Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Середина світу»: крізь зачинене вікно
Random
Олександра Єско, Букмоль
 
Роман Андреаса Штайнгьофеля «Середини світу» починається з короткої передісторії, яка по краплинці знайомить нас із героями, одразу охоплює похмурою, навіть трохи моторошною атмосферою. Далі історія передається з вуст Філа, власне головного героя роману, молодого, допитливого хлопця. Ми бачимо всі події та персонажів саме його очима, а тому іноді важко впізнати їх до кінця, розкрити їх. Читач наче спостерігає за всім крізь зачинене вікно. З першої ж частини ми поринаємо у вир подій — минулого, теперішнього. Вони здаються неймовірними, геть нетиповими, однак через відвертість та щирість, з якою Філ ділиться ними, легко співчуваеш героям цих подій, навіть інколи впізнаеш у них себе та своїх близьких. Філ — підліток, і перед його очима відкриваються все більше нових можливостей та прагнень, в той час як його теперішній світ стає затісним для нього та його мрій. Початок роману складаєтсья з історій минулого, проте це не просто згадки, а вже сьогоднішнє відношення героїв до того, що було, і що зробило їх такими, які вони зараз.
 
Роман зосереджений на формуванні та розвитку особистості. Філ та його сестра зростають у непростих умовах. У них немає батька, а мати разом з ними — справжня «чужачка» в маленькому містечку зі своїми традиціями та відразою до всього «іншого» та нового. Досить стара тема — інакший, серед таких, як усі. Однак, кожен з нас не раз боровся за своє «я» та місце в світі.
 
До теми. Купити книгу «Середина світу»
Кожен герой у романі має свою історію та непростий характер, незалежно від того, чи з’являється він протягом всієї історії, чи займає не більше сторінки. Ось чому цікаво спостерігати за ними та прислухатися до їхніх точок зору. Тим не менш, складно прослідкувати їхній розвиток. Так, персонажі не схожі на типові рольові моделі (наприклад, підліток-гей або мати-одиначка), але їхні характери залишаються однаковоми впродовж всієї розповіді, вони не ровзвиваються, не ростуть ні з часом, ні під впливом досить непростих подій, що огортають їх з ніг до голови. Мені було цікаво переживати ситуацію, коли Діана, сестра Філа, покарала своїх кривдників та зуміла постояти за себе, тим самим показавши, яка вона сильна та рішуча, з яким спокоєм вона перенесла це все. Але й іншого разу, коли труднощі звалилися на дівчину горою, вона повела себе так само. Герої з плином часу перетворюються на ляльок з готовими фразами та відомими костюмами.
 
 
Важливо висвітлювати складні, часто замовчувані теми, такі, як стосунки між дітьми та батьками, між суспільством та індивідом, між більшістю та меншістю, урешті-решт, стосунки із самим собою. Але й демонструвати їх з різних, унікальних, а не стереотипних, точок зору теж потрібно. Коли ми говоримо про індивідуальність, то маємо на увазі кожного, а не розділяємо на «таких» та « не таких»; коли ми говоримо про толерантність, то говоримо про терпимість та співчуття, а не про байдужість.
 
«Середина світу» намагається здвивувати та захопити читача своїми історіями та героями, та вдало це робить, не дивлячись на те, що більшість сюжтних поворотів та риси героїв — не рідкість серед підліткових романів. У нас є «не такий» Філ і його дивні родичі та друзі, вони всі потрапляють у пригоди, мета яких — залишитись самим собою та цінувати це. Основа відмінність полягає у тому, що герої даного роману самі створюють свої пригоди, самі вибирають собі цілі.
 
Ще одним величезним плюсом «Середини світу» є обкладинка та ілюстрації. Самі по собі вони виглядають естетично та досить концептуально. Крім того, вони цілком відповідають змісту та атмофсері роману. Найулюбленішою є ілюстрація з китом у самомій середині книги — цілком вдало демонструє внутрішній світ Філа.
Не можу сказати, що «Середина світу» мені сподобалася, однак я рада, що прочитала її. Я думаю, що треба більше книжок з подібною тематикою. Переживання героїв та їхні історії виявились досить близькими мені та напевне актуальні не тільки для моїх однолітків, але й багатьох дорослих. Я однозначно рекомендую ознайомитись із цим романом.

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage