Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Три кити «Артерії»
Random
Нова збірка віршів Дмитра Лазуткіна: від трагічних фронтових вражень до грайливих літніх краєвидів.
 
Олег Коцарев, День
 
Нова книжка відомого українського поета Дмитра Лазуткіна — «Артерія». Звичайно, не випадково її назва аналогічна до назви спільного проекту поета з музикантом Борисом Севастьяновим. Літературно-музичні виступи під маркою «Артерії» відбуваються в межах волонтерських поїздок цих митців у зону бойових дій на Донбасі.
 
До теми. Купити збірку «Артерія»
Відтак і помітна частина книжки (вона побачила світ цьогоріч у «Видавництві Старого Лева») складається з віршів, присвячених війні, людям на війні, чи таких текстів, у яких війна присутня як віддалене, однак, безумовно, гучне тло. Час вносить свої корективи у творчість. І якщо раніше постать Дмитра Лазуткіна передусім асоціювалась із емоційно насиченою любовною лірикою, то тепер це ім’я часто нагадує про зовсім інші рядки:
 
Небо у серпні
гаряче нестерпно —
тягнуться ночі, важчають
 звуки...
хтось їздить у мерсі
з відкинутим верхом, 
хтось їздить у танку 
з відчиненим люком (...)
 
У трагічних буднях війни поет шукає ефектних образів, згущених відчуттів, а вже з них вибудовує особливий узагальнений, замислений настрій, не забуваючи спиратися на характерну власну мелодику і ритміку. Щодо останньої, мелодики і ритміки, їй вочевидь лише посприяла участь у літературно-музичних подіях. Варто відзначити й те, що зміна тематики чимало змінила в емоційному плані. Вірші Лазуткіна тепер далеко не завжди такі енергійні та життєствердні, як раніше. Що ж, новий невеселий матеріал призводить до так само не дуже веселих роздумів.
 
 
Однак і попередні амплуа київського поета зовсім не розчинились у пилюці фронтових шляхів. І це, на моє переконання, добре. В жодному разі не ігнорувати війни, а й не розчинятись у ній повністю — думаю, саме такою має бути найадекватніша лінія будь-якого більш-менш універсального поета, прозаїка чи іншого творця.
Отож у «Артерії» ви матимете нагоду читати й «традиційну» інтимну лірику Дмитра Лазуткіна. Частина — давні й добре знані прихильниками творчості поета твори. Частина — нові. І про ті, й про інші можна впевнено сказати, що це дуже рвучкі вірші, а вигадливі метафори чи просто формулювання в них «зачесані» так, щоб трохи ховатись у потоці почуттів. Що, звісна річ, збільшує читабельність не аж таких і простих за своєю суттю текстів:
 
(...) ти м’ясо моє і
кохання — моє
і риби мої і мій час
на зап’ясті...
і щастя не тямлячи
де воно є
купається в щасті
 
 
Третім «китом» поетичної книжки «Артерія» я назвав би сукупність більш грайливих, іронічних, зрештою, просто веселих віршів. Напевно, про щось читачам має казати той факт, що розташовані вони переважно наприкінці збірки. Тут ми зустрічаємо і побутові замальовки, і саркастичні сюжети, і задерикуваті згадки про інших поетів, і багато чого іншого. Хоч би й цей літній передсвітанковий краєвид:
 
ще тихо
але за мить
зацокотять підборами 
дівчата
повертаючись з нічного
клубу
і рибалка на мопеді
пронесеться з повним
кошиком риби
літо вміє виявляти
справжню сутність речей
п’яні крики біля кіоску
зазвичай
лунають гучніше
за розмови ранкових птахів
десь у глибині зелених крон
листки вигинаються 
і темні очі здаються
невагомими
і лінія долі напинається 
ніби вітрило 
і мости котрі
чи то поєднують
чи то розділяють нас
здригаються під тиском
рожевого неба
 
Книжку поета Дмитра Лазуткіна «Артерія» насамперед, мабуть, можна порадити тим, хто лише починають по-справжньому знайомитися із творчістю автора. Проте й тим, кому вірші Лазуткіна знайомі більш-менш віддавна, «Артерія», певно, зможе сказати щось важливе або приємне.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage