Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старовойт Тоня
«Руки розбійника»: скільки триває справжня дружба?
Random
Колись відомий письменник сучасності Фредерік Беґбедер сказав, що кохання живе три роки. Згодом цей вислів став крилатим і перетворився на культову книгу. Але про те, який термін придатності у дружби і що може зруйнувати її за один день, говорять менше. Що ж, Фінн-Олє Гайнріх вирішив цю проблему. «Руки розбійника» - молодіжний роман про двох хлопців, взаємини яких підходять до логічного завершення. Та хіба справжня дружба може закінчитись? Що могло назавжди поставити хрест у спілкуванні товаришів? Про це згодом.
 
Гайнріх - найбільш перспективний автор?
 
На літературній сцені Гайнріх з’явився у 23 роки зі збіркою оповідань «Кишені, повні води» (англ. «Pockets full of water»). У кожному з дев’яти творів письменник аналізував такі важливі теми як дружба, кохання, пошук сенсу життя та смерть. Проте письменник звернув на себе увагу вже після виходу першого роману - «Руки розбійника». За неї, до речі, автор отримав німецьку премію премію «The Kranichsteiner Literaturförderpreis».
 
То що робить молодого письменника вартим уваги зі сторони українських читачів?
 
Як на мене, тонкий психологізм та увага до деталей. Після прочитання ти розумієш, що все у цьому світі не ділиться суто на чорне та біле, а має ще в своєму арсеналі безліч відтінків.
 
 
Такі різні, проте такі схожі
 
Розповідь ведеться від імені Яніка - хлопця із забезпеченої родини, який воліє втекти якомога далі від ідеального дому та родинного затишку. Хлопець завжди мав усе: красиву дівчину, досконалих батьків та фінансову стабільність. Натомість його другові Самюелю поталанило набагато менше. Саме зі знайомства хлопців й почалася ця історія.
 
Ще з дитинства Самюель жив на дві оселі. Перша - власна, де мати - пияка та волоцюга, друга - будинок батьків Яніка, які з радістю взяли хлопця під своє крило. Проте дитинство минає. Хлопці складають випускні екзамени й воліють здійснити їхню давню мрію - відвідати Стамбул.
 
Але трапляється те, що змінить назавжди все, що було між хлопцями. Можливо, навіть зруйнує її.
 
 
Легко про складне
 
Найбільш суттєвий плюс книжки «Руки розбійника» - стиль Гайнріха. Він майстерно акцентує увагу на маленьких деталях, що згодом перетворюються на велику картину. Так, наприклад, розповідь Яніка змушує нас дивитись на ситуацію як з боку винного, так і з боку жертви. А що робити, коли й перший, і другий можуть вмотивувати свої вчинки. В історії це найголовніше - подивитись на проблему з обидвох сторін.
 
Отже, мандрівка до Стамбула - переламний етап у взаєминах хлопців. Саме у цьому мальовничому місті ошатних килимів та мечетей друзі мовчки вирішать свою долю. Весь роман - один великий роздум про минуле та маленькі натяки про майбутнє.
 
 
Колоритне місто Стамбул
 
Це місто було обрано теж недаремно. Як вже було написано вище, Гайнріх приділяє увагу кожній деталі, яка згодом могла би скласти всі лінії докупи. Так ось, Стамбул - дитяча мрія друзів, але саме він може стати останньою зупинкою для них.
 
Саме місто письменник описав дуже смачно. Якщо ви ніколи не відвідували Стамбул, то саме ця книга може вас змусити кинути все й купити квиток. Бажано ще й в один кінець. Адже Стамбул - це місто на семи пагорбах. Місто, де Великий  Базар нараховує близько трьох тисяч магазинів. Місто, де скрізь затишок та душевний спокій.
 
Чому варто познайомитись?
 
1. Щоб переконатись, що нічого постійного в житті нема.
2. Щоб закохатись у Стамбул.
3. Щоб познайомитись з перспективним автором сучасності.
4. Щоб зрозуміти, що світ не ділиться суто на чорне та біле.
5. Щоб навчитись людям «прощавай», коли сказати більше нічого.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage