Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Содомора Христина
ЩО і ЯК ви будуєте у своєму житті?
Random
 
Клейтон Крістенсен, Джеймс Олворт, Карен Діллон. Як ви збудуєте своє життя /
Переклад Ольги Любарської. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2015. - 192 ст.
 
«Видавництво Старого Лева» не вперше видає цікаву і корисну книжку, котра провокує не лише задуматися над своїм життям, але врешті почати діяти. І що важливо, пропонує для кожної вікової групи відповідну книжку: для дітей – «Пес на ім’я Мані» та «Кіра і таємниця бублика» німецького фінансиста Бодо Шефера, для підлітків – «7 звичок високоефективних підлітків» американського консультанта Шона Кові, а для дорослих – свіжу книгу «Як ви збудуєте своє життя» американського професора Клейтона Крістенсена у співавторстві його помічників Джеймса Олворта і Каррен Ділон (далі, говорячи про автора в однині, матиму на увазі цих трьох осіб на чолі з Крістенсеном).
 
Книги, котрі мотивують до розвитку, як особистісного, так і кар'єрного, – це завжди чтиво, зорієнтоване на успішних та цілеспрямованих особистостей. Проте різноманіття таких видань завжди вимагає встановлення власних фільтрів для читачів, аби вирізнити з-поміж них якісний та справді вартісний продукт. Одним із таким фільтрів-критеріїв можуть слугувати рекомендації відомих людей, видань чи корпорацій. Тому, коли журнал Forbes говорить, що це «одна із найбільш дивовижно сильних книг особистісної філософії 21 століття», а Bloomberg Business Week запевняє, що це «найкращий порадник, як зберегти високу успішність на противагу руйнуванням у власному житті», аргументи спрацьовують на користь книжки. Локальним же чинником, що переконує у якості видання, є сприяння Львівської бізнес школи УКУ, щоби книга потрапила до україномовного читача.
 
Іншим критерієм книг мотиваційного калібру серед нон-фікшн літератури є якість біографії самого письменника. Адже коли читачеві дають поради щодо успіху в роботі та особистому житті, важливо знати автора таких порад. Повчання про досягнення цілей будуть слушними від тих, хто має відповідний досвід, знає, про що говорить, а його життя є переконливішим за слова. Зрештою, такі поради будуть не лише щирими та доброзичливими, але й ефективними в силу взірця, котрий є живим свідком їхньої дієвості.
 

Книга «Як ви збудуєте своє життя» – одна з таких. Вона щира, місцями аж до сповідального тону, особливо коли автор розкриває деякі інтимні сторони питань своєї віри, сімейного життя, життєвих кредо і випробувань. До прикладу, він з гумором згадує власноруч залатані джинси у молодшому шкільному віці, до чого змусила його мати та бідність сім'ї. І такі випадки не є одиничними хаотичними ілюстраціями його теорій. Отож, найперше, ця книга вирізняється відвертістю автора та відкритістю до читача.
 
Клейтон Крістенсен передовсім відомий як винахідник так званих проривних інновацій, тобто пояснює логіку новаторства, що захоплює сучасний ринок всупереч традиційному способові мислення тих, хто вже на цьому ринку має стабільні успішні позиції, але починає програвати перед першими.
 
У книжці «Як ви збудуєте своє життя» автор розповідає та детально тлумачить свої теорії про методи досягнення успіху на роботі та в особистому житті, не розділяючи, а співставляючи ці базові складові буття сучасної людини, ба навіть поєднуючи їх. Ділиться теоріями, «які можуть допомогти вам долати труднощі й знаходити радість». Але айсбергом всіх його теорій є одна, і вона дуже чітка у своєму формулюванні – яка ваша ціль у житті? Звучить пафосно та для декого, можливо, навіть риторично. Так, сенс життя – це чи не найбільша загадка людства, найважча проблема філософів, найскладніше запитання для пересічної людини. Але Крістенсен не розмінюється на дрібні та незначні речі, а цілиться в ядро, не боячись промахів чи задалеких горизонтів. Більше того, з його уст це питання звучить не так страшно і виглядає не так недосяжно. «Мета є ключовою складовою для практичного застосування теорій». Ілюструючи свої слова прикладами власного життя, він показує можливості та реальність, пропонує варіанти для вирішення питання сенсу життя.
 
Немає розділення чи протиставлення між кар'єрою та сім'єю. Навпаки – автор виступає за важливість обох, і зокрема за часову паралельність. Неможливо спершу побудувати кар'єру, відклавши друзів та стосунки з рідними на потім – цього «потім» може й не настати. Не варто робити крайніх виборів стосовно прибуткової праці, обманюючи себе її тимчасовістю задля покращення фінансового стану – така робота лише засмокче ще глибше, як трясовина. І ще про багато таких «не варто» звучать як застереження із можливими подальшими наслідками. Отож, по-друге, ця книга вирізняється закликом до гармонійності двох підвалин життя людини.
 
Дещо незвичним є те, що теорії щодо побудови успішної сім'ї виходять із порівнянь зі сфери бізнесу та управління. На перший погляд використання таких менеджментських схем щодо виховання своїх дітей видається сухим чи навіть безсердечним, занадто прагматичним жестом. Але автор використовує такі прийоми для кращого розуміння та унаочнення. Звісно, він не винаходить нових методів виховання, адже сучасна педагогіка та дитяча психологія теж наголошують на плеканні заохочення, тактовної похвали та помірної критики дитини, засуджуючи розбещеність та вседозволеність. Але в Крістенсена є важливий нюанс – він у всіх сенсах по-діловому це пояснює, зосереджуючись врешті на пріоритетах та цінностях дитини, які підкріплені ресурсами (фінанси, освіта, виховання) та процесами (здатність ці ресурси вводити в дію), ну і врешті наголошує на цілі (якою ви хочете виховати свою дитину?).
 
 
Три вищезгадані фактори – ресурси, процеси та пріоритети – надважливі складові шляху до успіху: як кар'єрного, так і особистого сімейного. І якнайчастіше запитувати себе, чи мої щоденні дії спрямовані на досягнення моїх цілей, чи мої рішення базуються на моїх пріоритетах, чи вони наближають мене до мети? Значущість маленьких кроків, руйнівна сила «лише одного разочка», вірність принципам та цілеспрямованість – ось ті камінчики, з яких будується майбутнє, з яких будується наше життя. Отож, по-третє, ця книга вирізняється цілісністю та чіткістю.
 
Всі теорії розглядаються в ключі реальних моделей відомих корпорацій та брендів (IKEA, Apple, Dell, Netflix, Honda etc), історій їхнього успіху чи несподіваного краху, прикладів вдалих і програшних рішень, а також цінного досвіду автора та його знань. Але вчитися на чужих успіхах і помилках недостатньо. Саме тому й Крістенсен постійно наголошує на своїх теоріях, які не слід розуміти як книжні гіпотетичні розв'язки життєвих проблем, базовані виключно на індуктивному методі свого та чужих досвідів; а теорії як принципи, які спрацьовують усюди і завжди, якщо вірно їх трактувати і правильно застосовувати на шляхах вирішення проблем, теорії, котрі «фактично є симуляторами дійсності, що дозволяють передбачити короткострокові й довгострокові результати найрізноманітніших дій». І ще одна важлива ремарка: «теорії мають велику цінність: вони можуть пояснити, що станеться до того, як результат перетвориться на досвід». Отож, врешті, ця книга вирізняється практичністю.
 
Власне, щодо практичності: доброю традицією може стати читання таких книг якраз напередодні Нового року – як мотиваційних рушіїв до змін в наступному році. Оскільки часто яскраві календарні рубежі слугують приводами для не лише підсумків, але й для свіжих постанов та обіцянок собі, своїй кар'єрі та сім'ї, то книги такого штибу незле налаштовують на потрібний життєвий маршрут, допомагають визначити вдалу траєкторію саморозвитку, накреслити чітку дорожню карту особистого та професійного вдосконалення і не відступити від неї.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage