Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Кізима Олеся
Від Хлопчика-Мізинчика до Червоної Шапочки: вчимося долати булінг разом із героями казок
Random
Нещодавно дитячі полиці Старого Лева поповнились особливим виданням – книжкою «Здолай булінг разом із героями казок» від італійської письменниці Елеонори Форнасарі, з ілюстраціями Давіда Орту (переклад з англійської – Алли Ващук). Хто такі булери й чому вони насміхаються, ображають або залякують інших? Що змушує їх бути такими злими і чи можна перетворити кривдника на… друга? Ця важлива книга для юних читачів навчить розпізнавати булінг, а також боротися з ним, – на прикладі 12 казкових історій, відомих в усьому світі.
 
Невже булери існують і в казках? Ще й як існують! Ба більше, іноді заздрісні чаклунки, люті велетні, злі тролі та страшні вовки не дуже й відрізняються від кривдників, на яких можна натрапити у школі, в парку, на футбольному полі чи в інтернеті. Як і в реальному світі, казкові лиходії зазвичай чіпляються до тих, хто слабший або несхожий на них самих, змушуючи своїх жертв щось робити проти волі, кепкуючи над ними, користуючись при цьому їхньою довірою чи дружбою, та навіть вдаючись до насильства. А ще їх, булерів, буває так складно розпізнати одразу… Зведені сестри Попелюшки, Чирвова Королева, Шер-Хан, брати і сестри гидкого каченяти та інші – на сторінках книжки «Здолай булінг разом із героями казок» читач зустрінеться з багатьма відомими кривдниками і хуліганами, а головне – навчиться, як правильно давати їм відсіч. Про деяких з них розповімо у нашому матеріалі.
 
Людожер vs Хлопчик-Мізинчик
 
Одного разу дуже голодний Людожер зачув запах дітей у своєму домі, а все тому, що його дружина прихистила Хлопчика-Мізинчика, який був розміром з палець, і ще шістьох його братів... Попри те, що Людожер був величезним, а Хлопчик-Мізинчик – крихітним, малюк не запанікував. Кмітливий хлопчик зрозумів, що сила велетня захована у його черевиках, відібравши які можна врятуватись від Людожерового апетиту.
 
Людожер із «Хлопчика-Мізинчика» – класичний булер, котрий використовує свій зріст та силу, щоби лякати інших, але цілком можливо, що глибоко всередині він не такий сміливий і впевнений у собі, яким хоче видаватися перед іншими. Тож щоразу, коли «Людожер» буде поруч, постарайся не показувати, що ти боїшся його, та зберігай спокій.
 
Та якщо хтось продовжує тобі набридати або завдає фізичної шкоди, відразу скажи про це дорослим!
 
Лисиця і Кіт vs Піноккіо
 
Наївний Піноккіо, якому батько дав гроші на підручники, стає легкою здобиччю для парочки невиправних шахраїв – Кота, що вдає із себе сліпого, та Лисиці, котра прикидається кульгавою. Довірившись новим друзям, він закопує свої монети в Полі Чудес, щоб уже завтра володіти цілісіньким деревом грошей...
 
Такі булери, як Лисиця і Кіт, здаються милими й дружелюбними та навіть можуть поводитись як твої найкращі приятелі, однак у такій дружбі немає взаємності, а лише докори або ж шантаж. Адже їхня мета – використати тебе. Не поступайся таким «друзям». Пам’ятай: справжні друзі чують, коли їм кажуть «ні». Якщо здається, що хтось є твоїм другом тільки тоді, коли ти даєш щось цій людині, то це точно не друг!
 
А ще нагостри вуха і довіряй тільки тим, хто цього справді заслуговує.
 
 
Вовк vs Червона Шапочка
 
Вовк, зустрівшись з маленькою дівчинкою в червоній шапочці, яка сама гуляла в лісі, хитрощами вивідує, де живе її бабуся. А тоді першим приходить до бабусиного будинку, прикидається її внучкою та, проковтнувши стареньку, вбирається у її одяг та ховається під ковдрами на її ліжку. А все тому, щоб обдурити та з’їсти Червону Шапочку!
 
Є булери, які, як і великий злий Вовк, вдають із себе інших, аніж вони є, щоб заманити своїх жертв у пастку. Наприклад, коли використовують фальшиві профілі або імена користувачів, яких ти знаєш, аби змусити тебе думати, що вони – твої друзі. Тож перш ніж довіряти комусь новому як в реальному світі, так і онлайн, запитай себе, що ти знаєш про цю особу. Хто насправді сидить по той бік екрана комп’ютера? Це хтось, кого ти зустрічав або зустрічала особисто, чи, можливо, ця людина вигадує щось, аби втертися до тебе в довіру?
 
Не оприлюднюй багато особистої інформації в інтернеті, адже є незнайомці, які можуть використати її, щоб зашкодити тобі. Одразу повідом своїм батькам, якщо хтось, кого ти не знаєш, надсилає тобі повідомлення онлайн, публікує якусь інформацію про тебе або твої фото.
 
 
 
 
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage