Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Три історії дітям про почуття
Random
Як пояснити малій дитині, що таке, приміром, заздрість? Звісно, можна спробувати загальновживаними фразами на кшталт: «сильні почуття, що притаманні людям», «тяга до добра іншого». Втім, думаю, краще застосувати інший спосіб, більш природний для дитини, – розповісти казку. Наприклад, про Жабу Душку з «Нових історій Чарівного Лісу» Володимира Читая. До цієї збірочки ввійшли три нові повісті про життя і стосунки мешканців Чарівного Лісу.
 
За сюжетом, у казці про Жабу Душку йдеться про те, як головна героїня заздрила тим, кому добре живеться. Через це, «спалила хату сусіда», посварила хом’ячків Тама і Тута, що жили поруч і були друзями, зруйнувала їхнє добро, причому, їхніми ж руками. Так ще треба уміти!
 
Якщо в реальному житті, часто на зло відповідають злом, у казковому світі Читая головні герої живуть за біблійними законами і відплачують добром. З Душкою ніхто не зводить рахунків. Навпаки їй бажають добра і кохання: «Любов усе лікує. Любов усюди є», – каже вуж Феньо Шуй, коли хом’ячки прийшли до нього за порадою, як витурити Душку з Тутової нори. От і думай: жаба нору забрала, а старий вуж натомість радить шукати якоїсь любові!
В іншій історії Чарівного Лісу автор розповідає про пиху – не менш поширену (а тому цікаву для дослідження) рису людської натури. Казка так і називається: «Історія про Цапа Горданя, царя над всіма». Головний герой цієї казки дуже хотів стати царем лісу. Йому навіть наснився сон, начебто він сидить на вершині гори, майже під хмарами, й купається у променях слави, з німбом на голові. Цапик вирішив, що сон прийшов до нього не просто так, і якогось дня пішов шукати омріяну гору.
 
Цап був впертий і гору свою знайшов. Та, коли видерся на вершину, не захотів ні слави, ні багатства, ні влади. Так було йому на тій вершині важко: холодно – вітер з усіх боків обвіває, голодно - трави нема, і самотньо – скільки не кричи до підданих – ніхто не чує. Добре, що по дорозі на гору Гордань зустрів свого родича цапа Буцая. Той врятував його від голодної і холодної смерті, навчив як заслужити славу людську іншим способом. 
 
У третій історії збірки, – Історії про Чортика Крутихвоста, автор підіймає тему батьків і дітей, стосунків між ними. Батько не той, хто дав життя, а той, хто виховав і навчив, як жити в світі в мирі з собою та іншими. За сюжетом, у ніч на Івана Купала, Чортик Крутихвіст, замість того, щоб повернутися у пекло, засинає у Чарівному Лісі. Спочатку звірі його сприймають вороже (бо ж робить шкоду і глузує з лісового судді), але потім прощають. Чорт є Чорт, – так його виховали у пеклі. Налякавши зоопарком, звірі віддають Крутихвоста на поруки та перевиховання бездітному Цапу Буцаю.
 
Через два тижні чортик, образно кажучи, стає янголятком і повноцінним мешканцем Чарівного Лісу. Однак, щоб залишитися назавжди з новим татом, Крутихвіст має заплатити велику ціну – втратити чортячу силу. Наприклад, літати. Чи це дійсно сталося, – читайте у казці Володимира Читая.
 
Загалом, Нові історії Чарівного Лісу, це історії не лише про вічні цінності, як зазначено в анотації, але й тексти, які іронізують над вадами людської натури: пихою, заздрістю, впертістю, самовпевненістю.
 
Ольга Цурка
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage