Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Рудюк Анастасія
Вслід за линами в дитинство та безтурботність
Random
Є книжки, які перегукуються з нашими спогадами. Вони розповідають про моменти дитинства та юності, коли весь світ здавався малим, а ми здавались собі всесильними. Подібні книжки оновлюють думки, дають сили та надихають на нові звершення. Адже усім нам приємно повертатись у минуле та рефлексувати над спогадами. Збірка оповідань «Три лини для Марії» належить саме до таких книг. Це подорож у безтурботність довжиною у двісті з гаком сторінок, в якій варто взяти участь кожному та кожній із нас.
 
Пірнаємо в дитинство
 
«Три лини для Марії» — це збірка коротких окремих історій про дитинство, перше кохання, юність та людей. У кожному з оповідань є свої автентичні герої. Книжка починається з оповідання «На Різдво до Катьки», де головний герой у Святвечір прямує на гостини до коханої. Вони ще молоді та безгрішні. Їх не турбують дорослі проблеми та важливість постійно щось обирати та слідувати правилам. Безтурботність та чуттєвість головних героїв захоплює за декілька сторінок та супроводжує читача в кожному з оповідань. Адже «Три лини для Марії» — це можливість пірнути в дитинство та знову відчути трепет першого кохання, дитячу наївність та родинну атмосферу.
 
«Ходити по воді. Любити ближнього. Прощати ворогів»
 
Саме ці думки промайнули в головного героя наприкінці оповідання «На Різдво до Катьки». Справді, а чого ще потрібно для щастя? Трішки дитинства, віри, щирості та справжньої любові.
 
А ще не забудьте захопити безтурботність
 
Катька, баба Охрім, Сірьожа, Жабулета, Марія — це лише кілька героїнь та героїв оповідань Сергія Осоки. Всі вони — люди зі складним життям, нікому не давалось легко перебування під сонцем. Проте в кожній з історій є певна безпечність. Можливо, це через те, що твори є дещо автобіографічними. Сергій Осока на онлайн-презентації збірки «Три лини для Марії» сказав, що здебільшого усі оповідання є особистими. А отже всі ті історії автор пережив та відрефлексував у власній пам’яті. Мабуть тому безтурботність героїв та героїнь просочується до нас крізь сторінки, адже минуле завжди для нас простіше та щасливіше, аніж сьогодення. Вони кохають, переживають втрати, сумують через плин життя та знаходять одне одного. Попри те, що теми оповідань різноманітні та зрештою складні, книжка вчить нас легко відпускати проблеми та йти за плином життя. Чого нам подекуди дуже бракує.
 
Примітно, що Сергій Осока на онлайн-презентації книжки «Три лини для Марії» зазначив: «Я черпаю натхнення з минулого, не можу писати про тепер».
 
А що з линами?
 
На палітурці книжки зображені лини. Вони наче виринули зі своєї подорожі водоймами та запрошують читачів приєднатись до них. Лише ви подорожуватимете не у воді, а серед сторінок. Цікаво те, що одна книжка — це один пазл. Якщо стулити два видання докупи, то зображення линів, яке намалювала Мар`яна Савка, стане цілісним. Кожен примірник, який ви триматимете в руках, є частиною іншого. Частиною історії читачів та автора, себто нашої спільної історії. Це доволі метафорично, плин линів продовжуватиметься, а герої та героїні оповідок завжди залишатимуться живими та безтурботними на сторінках.
 
 
І тоді розмови нічого не важать
 
Одна із останніх фраз книжки: «Розмови нічого не важать». А й справді, слова без почуттів — даремні та пусті, адже найважливіше ми мовимо мовчки. Читаючи «Три лини для Марії», не варто концентруватися на словах та розмовах. Найцінніші істини та ностальгійні моменти варто добувати із закапелків оповідань та історій. Ми усі зможемо знайти там щось своє, безумовно рідне та ностальгійне. 
 
Кому читати «Три лини для Марії»?
 
Назагал усім. Але особливо, якщо зараз ви відчуваєте брак радості та безтурботності. У кожного та кожної з нас є епізоди власного занепаду, коли продуктивність сягає нуля. У такі моменти ми подумки линемо до дитинства та ностальгуємо. Що ж, дозвольте собі сповна полинути в той час, відпустіть власні проблеми та рефлексуйте з книжкою «Три лини для Марії». Адже згодом усі ми повертаємось з подібних подорожей оновленими та трішки безтурботними Посмішка
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage