Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Як бідність впливає на інтелектуальний розвиток дітей?
Random
Американські вчені переконані, що бідність, а не лише харчування, стабільність у сім'ї, пренатальні проблеми тощо, як вважалося раніше, має вплив на мозок дитини та її інтелектуальні здібності. Цю теорію підтвердило кількарічне дослідження впливу соціально-економічного статусу на розвиток мозку.
 
 
Для свого дослідження у 2005 році вчені Кімберлі Ноб, Марта Фара та Френк Норманз набрали дві групи: 30 дітей з родин середнього рівня фінансового забезпечення і стільки ж з сімей на рівні межі бідності. Кожен з дітей пройшов ряд тестів для активізації відділів мозку, що відповідальні за розвиток мови, пам'ять, аналіз та самоконтроль. Виявилося, що діти, які живуть у родинах з низьким доходом, виконують завдання значно гірше, ніж їхні однолітки з краще забезпечених сімей.
 
Згодом вчені почали використовувати магнітно-резонансну томографію (МРТ) для вивчення мозку дітей. Результати сканування 1099 учасників дослідження, проведених у 2015-му, показали, що діти з бідних та менш освічених сімей мали менш розвинену префронтальну кору головного мозку. Наприклад, площа  поверхні мозку дітей, чиї батьки заробляють 25 000 доларів на рік, виявилась на 6% меншою, ніж тих, дохід чиїх батьків сягає 150 000 доларів і більше. Найбільш помітна ця різниця в області мозку, що пов'язана з мовними і виконавчими функціями. Це пояснює слабкі академічні досягнення та нижчий IQ.
 
 
Також дані показали, що невелике збільшення доходів сім'ї набагато більше впливає на розвиток мозку найбідніших дітей, ніж подібне збільшення заробітку серед багатих дітей. Також Нобл зазначає, що коли дохід сім'ї падає нижче певного рівня, темпи зростання мозку різко знижуються. 
 
Інше дослідження, проведене психологом Університету Вісконсин-Медісон Сефом Поллаком, демонструє міцний зв'язок між доходом родини та обсягом сірої речовини у лобній, скроневій частках мозку та гіпокампі. Так, діти з родин, які перебувають за межею бідності, мають на 8-10% менше сірої речовини у цих відділах мозку; з родин, де рівень доходу дещо перевищує межу бідності, – на 3-4% менше норми розвитку.
 
Зараз команда дослідників розпочала підготовку нового п`ятирічного загальнонаціонального спостереження, яке могло б встановити причинний зв'язок між бідністю та розвитком мозку і запропонувати шлях до допомоги найбіднішим дітям.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage