Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Ватага веселих волоцюг» Андрія Бачинського
Random
Васька, Віт і Влад — це саме ті «три Ве», ватага веселих волоцюг. Відважні, кмітливі зірвиголові, справжні друзяки, які охоче кидаються одне за одним у будь-яку пригоду — чи то весь клас у поході ще на добу затримати, чи то вчительку біології мишкою налякати… Так одразу і не скажеш, що їхня дружба почалася із… закоханості. Бо Васька — Василина, коли прийшла у їхній клас, одразу зацікавила і тишка-комп’ютерника Влада, і першого хлопця на селі найпопулярнішого однокласника, руфера Віта. Але дівчина рішуче відшила романтичні очікування обох юнаків. Тому замість усіх цих романтичних дурниць вони утрьох зайнялися тим, що й належить у їхньому віці — пригодами.
 
 
Про сюжет. Якось прагнення Васьки прогулятися біля річки примушує Віта спуститися з піднебесся під землю і з руфера перекваліфікуватися на дигера. Ватага веселих волоцюг вирушає на променад набережною Полтви, дізнається більше про підземні ходи і ймовірно заховані там скарби, прокладають шлях до бажаного тунелю, але замість золота й діамантів знаходять там дивного бомжа, який зізнається, що оселився у цих підземеллях, аби відшукати певний артефакт і зняти родове прокляття…
 
 
Ну а далі друзі не можуть не допомогти реальному волоцюзі Сему — кожен зі своїх мотивів, та все ж. Пригоди на них чекають доволі ризиковані, але, на щастя, у ВВВ є кілька дорослих, здатних підтримати і підстрахувати — наприклад, Васьчин дядько, який дає чимало слушних порад і зводить із потрібними людьми, або класний керівник, який відмазує друзяк не тільки від директора, але й від поліції.
 
До теми. Купити книжку «Ватага Веселих Волоцюг»
Про враження. Мене захоплює вміння письменників у невеликому обсязі тексту вмістити стільки цікавих тем і важливих тригерів! От і в Андрія Бачинського, крім доволі динамічного сюжету — пригоди, історичний детектив, дрібка містики — є ще, наприклад, про:
 
— цікавинки з історії і топографії Львова;
 
— упереджене ставлення окремих героїв до буцімто «пропащих» соціальних категорій (безхатьків, юних правопорушників) і приклади того, наскільки уявлення про них далеке від істини. Бо навіть авторитетного вченого  можуть сприйняти за бомжа, коли він в чужій країні ночує біля фонтану, бо на готель не має грошей (печаль, але правда). У цьому контексті згадується «Оселя — Емаус» у Винниках — і я дуже люблю, коли про цю волонтерську організацію говорять у художніх текстах.
 
 
— роздуми на тему, чия робота престижніша й елітніша — вченого-науковця, який займається теоретичними проблемами, чи людини, яка працює руками, з любов’ю до своєї справи, і досконало знає своє ремесло;
 
— соціальне (або реальне) сирітство: усі троє юних героїв з різних причин ростуть без батьків.
 
«Ватага веселих волоцюг» — це повість, яка читається легко, але й лишає по собі вагомий післясмак. Дещо таке, про що можна поміркувати, коли усі пригоди героїв закінчуються.
 
Читати з… бабусиними пиріжками і чаєм.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage