Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Що робити, коли ти інтелектуал?
Random
Нарешті в українському перекладі з’явилась книжка, на якій виросло кілька поколінь британців. «Таємний щоденник Адріана Моула» Сью Таунсенд був бестселером у середині 1980-х, проте й досі він є улюбленою книжкою у британських підлітків. Роман написаний у формі щоденника чотирнадцятирічного хлопця. Цей твір динамічний, відвертий, іронічний. Тут багато комічних ситуацій, багато правдивих «проблем», притаманних і сьогоднішнім одноліткам Моула. Адріан – із тієї ж категорії героїв-улюбленців, як Пітер Пен, Том Сойєр, Гарі Поттер чи пам’ятний радянським підліткам Тимур. Проте, на відміну від згаданих персонажів, Адріан, крім усього, ще й інтелектуал, який читає «Злочин і кару» Ф. Достоєвського та «Чорного принца» А. Мердок.
 
Сью Таунсенд розвиває ту лінію підліткових героїв, які не є цілковито «правильними». Адріан «народжений» іншою епохою, часом нестабільності, коли в британському суспільстві відбувалися численні дебати про майбутній економічний шлях. Водночас саме в той час Принц Чарльз одружується з Леді Діаною, і ця подія стає символом початку 1980-х. Попри те, що Адріан – інтелектуал і, до всього, досить чемний, він прагне зрозуміти, чому у світі на «чорне» кажуть «біле».
 
В житті хлопця не все протікає плавно. Мама вирішує полишити родину й переїхати зі своїм «бойфрендом» паскудником Лукасом (дружина якого, до речі, відкриває в собі лесбійську сутність, про що також відверто говориться в книжці) до іншого міста. Батько Андріана живе тільки з соціальної виплати. Він безробітній, а тому має чимало боргів і величезну купу проблем. У школі не все просто. З Адріана канючить гроші шибайголова Баррі Кент. Докучає «вирлоокий» директор Скрутон. Дідуган Берт Бакстер, допомагати якому зголошується Адріан, виявляється вередливим старим (хоча і добрим всередині, проте треба докласти чимало зусиль, аби достукатися до тієї «середини»).
 
Крім того, підліткові проблеми Моула розгортаються в період, який прийнято називати досить непростим для Британії. Ідеться про 1981 і 1982 роки – час прем’єрства Маргарет Тетчер. Цей період позначений масовими робітничими страйками, а також одним із найбільших скорочень, коли кількість безробітних сягнула цифри в 3 мільйони, як зазначено у щоденнику Адріана.
 
Наш герой – хлопець із клепкою, досить цікавий і спостережливий; водночас він видається занадто хвалькуватим (у звіті про «скандальну» поїздку до лондонського музею хлопець показує, що тільки він його дівчина Пандора поводили себе чемно, за що й отримує дві відмінні оцінки; а у враженнях про виставу, в якій бере участь, зазначає, що його гра була найкращою). Крім того, Моул наважується надіслати свої перші поетичні проби на Бі-Бі-Сі. Він навіть отримує відповідь (щоправда, йому так і не відповідає Малколм Маґґерідж на запитання про те, як жити інтелектуалу). Потім надсилає черговий вірш і лист із запитанням про гонорар, а заразом і можливість виступити на радіо, зазначаючи, що виступ має відбуватися до десятої, бо далі хлопець мусить лягати спати. Адріан хвалькуватий, потаємний (він ховає телефонні рахунки про «туніські розмови» з Пандорою коштом батьків, а також, коли мама йде з дому, дарує її лисячу шубку своїй дівчині).
 
С. Таунсенд не ідеалізує персонажа, як і його епохи. Головний герой гранично відвертий у щоденнику. Історія про Андріана Моула – щоденник підлітка, який переживає ті самі проблеми, що й безліч інших хлопців (розлучення батьків, бідність, зустрічі з дівчиною, перше прийняття власної сексуальності, дорослішання). Історія починається 1 січня 1981 року. Проте, переживши складний рік, хлопець не занепадає й пише для себе перелік вимог на 1982 рік. А отже, він - усе одно переможець, який із часом зможе сам розібратися у своєму житті.
 
Дмитро Дроздовський
 
Джерело: Друг Читача

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage