Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старовойт Тоня
Японський колорит «Токійської нареченої»
Random
Роман-автобіографія, роман-енциклопедія, роман-підручник з культурології — саме так називають один з найвизначніших романів Амелі Нотомб «Токійську наречену». Незвичний для українського читача, як і сама східна культура. Головні герої схожі на акторів театру-кабукі, а головна сцена Токіо — ніби окремий світ, з абсолютно автентичною та неповторною культурною спадщиною.
 
 
«Токійська наречена» — роман не про шлюб чи любовні пригоди авторки. Насамперед він — серце Токіо й менталітет країни. Ну і про зіткнення двох культур (європейської та японської), що палко бажають зрозуміти одна одну. І якщо до сьогодні ви знали Японію лише як батьківщину суші та саке, то саме час познайомитись з іншим боком країни — не шаблонним.
 
Чому Японія?
 
Це питання я ставила багатьом, допоки не заглянула до біографії Амелі Нотомб. Історія головної героїні «Токійської нареченої» — детально переказана сповідь письменниці. Через роботу батька дівчина з раннього дитинства встигла пожити в Китаї, CША, Лаосі, Бангладеші та Бірмі, хоча сама вона родом з Бельгії. До того ж, чотири роки (з 2-ох до 6-ти) Амелі мешкала в Японії, куди повернулася вже студенткою. У Бельгії вона вступила на відділення романських мов та поїхала до Токіо проходити курси з японської та паралельно шукати роботу, аби облаштуватися у країні мрії. Шалена пристрасть до культури нації яскраво зображена у «Токійській нареченій», але якщо Амелі досягла своєї мети — переїхати до Японії, то чому вона все ще у полоні сум’ять?
 
У 2007 році шістнадцятий за рахунком роман Нотомб здобув премію «Прі де Флор», а 2014 року його екранізували.
 
Натяки на автобіографічність містяться у кожному романі Амелі, проте письменниця зізнається в особливому ставленні до «Токійської нареченої». Тут жінка дозволила собі кохати, бути коханою та зізнатися у власній історії взаємин з японцем Рінрі.
 
 
Полярність культур
 
Читати про невідоме завжди цікаво. А коли є потреба щоразу ґуґлити назви японських страв та токійських місцевостей — занурення в текст та саму культуру стає ще глибшим й ґрунтовнішим. Наприклад, головна героїня за сюжетом постійно їсть окономіяки – смажену локшину з овочами та тунцем, змазану спеціальним гострим соусом. До того ж, в Японії корінне населення звикло до ячмінного пива, а європейці, як і американці — до солодового, хмелю та пшеничного.
 
Крок за кроком дівчина вивчає тонкощі культури, що істотно відрізняються від звичної для Нотомб. А допомагає їй з цим корінний японець, закоханий в Амелі. Також вона зазначає про різне емоційне ставлення євпропейців та японців до питань родини, освіти та кохання.
 
Виявляється, діти йдуть до першого класу у п’ять років. Проте перед вступом до шкіл вони проходять серйозне тестування, що вирішує рівень підготовки дитини. Школи та університети, як ви розумієте, держава підбирає згідно з рівнем знань. Тому за умови погано чи добре написаних тестових вступних випробувань до школи або університету залежить й майбутнє японців. Через це, як вважає Нотомб, вони витрачають майже весь вільний час на навчання. Особливо — у школі, протягом 13 років (з 5-18). Також школярі часто стикаються з моральним перенавантаженням та невиправданими очікуваннями з боку батьків.
 
 
Університет — проміжна станція між школою та роботою. Зазвичай японці відпочивають у цей час після напружених шкільних років. Дуже рідко підпрацьовують та морально готуються до наступного етапу — роботи. В Японії люди звикли до цього та вважають пенсію єдиним часом, коли можна відпочити та нарешті розслабитися. І це лише маленька дрібка фактів, що наведені у «Токійській нареченій». Виявлення кохання згідно з культурними особливостями, технічний прогрес Японії та його негативні сторони, дивакуватість стареньких японців та мальовничі описи Токіо — ось до чого варто готуватися. Літературно-естетичний екстаз забезпечено.
 
Чому варто прочитати «Токійську наречену»?
 
- Розширити власні кордони. Амелі Нотомб не розповідає про банальне. Вона не зачіпає політичні аспекти. «Токійська наречена» — літературний тендітний витвір мистецтва. Письменниця вклала свій досвід для того, аби зробити Японію зрозумілою для читача з будь-якого куточку світу.
 
- Насолодитися краєвидами. А тут їх вистачає: велична Фудзіяма та Хаконе, місце для прогулянок закоханих і традиційні оселі японців — ввімкнути фантазію привід точно буде.
 
- Спостерігати історію закоханих з різних світів, культур та місць походження.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage