Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старовойт Тоня
«Розмови з друзями»: як перетворити балачки людей на всесвітній бестселер
Random
Неочікувано, однак дуже приємно «Видавництво Старого Лева» потішило фанатів ірландської письменниці Саллі Руні новинкою в українському перекладі, а саме – «Розмовами з друзями».
 
За хронологією цей роман авторка написала першим у своїй бібліографії, однак на теренах України книжка вийшла другою після ще одного екранізованого бестселера «Нормальні люди».
 
То чи зумів перший твір письменниці затьмарити славу роману про двох людей, буденним життям яких зачитувались мільйони людей з усієї планети?
 
Саллі Руні – новий Селінджер?
 
Від початку письменницької кар’єри Саллі Руні часто порівнюють з відомим автором ХХстоліття Джеромом Д. Селінджером та його романом «Ловець у житі». Чи актуальне це порівняння? Думаю, зарано про це говорити. Однак Саллі Руні дещо таки запозичила та переосмислила у «Розмовах з друзями». Наприклад, меланхолійні характери дівчат-студенток Френсіс та Боббі, кожна з яких чіпляє увагу читача у свій нестандартний спосіб. У романі Селінджера ми читали про дорослішання та екзистенційні страждання підлітка Голдена Колфілда.
 
У романах паралельно розкриваються лінії «не таких персонажів», яким важко адаптуватися у соціумі, а подекуди навіть нестерпно існувати. І все ж таки,«Розмови з друзями»мене вразили у самісіньке читацьке серце дещо більше.
Ось чому:
 
Кохання, зради та розмови за вином
 
У своєму дебютному романі Саллі Руні зосередилася не на сюжетних поворотах (як і у «Нормальних людях»), а внутрішньому світі головної героїні Френсіс. Розповідь ведеться від імені студентки-письменниці, яка пише вірші, читає їх на творчих вечорах та проводить вільний час зі своєю подругою й за сумісництвом екскоханкою Боббі.
 
Проте у цьому ілюзорно ідеальному світі дружби між дівчатами починають виникати труднощі, коли вони знайомляться з одруженою парою – Мелісою та Нікою. Жінка також пише доволі хорошу прозу, а її чоловік – не надто успішний актор, який позаяк тримає свою марку та випромінює здоровий егоїзм на молоді розуми й серця дівчат.
Між Боббі та Мелісою, Френсіс та Ніком встановлюються тісні, однак специфічні взаємини. Саллі Руні не посоромилася описати їх в усіх літературних барвах, які варто відкривати для себе під час прочитання книжки у діалогах персонажів та їхніх доволі дивних вчинках.
 
Власне, сюжет на цьому все: четвірка знайомиться одне з одним, а потім вервечка подій засмоктує і героїв, і читачів до марафону цікавих подій.
 
До речі,хай як би парадоксально це було, але у романі «Розмови з друзями»кількість цих розмов дуже мізерна. Чому? Бо і дружба здебільшого у книжці дещо гібридної форми.
 
Чи варто читати роман?
 
Так, так і так, але не всім. «Розмови з друзями» – роман для людей, які ще памятають, що таке перше кохання, перший секс та перше розбите серце.
 
Ця книга для читачів, які люблять асоціювати себе з головним героєм та подекуди думати: «Хм, а у мене в житті було так само».
 
До речі, цих «було так само»у книжці можна знайти чимало: закоханість, самотність, взаємини з друзями, сварки та напружений звязок й непорозуміння з батьками.
 
Саллі Руні вдало грає з цими конфліктами та змушує читача занурюватися у життя Френсіс, Боббі, Меліси та Ніка до останньої сторінки.
 
Ця книжка не збагатить вас духовно, не дасть нової їжі для шлунку, а натомість занурить у бурхливу молодість заради того, аби ви сказали: «Так, це ж про мене».
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage