Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Тибетський погляд на виховання дітей
Random
Корисні навички, які допомагають виростити повноцінну і самодостатню особистість, яка поважає своїх батьків. Можемо спробувати перейняти традиції цього мудрого народу.
 
Основні правила тибетського виховання:
 
Найважливіше - ніяких принижень і тілесних покарань. Єдина причина, чому б'ють дітей - вони не можуть дати здачі.
 
- Перший період: до 5 років з дитиною потрібно поводитися «як з царем». Забороняти нічого не можна, тільки відволікати. Якщо малюк робить щось небезпечне, то зробити перелякане обличчя і вигукнути щось, наче з переляку. Дитина чудово розуміє таку мову. У цей час закладаються активність, допитливість, цікавість до життя. Дитина ще не здатна вибудовувати довгі логічні ланцюжки. Наприклад, вона розбила дорогу вазу і не розуміє, що для придбання такої вази потрібно багато працювати, заробити грошей. Покарання малюк сприйме як придушення силою. Ви навчите його не бити вази, а підкорятися тому, хто сильніший. Воно Вам треба?
 
- Другий період: з 5 до 10 років. У цей час з дитиною потрібно поводитися «як з рабом». Ставити перед нею завдання і вимагати їх виконання. Можна карати за невиконання (але не фізично). У цей час активно розвивається інтелект. Дитина повинна навчитися прогнозувати реакцію людей на її вчинки, викликати позитивне ставлення до себе і уникати прояву негативного. У цей час не бійтеся навантажувати дитину знаннями.
 
- Третій період: з 10 до 15 років. Як поводитися з дитиною? Як з рівною собі. Не на рівних, а саме «як з рівною», адже Ви все одно маєте більше досвіду і знань. Радьтеся з малюком з усіх важливих питань, надавайте і заохочуйте самостійність. Свою волю нав'язуйте в «оксамитових рукавичках» в процесі обговорення, підказками, порадами. Якщо Вам щось не подобається, то акцентуйте увагу дитини на негативних наслідках, уникаючи прямих заборон. У цей час формується самостійність і незалежність мислення.
 
- Останній період: з 15 років. Ставтеся до дитини з повагою. Виховувати її вже пізно, і Вам залишається тільки пожинати плоди своєї праці.
 
Які ж наслідки може викликати недотримання цих правил?
 
- Якщо «придушувати» дитину до 5 років, то Ви обмежуватимете її життєву активність, цікавість до життя, інтелект. Привчите малюка бездумно і звично підкорятися грубій силі. Зробите з нього легку жертву для всякого роду негідників.
 
- Якщо Ви будете продовжувати сюсюкати після 5 років, то дитина виросте інфантильною, нездатною до праці і взагалі до духовного розвитку.
 
- Якщо Ви будете опікати дитину як маленьку після 10 років, то вона виросте невпевненою, буде залежною від більш самостійних друзів, які не завжди можуть добре впливати.
 
- Якщо Ви не будете поважати дитину після 15 років, то вона Вам цього не пробачить і піде назавжди при першій можливості.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage