Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Забуті книжки не зникають
Random
Забуті книжки, як забуті люди… У читача мимоволі постає запитання: "Чому забуті"? Бо нецікаві? Чи через падіння інтелектуальності, духовності молодого покоління?.. У звичайній кав’ярні збираються люди, які віддзеркалюють стан духовності суспільства. Дзвіночок на дверях закладу, здається, старається звернути увагу на них, як на особистості. Не кожен з них зумів реалізувати себе, але кожен є частинкою цього міста із його плином життя і кав’ярні, в яку вони приходять.
 
Головна героїня повісті «Кав’ярня на розі» -- юна кельнерка Ліда. Вона належить до молодого покоління, яке втрачає ілюзію, але залишається романтичним, із щирим серцем і чутливою душею. Її єство налаштоване на добро, якого так не вистачає людям, що приходять в цю кав’ярню, часом, можливо, для того, щоб лише «висповідатись» кельнерці і втекти від самотності. «Іноді, коли їм зовсім кепсько, вистачає всміхнутися, і просто подати каву». В цих словах головної героїні відображається людина, яка старається зрозуміти внутрішній світ інших, біль чужої душі і радощі, переживаня і мрії. «Я шукатиму себе!... Щоб здійснити свою мрію! Свою!..» - починає розуміти Лідка, яка вже вступає в доросле життя. Автор старається сказати нам про молодь, якій важливо знайти себе, своє місце під сонцем.
 
«Найбільша дурість – вважати, що ти володієш картиною, скульптурою, книжкою, які можна пізнати, отримати й не більше.» Думка про те, що мистецтво вічне, пронизує сюжет і прагне достукатись, дійти до кожного серця. Кульмінаційним є епізод, коли в селищі Рудаки Лідка зустрічається з дивакуватим колекціонером Арсеном. Дівчина прагне виправити помилку чоловіка й поєднати людей, які кохають одне одного, але через фатальне непорозуміння не змогли бути разом. А книга сонетів Шекспіра, як думала Ліда, мала б знову зблизити колекціонера забутих книжок та Ілону і подарувати йому відчуття сенсу.
 
Особливе місце у творі займає отець-богохульник. Він, як і колекціонер забутих книжок, дає нове життя духовним скарбам. Він знаходить сенс існування у порятунку старих ікон, про які ніхто не знає. І це зовсім невипадково, бо в цьому світі немає випадковості – є ланцюжок подій, які так чи інакше в’яжуться в єдине ціле, як і життя відвідувачів кав’ярні. А старі забуті книжки, в які вшиті долі людей, ніколи не зникнуть, мов зорі в небесній безодні, що народжуються, щоб не дати мороку заполонити світ.
 
Віктор Феськів

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage