Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старовойт Тоня
Світ на порозі клонування: якою буде твоя «Світлокопія»
Random
Прочитавши всі відомі книжки класиків про альтернативне майбутнє, я почувалась спустошеною. Проте, коли мені до рук потрапила ця історія, я дійсно злякалась. «Світлокопія» – вигадана розповідь про клонування людини, яка за декілька років може стати моторошною реальністю. Чи справді світ стрімко наближається до ери клонів та чому вони – пряма загроза для нас, людей? Про це – далі.
 
Мати технологій
 
З початку Шарлотте Кернер та письменництво були на різних полюсах. Вона – на економічному факультеті в Німеччині, воно – у мріях дівчини. Авторка роману за освітою є соціологом, а у перші роки після закінчення інституту займалася дослідженням власного міста.
 
Проте неможливо було ігнорувати поклик серця: з 1979 року Шарлотте вирішує присвятити себе творчості. У Німеччині Кернер відома передовсім як авторка біографій про видатних жінок. Основними у її романах є наукові теми, особливо біомедицина, генна інженерія, антропологія. Тому досить очікувано, що справжню популярність письменниці приніс роман, який порушує низку етичних проблем та ставить запитання: чи справді наукові досягнення завжди йдуть на користь людям?
 
 
Іріс – Сірі
 
Отже, основна сюжетна лінія розгортається навколо немолодої талановитої піаністки Іріс, якій було діагностовано невиліковну хворобу. Коли жінка дізнається про свій стан, вона вирішує вдатись до відчайдушного кроку – клонування себе. Проте Іріс керується зовсім не ніжними почуттями чи бажанням віддавати свою любов. Єдина мета, яку переслідує жінка, – народити ідеальну копію себе, яка була би такою самою геніальною піаністкою.  
 
До теми. Купити книжку «Світлокопія»
Але час спливав. Сірі, дочка Іріс, починає усвідомлювати, з якою метою вона з’явилась у цьому світі та чому мати так багато зусиль вкладала в навчання дівчинки грі на піаніно. І це йде аж ніяк не на зміцнення стосунків.
 
Клоноване майбутнє
 
До речі, концепція роману цікава тим, що клонування у майбутньому не вважається великим дивом. Навпаки, люди звикли до цього, а деякі навіть заохочують неповні сімї до такого розвязання проблеми. Але чи справді за технологіями буде майбутнє? Шарлотте Кернер не дає чіткої відповіді на це питання, натомість втілює всі свої здогадки в образі Сірі. Вона – довершена копія матері. Вона – суміш експерименту та егоїстичного бажання Іріс бути увіковіченою.
 
 
«Світлокопія» – щира розповідь у деталях від дівчини, яку змусили з’явитись у цьому світі. Оповідання ведеться емоційною та динамічною мовою. Ця маленька історія читається швидко, проте глибинний сенс міцно засідає у свідомості, нещадно крадучи місце для інших думок. Ви будете ненавидіти Іріс, співчувати Сірі. А потім ваше ставлення до родини зміниться на 180 градусів й ця клонована дівчинка не буде викликати нічого, окрім відрази.
 
«Світлокопія» – це ніби побувати на літературних американських гірках, де зламані гальма – тож ти постійно їдеш на максимальній швидкості.
 
Чому її варто прочитати?
 
Вона динамічна
Шарлотте Кернер орієнтувалась насамперед на молодь, яка читає переважно в транспорті або на парах під партою. Тому обєм вийшов зовсім невеликий, а легкість мови дає змогу проковтнути історію за кілька годин.
 
 Вона повчальна
Звісно, будь-яка гарна історія має нести в собі певний сенс. Проте «Світлокопія» вчить нас любити та цінувати своїх рідних і близьких, попри всі чвари поміж вами.
 
 
Вона застерігає
Еволюція наукових досягнень – це добре. Але завжди потрібно знати, коли зупинитись, допоки світ не став повністю клонізований та компютеризований. «Світлокопія» саме про це.  
 
Вона лякає
Деякі епізоди з історії легко можуть скласти конкуренцію романам Кінга. Адже вірогідне майбутнє, де клони виходять з-під контролю, часом шокує навіть більше, ніж всі докупи взяті разом монстри Короля Жахів.
 
Вона мотивує
Зрештою, якщо відкинути ідею клонованого майбутнього, то цю історію можна трактувати і як маніфест всім людям, закоханим у власну справу. Іріс не була ідеальною матірю. Проте вона точно була геніальною піаністкою,більш ніж закоханою в музику. Жінка жила нотами та клавішами, а її дочка -– спроба залишити після себе ще трохи власної творчості. Адже самореалізація для митців є однією з головних цілей життя.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage