Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Тавровані радієм та любов’ю
Random
Юлія Тахтарова, Yakaboo.ua
 
«Тавровані» радієм, «тавровані» любов’ю, «тавровані» суспільством, до якого належали, Бланш Віттман та Марія Склодовська-Кюрі в центрі роману шведського письменника Енквіста Пера Улофа «Книга про Бланш і Марі».
 
Енквісту Перу Улофу, як письменнику, романісту, драматургу, кіносценаристу, чудово вдається передати людяність персонажа, а не змалювати його недоторкану та далеку від читача постать, якими зазвичай пронизана історична проза. А український переклад настільки якісний, що дозволяє сконцентруватися виключно на сюжетних вигинах роману і читати-читати-читати.
 
Дві сильні жінки-особистості, уже ліберальний, але все ще консервативний Париж, початок ХХ століття, яке принесло стільки змін і викликів усьому світові. Хіба могло бути інакше? Хіба могла історія Бланш і Марі бути іншою? Між нами століття. Всього 100 років. Важко собі уявити, що світ, де жіноче лідерство вже в обличчях (Ангела Меркель, Гілларі Клінтон, Мелінда Гейтс, Шеріл Сендберг, Крістін Лагард), ще сто років тому міг ставити під сумніви наукові здобутки жінки лише через особисті стосунки з одруженим чоловіком, так само важко сьогодні уявити і Великобританію, сповнену суфражистками, що борються за право обирати і бути колись отак обраною, як Тереза Мей нещодавно.
До теми. Купити «Книгу про Бланш і Марі»
Енквіст Пер Улоф завбачливо наголошує в кінці книги, що все це просто роман, особиста інтерпретація письменника, за яку лише він несе відповідальність. Певно, Улоф усвідомлює, якого саме ефекту може мати книга на читача. Марія Складовська Кюрі – науковиця, двічі лауреатка Нобелівської премії, П’єр Кюрі – французький фізик, лауреат Нобелівської премії з фізики, Поль Ланжеван – ще один відомий французький фізик. Це майже окрема книга в книзі. Бланш Віттман – «королева істеричок», Жан-Мартен Шарко – французький лікар-психіатр, невролог. Це інша книга в книзі. Дві книги пошуків – від радію чи спокою до любові, яка врешті все перемагає. Amor omnia vincit. Як робоча гіпотеза.
 
Аби доповнити картину, до перегляду рекомендую британський фільм «Суфражистка» (2015) режисерки Сари Гаврон з улюбленими Меріл Стріп та Хеленою Бонем Картер. А щемкі та надихаючі автобіографії –«Автобіографія» Агати Крісті, над якою авторка працювала понад 15 років, та «Я, Майя Плисецкая…»  Майї Плісецької – стануть в пригоді тим, хто захоплюється темою жіночого лідерства та самореалізації.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage