Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старовойт Тоня
Тріумфальне повернення «Франчески»
Random
«Іноді людині потрібна тільки підтримка, а не цінні поради чи ваша особиста думка. А просто підтримати завжди простіше й приємніше, ніж критикувати. Правда ж?»

Вашому вільному часу загрожує небезпека: Дорж Бату знову влучив у самісіньке читацьке серце. Впродовж року шалена популярність першої частини книжки українського письменника з монгольським корінням досягла свого апогею. Про «Франческу» чули багато книголюбів. Нею захоплювалися, з нею сміялися та через неї у багатьох читачів зменшилась тривалість сну.
Комплект з двох книжок Доржа Бату  обкладинка
Повідомити,
коли з'явиться
Ми повідомимо Вас коли з'явиться цей товар на Вашу електронну пошту!
Отож, анонсування продовження історії про народну улюбленицю спричинило справжній шквал захоплення. Читачі прагнули дізнатися про нові пригоди ексцентричної італійки та її колег на американській авіабазі. Тож чи змогла «Франческа. Володарка офіцерського жетона» зберегти якість першого тексту? Про це — згодом.
 
Структура «Франчески»
 
Ті, хто не знайомий із першою книгою Доржа Бату, мають взяти до уваги структуру роману. Фактично книжка письменника — збірка коротеньких «вижимок» із життя та роботи автора на космічній авіабазі. До друку першої частини Дорж Бату публікував свої пости у Фейсбуці, де вони здобули неабияку популярність. Аудиторія хотіла знати більше про такий близький, але все ж таки далекий космос. А ще більше — про життя працівників NASA, які щодня керують сателітами. Саме так народилася «Франческа».
 
Загалом, основної сюжетної лінії тут нема. Як говорить про книгу сам письменник:
 
«Франческа — то не про літературну цінність. Якщо ви шукаєте щось глибоке та літературне, то читайте класиків. «Франческа» — це про людські буденні розмови, знайомі кожному».
 
Дорж Бату виграє прихильність аудиторії завдяки простоті та гумору. Власне, останній теж можна вважати одним із елементів структури збірки. На гуморі автор зав’язує більшу частину оповідей. І тоді, коли кожен другий співробітник на чергову халепу з Франческою відреагував різко негативно, оповідач ставиться до проблеми легко та помірковано. Цим Дорж Бату та Франческа й приваблюють читачів з різних куточків країни.
 
Хто така Франческа?
 
Після прочитання «Повелительки траєкторій» читачі полюбили книгу в першу чергу завдяки яскравій головній героїні. Франческа — сицилійська темперамента красуня, яка повністю спростовує стереотипи про жінок у науці. Дівчина неймовірно талановита фахівчиня з математики та фізики. Її розрахунки завжди точні та швидкі. А характер, згідно до всіх канонів італійських темпераментів, вибуховий та імпульсивний.
 
Але попри успадковані звички швидко говорити та набуту вдачу до потрапляння у різні халепи Франческа має добре й чутливе серце. Наприкінці «Володарки офіцерського жетона» напарниця зі сльозами на очах зізнається Доржу: ще ніколи ніхто не присвячував її навіть і віршика, не говорячи про книгу.
 
 
Космічні перипетії
 
То чи перевершила «Володарка офіцерського жетону» свою попередницю?
 
Кожному варто відповісти самостійно на це питання. Загалом, історія стала більш об‘ємною та насиченою багатьма новими персонажами. Характери героїв Дорж Бату часто розкривав з нової, небаченої досі сторони. У «Володарці офіцерського жетону» з’являться стажери-аналоги Доржа й Франчески. Хтось із них запроторить до в’язниці та отримає вирок у суді. Франческа потрапить ще у мільйон халеп. Їхній керівник звільниться з авіабази. Історія двох колег набуде ознак романтичної. Ну а Дорж Бату буде й далі це висвітлювати.
 
Фактично не варто чекати більшого від книги, ніж вона собою являє. «Франческа» — це про життя та події, що його складають. А сподобаються вони читачеві чи ні — справа особистого смаку.
 
Поширені питання і непопулярні відповіді
 
Чи варто читати «Франческу», якщо я не цікавлюся космосом та авіацією?
 
Власне, мене це теж зупиняло. Але збірка має ключик до кожного серця: як прихильника космології, так і абсолютно байдужого до наукових процесів й роботи на авіабазі. Вона більше виступає просто локацією для дій та роздумів персонажів.
 
 
Чи можна читати другу частину, якщо я не читав «Повелительку траєкторій»?
 
Вважаю, що так. Проте інколи деякі історії все ж таки повертають читачів до попередньої збірки. Вони фігурують вкрай рідко та без цієї «бази» цілком можна прочитати із задоволенням «Володарку офіцерського жетона».
 
Яка літературна цінність книжки, створеної з постів у Фейсбуці?
 
«Франческа» — то очевидне виключення з усіх канонів книжок, народжених у соціальних мережах. По-перше, форма. В той час, коли автори намагаються приховати коріння своїх творів, Дорж Бату не цурається першої платформи для публікування оповідань.
 
По-друге, стиль. Ніхто не заперечить: людям подобається «Франческа» через свою простоту та приземленість. Слова зрозумілі кожному. Повсякденні теми актуальні для будь-якого читача. А талант героїні потрапляти до різних курйозних ситуацій робить збірку ще й дотепною та позитивною.
 
Так, Дорж Бату не написав другого «Улісса», де письменник використав багато різноманітних літературних прийомів та здобував всесвітню славу. Проте Бату вклав дещо вартісніше — частку  душі та фрагменти з власного життя.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage