Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Харлан Ганна
«У світлі світляків. Пошуки відправника» - повчальна історія для дітей та дорослих
Random
«Світ навколо змінився настільки, 
що його неможливо було впізнати»
 
Що буде, якщо раптом зникне електроенергія, зв'язок та інтернет, а планету накриє непроглядна темрява? Чи зможуть люди пристосуватись і вижити в нових умовах? Про це розповідає фентезійна трилогія «У світлі світляків» Ольги Войтенко. Торік авторка презентувала першу частину «На порозі ночі». Цього літа у «Видавництві Старого Лева» вийшло друком продовження – «Пошуки відправника».
 
Книги замість інтернету
 
Ще рік тому Єва-Ліза не могла собі уявити життя без інтернету. У неї зовсім не було друзів. Цілими днями дівчинка не випускала з рук планшета. Проте одного разу все докорінно змінилося. Світло згасло, а жителі міста заснули безпробудним сном. Всі, крім Єви-Лізи та Макса.
 
«І геть усе, що Єва-Ліза раніше знала і до чого звикла, залишилося там – у тому дні. Далі ж було лише нове, неочікуване і незвичне».
 
Виявилося, що світ поза межами віртуальної реальності не лише цікавий, але й сповнений дивами. Зовсім поруч із населеним привидами кладовищем, яке охороняє таємничий Ліхтарник з мінливою головою, співіснують величезний дракон Нюх та безліч мерехтливих світляків, здатних не лише осявати шлях в пітьмі.
 
За допомогою друзів Єва-Ліза усвідомила, що книжки – це не пережиток минулого, а невичерпне джерело корисної інформації. До того ж, вони не потребують електроенергії. Відтепер весь вільний час дівчинка проводить за читанням захопливих історій.
 
Знайомство з новими героями
 
Троє підлітків вчаться виживати у нових умовах. Вони будують купол, що захищає місто від холоду та темряви, а також налагоджують електропостачання. Водночас герої не полишають спроб відшукати людей, яким також вдалося врятуватися від темряви, що накрила їхній світ.
 
«Проте до сьогодні жодної відповіді вони не отримували. Навіть не змогли знайти жодного доказу, що ще хоч хтось у світі, окрім них трьох, має доступ до зв’язку. Усі радіохвилі, телеканали, інтернет, мобільний зв’язок та навіть військові канали зв’язку мовчали».
 
Надія налагодити зв'язок із зовнішнім світом марніла на очах. Аж поки одного дня на планшет Єви-Лізи не надійшло повідомлення:
 
«Хто-небудь! Будь ласка, хто-небудь… Відгукніться!»
 
Єва-Ліза з Тімом вирушають на пошуки автора таємничого послання. Це завдання не з простих, адже повідомлення не мало підпису чи адреси. Під час подорожі на них чекають небезпечні пригоди та несподівані відкриття, та чи вдасться героям розгадати моторошну таємницю пітьми?
 
 
Чому варто прочитати
 
«Пошуки відправника» є другою частиною трилогії, проте водночас це цілком самостійна історія з динамічним сюжетом та яскравими персонажами. Не варто боятися, що сюжет виявиться незрозумілим. Ольга Войтенко нагадує про основні події першої книги. Загадок стало ще більше, а пригоди швидко змінюють одна одну. Тож нудьгувати читачам точно не доведеться.
 
Водночас це не лише захопливе фентезі, розраховане на дітей середнього шкільного віку. Відсилання до літературних творів та фільмів тут поєднуються з роздумами про екологічний стан нашої планети:
 
«Можливо, люди й не потрібні? Їхня вічна метушня, машини, мегаполіси, електростанції, вбиті тварини, зрубані дерева і засмічені річки… Можливо, планеті так краще – можливо, це її рішення і її вибір, можливо, вона так втомилася, що більше не має сил на усе це… Можливо, все правильно і так повинно бути – і це є вихід, а не безвихідь…».
 
Авторка торкається важливих тем, як-от збереження природи від руйнівного впливу людської діяльності, пошук альтернативних джерел енергії та шляхи розв'язання глобальних проблем людства.
 
Ця книга буде цікавою та корисною не лише для дітей, але й для дорослих. Вона вкотре нагадує про важливість спілкування між дітьми та батьками, про те, що шлях до світла можна відшукати, лише об'єднавши зусилля та підтримуючи одне одного.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage