Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«слово моє словом не є»
Random
Дмитро Дроздовський, Друг Читача. Фото - Mykola Leonovych
 
Для мене таки має значення, яким віршем відкривається поетична добірка і яким вона завершується. Можливо, професійний літературознавчий рефлекс, бо саме ці вірші сукупно з назвою і витворюють «сильну позицію» збірки.
 
Але моє перше сумне зізнання таке: ці вірші у «Метрофобії» Мирослава Лаюка мене не вразили. От буває так, що ти, натхненний новотвором назви і загальним сприйняттям творчості поета, хотів би відчути щось, досі не відоме. А натомість матерія вірша розповзається, неначе драглі. Образ забуто-защепленої блискавки на штанях у вірші про народження «мене» – тобто «лаюка мирослава миколайовича» – досить тривіальний. Коли покійний професор Львівського Франкового університету Іван Денисюк розповідав жарт-бувальщину про те, що «коли небіжчик у хаті, то двері навстіж», – це одне. А коли поет розпочинає з такого уже затерто-самоіронічого (а тому й банального) образу своє знайомство з читачем – це викликає нерозуміння. Так само й остання поезія, яка передує «Зошиту для коляди»:
 
ЗАВЕРШЕНННЯ
 
розпитували
який свій вірш я вважаю найкращим
 
мовив
цей (С. 147).
 
Претензія на парадокс стікає до рівня егоцентричної поетичної банальності. Усе замикається навколо власного «Я» – гіпертрофованого, іронічного, самовпевненого й егоїстичного. І у цьому, звісно, немає нічого погано. Поет може бути таким – як і загалом поет може бути будь-яким. Поета не варто звинувачувати в аморальності чи егоїзмі – такий тип творчості просто може зникнути, якщо йому чогось бракуватиме. Зокрема й усвідомлення власної планетарної величі, яка часом потрібна для того, аби бути голосом неба і трави, усього людства і природи, енергій і космосу.
 
Але моє друге зізнання геть іншого ґатунку: Мирослав Лаюк – поет трави і неба, мертвих і живих, людей і речей. І це ознака досить доброго поета, яка іще шукає себе. Маючи беззаперечний поетичний хист, маючи філологічне обдаровання й гарний естетичний смак («Метрофобію» видано досить стильно), поет іще шукає себе, і часом саме ходіння між вимірами Х і Y є найцікавішим: бо тоді ліричний суб’єкт отримує можливість схопити якусь не відому досі сутність, потрапити в десятку, знайти той питомо лаюківський образ чи метафору, які залазять у підсвідомість, змушуючи до саморефлексій.
 
Так, добрим віршем, який містить виразний епічний, міфологічний первень, є «Невлучання». Або ж афористичний вірш-медитація «Розведення». Цікавою поетичною грою є вірш «Винайдення писемності: зелений», де Мирослав Лаюк (точніше «Лайук», ідучи за логікою вірша) уподібнюється Іванові Нечую-Левицькому. Ліричний суб’єкт Лаюка любить забавлятися зі словом – цей модерністський прийом він бере від свого улюбленого Езри Павнда.
 
А ще М. Лаюку притаманне якесь своєрідне спілкування зі смертю. Він хоче бути поетом і смерті, і життя, про що свідчать два розділи збірки: «Дата смерті і дата народження», а також «Шкільні дерева». «народилася дочка однієї чиновниці…» – «коли померла прабаба корнелія»; «коли народилася баба катеорина – коли померла віслава шимборська», «коли народився первісток у голови колгоспу» – «коли померла сусідка пазюня», «коли народився ісус» -— «коли помер прадід василь». Життя чергується зі смертю, коли хтось помирає, обов’язково хтось має з’явитися у цьому світі. Проте у подальших віршах чимало образних чи суто кольористичних маркерів смерті. Поет у принципі не може боятися входити у цей простір, бо поезія – це часто існування на межі поцей- і потойбіччя.
 
Насамкінець М. Лаюк – поет доволі фізичний. Йому важить не стільки енергія космосу, скільки людське тіло. Енергія – вона далеко і для тих, хто має занадто просвітлений розум. А суб’єкт лірики Лаюка живе цим днем, часом спиваючи красу життя, немов якийсь медовий напій. Тому образ «людини без правої руки – котра молиться», «серця зі швами», «систоли і діастоли» видаються йому значно краще. М. Лаюк – поет тілесної метафізики, зримої трансценденції. І у цьому він є собою, лаюком мирославом миколайовичем.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage