Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дронь Артур
Сем, без проблем не буває
Random
Уявіть собі школяра, який займається бальними танцями. Творчого хлопця з грамотами і медалями та чарівною партнеркою, в яку він закоханий (тільки тсс!). А тепер уявіть, що батьки віддали його на секцію рукопашного бою… Уявили? Поспівчували? Без проблем. Навіть з такої ситуації можна вирулити. Книжка Оксани Лущевської «Сем, без проблем» з ілюстраціями Жені Олійник розповість саме таку історію.
 
Я БАЧУ УСМІШКУ АНГЕЛА І СТАЮ МЛИНЦЕМ
 
Семен Бондик — для вас просто Сем — не просто бальник, а талановитий бальник. Він навіть зайняв перше місце у всеукраїнському конкурсі «У вихорі танцю», а це вам не просто на дискотеці ковбаситись! Сем збивав пальці, натирав мозолі та оббивав коліна, але робив це для улюбленої справи. А останні два тижні даються йому значно важче. Батько вважає, що бальні танці — не чоловіче хобі, тому віддав сина на рукопашний бій. Уявляєте, як Сема рукопашать там кожного заняття?! Хлопець каже, що через фінгали став уже схожим на панду…
Я вирішив дати драпака. Та щойно розвернувся, як двері відчинилися. На порозі стояв татів друг. Він — не лише тренер рукопашного бою і східних видів двобою, а й президент обласної федерації боїв.
— Заходь, Бондику! Чого сачкуєш? — притримав він двері. — Раз — і на пробіжечку. Два — і двадцять разів віджався! Три — обрав собі захисну амуніцію!
Від останньої фрази мені звело шлунок.
 
Не відомо, що в цих рукопашних тортурах найгірше: побиття від тренерового сина, синяки по всьому тілу чи те, що Сем не може бачитись із Ангелінкою. А, ви ж іще не знаєте. Ангелінка — це і є та чарівна партнерка з танців. Коли Бондика кладуть на лопатки сто мільйон перший раз, і над хлопцем співають ангели, то саме думка про ангельську усмішку дівчини повертає його до тями.
 
Словом, так і проходять заняття з рукопашки. Із Сема роблять млинець, а він думає про Ангелінку. А попереду ще спортивні змагання, де хлопець точно не вбереже ребра цілими. Ну і як тут без проблем?
 
БАГАТО СМІХУ І БАГАТО ЛІТА
 
Книга Оксани Лущевської ідеально підходить для літнього читання. У ній є все для дітей молодшого шкільного віку: багато сміху та кумедних ситуацій, головний герой, із яким читач не сумуватиме, а, крім цього, ще й безліч ілюстрацій.
 
Це, до речі, іще одна тема для розмови. Малюнки у книжці «Сем, без проблем» не лише супроводжують історію, а й доповнюють її. Женя Олійник на деяких ілюстраціях зобразила навіть те, чого в повісті немає. Тож жарти і цікавинки можна знаходити і в тексті, і на ілюстаціях! А жарти — це те, що просто не дозволить відірватися від читання.
 
— Увага, хор! Як ви знаєте, ми тренувалися довго і тому їдемо до Львова!
— Єс! — вирвалося з Льоші. — Завжди мріяв!
Хормейстерка не любила, щоб її перебивали. Вона глянула на Льошу, як angry bird, готова заклювати.
 
ВЕЛКАМ У СІМ’Ю БОНДИКІВ!
 
Тато Сема любить, щоб усе йшло «як по маслу». Він навіть постійно користується пірамідою Маслоу —це в честь одного вченого. Але хлопець називає її пірамідою Маслоу-Татослоу, бо саме батько складає йому всі обов’язки і завдання. Навіщо розповідати про те, яким важливим у житті дитини є самовираження, якщо в сім’ї Бондиків це завжди татовираження? І хіба тільки в їхній сім’ї?
 
Оксана Лущевська описує стосунки в звичайній родині. Тато вирішує за сина, а його думки не питає. Мама намагається допомогти, але інколи теж не може порозумітись із чоловіком чи дитиною. А сам хлопець мріє просто займатись улюбленою справою. Такі ситуації можуть виникати у багатьох, і в них важливо дослухатися одне до одного. І ця книжка може неабияк допомогти. Але зробить це у легкий і невимушений спосіб. Адже навіть про серйозні речі «Сем, без проблем» розповідає весело, жартівливо та світло. Непорозуміння в сім’ї можна виправити, коли у вас є літо, почуття гумору та любов. Сім’я Бондиків залюбки покаже це на власному прикладі.
 
 
Удома нас із Альпою зустріла всміхнена мама. Альпа почала лизькати її. Від щастя вона навіть трохи надзюрила біля татових кросівок.
— Як же я за вами скучила, — мама непомітно витирала капцем Альпину калюжку, — мої ви дорогі, — вона обійняла мене і погладила Альпу. — Він уже майже не сердитий, вдає, Семчику, — прошепотіла мама мені. — Повечеряємо, а тоді розкажеш усе, добре? Якраз приготувала запечену рибу, твою улюблену, коханий, — глянула вона на тата. — Щучку, — мама ще раз підморгнула мені.
— Щучку? — тато всміхнувся, але враз зробив суворе лице. — Умгу, щука для здоров’я добра.
 
СЕМ, БЕЗ ПРОБЛЕМ НЕ БУВАЄ
 
Сема чекає важливий поєдинок на змаганнях із рукопашного бою. До цього часу йому довелося зрозуміти, що інколи без проблем не буває. Але їм завжди можна дати відсіч. Головне мати щось, заради чого захочеться викластися на повну. Або мати когось… І тоді ти будеш незламним, навіть якщо проти тебе грізний суперник. Хм, можливо, це і є найважливіша думка книжки?
 
І тут я згадав, що казав тато. Треба, мовляв, переключитися на щось інше. Але я й подумати не міг, що цим іншим стане Ангелінка!
— Чого стоїш? — на мене наскочив Макс. — Ходім! Я Ангелінці сказав, от вона й прийшла вболівати за тебе. Бач он!
— Та бачу… Але чого?
— Шо чого? Я ж знаю, що ти… ммм…
— Нічого я не «ммм», Ангелінка — моя найкраща подруга.
Я відчув, як пульсувало вже на віях. Хоча ви скажете такого не буває. 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage