажаннях.
 
Переломний момент
 
Історія починається з того, що до маєтку Крейґа приходить молода та амбітна журналістка Ґейл з метою взяти у нього інтерв’ю та врятувати кар’єру легендарного режисера. Проте мотиви такої щедрості лишаються під питаннями. Власне, як і багато сюжетних елементів, які Шоу додав до «Вечора у Візантії».
 
Географічне турне
 
Автор рухає персонажа різними містами, аби створювати ілюзорну наявність динаміки у його житті: Канни, Париж, Бостон. Джессі зустрічається з театральною богемою, спілкується зі сценаристами та акторами, крутить швидкоплинні романи із зірками, проте в глибині душі лишається неймовірно самотньою людиною.
 
До речі, читачі, які засумували за подорожами, можуть отримати насолоду від описів французьких краєвидів, морського узбережжя та постійного пересування героя країнами. А отже ще один беззаперечний плюс «Вечір у Візантії» точно отримує.
 
Подолати кризу середнього віку
 
Криза середнього і не завжди віку – явище, що трапляється ледь не з кожною людиною у світі. Особливо у буремні пандемічні часи. Попри усі регалії та досягнення, Шоу зображує героя як звичайну людину, що також бореться зі своїми внутрішніми демонами: він вагається, зазнає невдачі, злиться на себе та намагається зрозуміти себе та власні бажання.
 
З психологічної точки зору, «Вечір у Візантії» – ідеальна книга для самоаналізу та рефлексій, адже Джессі Крейґом може стати кожен із нас.
 
 
Кому читати, а кому пропустити
 
Попри усі переваги твору, він все ж таки є достатньо специфічним, а отже, варто зазначити, кому він може сподобатися та навіть допомогти розібратися з питаннями у своєму житті:
 
– Читачам, які заплуталися у собі та відчувають розгубленість
Звичайно, книга – не ліки, але допомогти зробити перший крок назустріч собі та своїм думкам вона може. Головне – читати без поспіху та смакувати кожну сторінку.
 
– Читачам, які люблять книжки про культурну богему та творче життя
Ірвін Шоу не поскупився на багато епізодів з розмовами про кіно, театр, творчі пошуки та переживання людей з цієї сфери. І те, як вони намагаються пристосуватися до змін у світі.
 
– Читачам, які не хочуть поспішати, а прагнуть пізнавати
«Вечір у Візантії» – історія не на вечір. У ній нема раптових гачків, аби чіпляти читача та не відпускати до останньої сторінки. Історія зображує кризовий період у житті героя, тому без поспіху несе його та читача сторінками роздумів та епізодів, які стають підґрунтям для самоаналізу та пошуку правильного для себе шляху.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage