Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Сніг як любов і смерть
Random
Родина кротів була не тільки дружною, а й своєрідною. Тато займався газетою «Кротяча правда», для якої щодня збирав інформацію, гуляючи лісом, а ввечері писав статті. Мама казала: «Життя занадто коротке, щоби присвячувати його тільки хатній роботі», тому найменших дітей, які ще не могли самі себе бавити, тато забирав із собою на роботу, щоб мама могла зайнятися своїми хобі. Мама стрибала на батуті, вчила іноземні мови або вправлялася на контрабасі, який отримала в подарунок на Миколая. «Здавалося, що після стрибків на батуті її зупи ставали ще ситнішими, а млинці з грибами особливо смакували, коли мама повторювала французькі слова», — говориться у книжці «Хто зробить сніг».
 
Питання гендерної рівності, яке, судячи з усього, стає новим трендом сучасної української літератури для дітей, гарно виписане в казці подружжя Прохаськів. (Тут можу згадати ще одну книжкову новинку цієї осені — «Пінгвінік» Івана Андрусяка). І не випадково як хобі для мами кротенят письменники вибирають гру на контрабасі, який через свій розмір у нашій свідомості асоціюється з виконавцем чоловічої статі (направду дуже мало в світі існує жінок-контрабасисток).
 
Цей затишний кротячий світ наповнено купою приємних дрібниць, простих життєвих подій і щоденної мудрості. У книжці не знайдете гостросюжетних пригод, від яких захоплює дух, зате кожна сторінка змусить внутрішньо посміхнутися, розчулитися і дітей, і дорослих. Хоча, мабуть, я поспішила з висновками, бо одна несподівана подія тут таки відбувається. До татової кишені, де він у робочий час носить своїх двох маленьких дітей Муркотку і Повза, потрапляє яйце. Із нього на очах дітей з’являється маленьке пташеня, яке стає загрозою життю самих кротенят. Але все закінчується щасливо, як і належить у дитинстві.
 
Дуже важливим є те, що ця книжка підіймає не тільки тему страху, хвороби, а й смерті, а також дозволяє подивитися на них крізь геть іншу оптику, ніж це заведено в нашому не кротячому світі дорослих. І ця оптика тут і є відповіддю на метафізичне питання «Хто зробить сніг».
 
До речі, це дебютна книжка як для Тараса, так і для Мар’яни Прохаськів. Тарас — знаний український письменник, який раніше писав винятково дорослі твори, спробував свої сили в дитячій літературі, а Мар’яна вперше спробувала себе не лише в ролі автора, а й книжкового ілюстратора.
 
Не можу промовчати те, що книжка має автобіографічний характер. В одному інтерв’ю Мар’яна розповідає, що вони з Тарасом від початку спільного життя мріяли разом написати дитячу книжку, тож цей світ кротів існував давно, він розвивався, і його треба було лише записати. Так, мамине захоплення іноземними мовами, приготування чаю мамою для себе і тата, і приготування кави татом для себе й для мами, а також любов до «смердючих сирів» — цілком автобіографічні деталі. Мабуть, так само, як і кротячий фемінізм.
 
«Хто зробить сніг» — це тільки початок серії, адже письменники обіцяють продовжити історію про життя кротенят, які в наступних книжках підростатимуть.
 
Любов Якимчук, Луганськ–Київ
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage