Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Роман від амнезії
Random
Юлія Стахівська, День
 
Роман «Забуття» Тані Малярчук став Книгою року за версією Бі-бі-сі. І якщо вибір на користь цієї новинки для експертів та книжкових оглядачів очікуваний, то сама книжка найперше чіпляє своєю несподіваною темою та її розкриттям.
 
Це вже сьома книжка письменниці родом з Івано-Франківська, що кілька років тому емігрувала до Австрії. Серед інших її літературних нагород — Kristal Vilenica-2013 (Словенія) та літературна Премія імені Джозефа Конрада-Коженьовського (2013).
 
«Забуття» — це роман-палімпсест, свого роду романізована біографія одного з найбільших українських істориків, філософів і політиків ХХ століття В’ячеслава Липинського, що проступає із сюжетної лінії життя нашої сучасниці, альтер-еґо авторки, її історії, і з нутра всемогутнього і невблаганного кита (за)буття. Малярчук робить усе, щоб, місцями у досить-таки есеїстичній манері (і загалом ця книжка написана просто та реалістично), познайомити нас із самою постаттю — польським шляхтичем Вацлавом Ліпінським, який несподівано вирішив стати В’ячеславом Липинським і присвятити себе усього українським історії та рухові за незалежність. І хоч багато в Україні було мішаних шляхетських родів (згадується і про Кричевських, Виговських та ін.), для яких національність та релігія дуже часто ставали справою винятково політичною, та вибір у сторону «слабшого» від початку ставав викликом. З нього і почав Липинський свій усвідомлений шлях, ренегатом — для поляків, феноменом — для українців.
До теми. Купити книгу «Забуття»
Він пройде перед нами від вдоху до видиху, елегантний, закоханий, зворушливий, амбітний і твердий у своїй правоті, зневірений і хворий, забутий і знов об’явлений. А з ним пропливе його час: революційний і рішучий, сповнений ідеалістів і практиків — час мецената та видавця єдиної дозволеної у 1906—1914 роках наддніпрянської української газети «Рада» Євгена Чикаленка, час політиків — Симона Петлюри, Віктора Піснячевського, Володимира Винниченка та інших представників УНР. Час нездоланних натоді сухот, санаторіїв, довгих товариських розмов та диктованих відданому секретареві листів.
 
А поруч, то там, то тут виринаючи, існуватиме у «Забутті» лінія оповідача, дивакуватої жінки у пошуках особистого щастя, жінки, що бореться з панічними атаками страху, і між цим усім — досліджує життя видатного історика. Такий прийом створює дзеркальну двоїну, перетин, що дає можливість виписати повніше протагоніста. Утім, і другорядною роль нашої сучасниці не назвеш, це паралельні герої, як шальки терезів, і у певних моментах складно сказати, хто про кого насправді розповідає.
 
Хороший роман може бути про будь-що, але усе ж інтригує, чому головним героєм обрано саме Липинського (?). І тут може бути кілька власне читацьких, а не авторських пояснень. По-перше, працюючи з актуальною, трендовою наразі темою історичної пам’яті, український письменник має особливо широкий вибір, що йому, так би мовити, «дороманізовувати», як зафарбовувати на свій лад білі плями історії, по-своєму лікуючи від амнезії загублених архівів, відсутності нормальної наукової історичної бази. Отож, спіткнувшись у старій газеті об оголошення про смерть «якогось» д-ра Липинського, можна видобути на світ Божий ціле його неймовірне життя на тлі середовища, країни, епохи. Апріорі добрий ґрунт, тим паче, що та доба тільки зараз більш-менш відкривається для прочитання
 
По-друге, обираючи героїв, кожен автор ніби наставляє систему радарів, через які спроможний транслювати свої головні послання. Тут же Малярчук, мешкаючи у Відні, дуже природно вловлює нове масштабування подій. Це погляд на Україну зовні, з (е)мігрантського боку, з того ширшого географічного ареалу, що дасть краще розгледіти як величину історичної постаті, так і вади україноцентризму — ніхто нічого про нас не зобов’язаний знати, хоч наскільки унікальними ми були б, аж допоки самі про це переконливо не розкажемо.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage