Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Бабкін Сергій
У пошуках сутності феномену Кріштіану Роналду
Random
12 березня 2019 року туринський «Ювентус» в 1/8-й Ліги Чемпіонів на домашній арені перемагає мадридський «Атлетіко» з розгромним рахунком 3:0. Звертаємо увагу на два статистичні аспекти: перший матч італійці програли 2:0, після чого навіть власні фанати мало вірили у можливість реваншу. Але не він; і саме він забив всі три голи нової команди, що дозволило «Старій Сеньйорі» рухатися далі сіткою. Він — це Кріштіану Роналду VS. CR7.
 
Біографія португальського футболіста авторства Ґільєма Балаґе хронологічно закінчується 2015-м роком, але складається враження, що зіркова кар'єра Роналду триватиме ще так довго, що журналісту точно вистачить матеріалу, щоб опублікувати не меншу за обсягом другу частину. Після 2015-го CR7 виграє ще три Кубки Ліги Чемпіонів з іспанським «Реалом», Євро-2016 зі збірною Португалії, отримає купу індивідуальних нагород та у поважному для футболіста 33-річному віці перейде до четвертого для себе чемпіонату, ставши гравцем «Ювентусу».
 
Загалом, ці факти відомі більшості, навіть, коли ви не є затятим футбольним уболівальником, адже персони штибу Кріштіану — це значно більше, аніж просто висококласний атлет. Вони, в певному сенсі, ще й медіа-магнати (має 160 мільйонів підписників у Instagram, 122 млн — у Facebook та 77 млн — у Twitter); бізнесмени, бо володіють ресторанами, ексклюзивними лініями одягу, парфумів; соціальні візіонери, адже доводять, що навіть зростаючи в найбільш несприятливих умовах, завжди маєш шанси вирватися звідти.
 
Зосередимось детальніше на методах та підходах, котрі автор Ґільєм Балаґе використав під час роботи над книгою.
 
Журналіст повторює географічний шлях майбутнього володаря п'яти «Золотих м'ячів». Відправившись спершу на острів Мадейра, де в містечку Фуншал проминуло дитинство Кріша, Балаґе знайомиться з першими тренерами-аматорами, друзями спортсмена, та привідкриває двері до цієї «в'язниці без дверей... острова, наповненого духами померлих мешканців та теперішніх жителів, які доживають свої дні». Зовсім скоро з всеохоплюючої похмурості 12-річний хлопець виривається до гамірного Лісабону, щоб уже за сім років дебютувати на газоні манчестерського «Олд Траффорду», що за тисячі миль від сонячного дому і де незмінно панує «паскудна погода». А далі — до близького географічно та ментально зрозумілого Мадриду.
 
 
У намаганні розкрити та зрозуміло подати читачам психологічно-емоційний образ футболіста, Ґільєм апелює до розробок відомого німецького психоаналітика Еріка Еріксона. Зокрема, розглядаючи обставини зростання хлопця на стадіях від 5 до 12 та від 13 до 19 років. Оскільки Кріштіану на кожному з вказаних етапів демонстрував значно вищий від однолітків ігровий рівень, його постійно випускали грати зі старшими футболістами, котрих він також переважав у майстерності. Як наслідок, це призводило до соціально-побутового булінгу. Тут доречно навести дві тези з книги: «Футбольні сім'ї відрізняються від нормальних, оскільки батьки приділяють увагу одному талановитому сину... У певному сенсі, він стає потенційним годувальником для сім'ї та посягає на роль, яка зазвичай асоціюється з батьком. Отже, сім'я починає підпорядковуватися синові». Нагадаємо, що в ситуації з Роналду, це твердження — безапеляційне: перші грошовиті контракти підписуються вже у 12 років, а батько в цей момент протринькує час та сили в наливайках. У випадку з талантом Кріша, подібне відбувається і в командах, за які той виступає, адже «зірковий гравець... вимагає відповідної поваги від них [одноклубників] — в обмін на його зусилля та лідерство».
 
Інший екскурс, задіяний автором, стосується історико-культурної ретроспективи і розігрується в момент трансферу Роналду до «Манчестер Юнайтеду». Одразу після прибуття в розпорядження нового клубу, талановитого португальця проінструктурував помічник Алекса Ферґюсона: «У клубі діє філософія робочого класу, і місто знає про це. Вставай і нападай на них [суперників], наполегливо працюй». За словами Балаґе, підліток із південної католицької країни зовсім не був готовий до подібних вимог і це пояснюється «строгим британським протестантським етосом», котрий не маркує футболістів тегами domestic чи oversea, від кожного вимагаючи «виконання правил, важкої праці, суворої етики та непохитної психології», інакше груба сила англійських центральних захисників зламає твій талант разом із ногами.
 
 
P. S. Чим заповнений внутрішній світ Роналду, ви вже знаєте, якщо прочитали біографічну книгу Ґільєма Балаґе. Тепер можете навідатися до лондонського Музею Мадам Тюссо, де з воску відлито фігуру CR7.
 
P. P. S. Ви помітили, що в основному тілі тексту я намагався дистанціюватися від протиставлення Роналду та Мессі один одному. Позаяк, лише уникнувши цього надокучливого мотиву сучасності, можна ближче наблизитися до «справжнього» Роналду чи/та Мессі.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage