Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Макарик Віталіна
Різдвяна романтика і соціальні меседжі у «Дівчині онлайн»
Random
З усіма своїми думками і переживаннями від ворожого і негостинного світу підлітки нерідко втікають в інтернет. Не всі вони усвідомлюють, що в онлайні можуть чекати як цікаві відкриття і приємні знайомства, так і нові проблеми. Героїня роману Заї Загг «Дівчина онлайн» Пенні переконалася у цьому. Її історія – про те, як інтернет може піднести на п’єдестал пошани і водночас прикувати до стовпа ганьби. Але ця історія не тільки про онлайн-життя, але й про кохання. Романтична історія, яка трапилася на Різдво.
 
Як одне вірусне відео може зробити твоє життя нестерпним
 
У реальному життя Пенні – здібна до фотографії британська школярка, яка боїться бути собою і взагалі має досить багато страхів. У неї є найкращий друг Еліот, який живе буквально за стіною з вічно заклопотаними нестерпними батьками. Є подруга Меган, яку Пенні вважає найкращою, хоча чим далі, тим більше впевнюється в тому, що їхні стосунки далекі від щирої дружби. Є хлопець Оллі, який їй дуже подобається, а йому до вподоби лише фото, які вона робить. І є сподівання, що попри ревнощі Меган, іронічний стьоб Еліота і самозакоханість Оллі, з цього може щось вийти.
 
 
У віртуальному житті Пенні – анонімна блогерка під ніком Дівчина Онлайн. Лише у своєму блозі вона наважується бути справжньою, щиро ділитися переживаннями, думками. Натомість отримує підтримку і обмін досвідом, доречні поради і цінні зауваження.
Але на шкільній виставі, в якій Меган та Оллі грають головні ролі, а Пенні – скромну роль фотографині, з нею трапляється халепа – не смертельна, але трагічна, наскільки може бути трагічним публічне приниження для дівчинки-підлітка. І можна було б залягти на дно, поки все не заспокоїться, тим паче, що й різдвяні канікули на носі. Але цей неприємний для Пенні і смішний для всіх інших інцидент хтось зняв на відео, виклав в інтернет і воно стало вірусним. Раптом Мережа з надійного прихистку перетворюється на майданчик для цькування. Пенні влаштовує інтернет-детокс і разом із невгамовними батьками-організаторами весіль та Еліотом їде в Нью-Йорк, де на неї чекає справжнє різдвяне диво.
 
Як «Дівчина Онлайн» зустріла бруклінського лопця і що з того вийшло
 
Інша країна, місто, яке ніколи не спить, розкішний готель, пропозиція попрацювати «неофіційною» весільною фотографинею і святкова метушня – це вже непогані умови для того, щоб відновитися після стресу. Але Нью-Йорк підготував для Дівчини Онлайн дещо більше – зустріч із Бруклінським Хлопцем, таким же незвичайним, як і вона сама. «Ти – моя ключова мить», – каже їй Ноа вже у день знайомства, і Пенні відчуває, що вони пасують одне одному як шматочки пазла. Він з розумінням ставиться до її страхів і допомагає їх долати, відкриває ті закутки душі, в яких ховає найбільш особисті речі, показує їй «свій» Нью-Йорк. На його мапі немає популярних туристичних місць, але є інші, не менш чарівні і цікаві.
 
 
Пізнаючи місто, себе і цього хлопця, який видається таким ідеальним, що й повірити важко, Пенні ділиться своїми емоціями у блозі і переживає найкраще у світі Різдво і найромантичніший Новий Рік, який тільки можна уявити. Щастя цієї пари, їхнє уважне й делікатне ставлення одне до одного і до своїх почуттів здається таким зворушливим, що примушує повірити у щирість цієї історії навіть досвідчене серце дорослого читача. Бо ось вона – та сучасна казка, якої так прагнеш у передріздвяний час.
 
  Але найдраматичніший етап роману чекає попереду – тоді, коли Пенні дізнається, хто він насправді, цей Бруклінський Хлопець, коли справжнє ім’я Дівчини Онлайн розкриють на увесь Інтернет, а те ганебне вірусне відео, через яке вона так переживала, здасться невинною дитячою витівкою порівняно зі скандалом, який здійметься у мережі.
 
 
Фанати і хейтери, або дещо важливе про відповідальність юзерів
 
Авторка «Дівчини онлайн», впливова британська фешн-блогерка Зої Загг, більш відома під ніком Zoella,Youtube-канал якої налічує майже п’ять мільйонів підписників, чудово знає, що популярність в інтернеті йде поруч із вразливістю. Вона сама не раз піддавалася жорсткій критиці – то за те, що знімала блог за кермом автомобіля, то за авторський адвент-календар, який вона продавала за «надто високою» ціною.
 
 
Про це вона, зокрема, й пише в романі: хтось тебе обожнює, хтось – ненавидить. Хейтери обсмоктують подробиці твого життя, плодять фейки, пишуть гидоту і розповідають, що з тобою зробили б (зазвичай – нічого хорошого). Вчорашні фанати можуть легко долучитися до натовпу тих, хто тебе цькує. А можуть і запустити потужний рух на твою підтримку. Кожен такий коментар, пост або твіт може стати рукою підтримки для того, до кого він спрямований, а може – каменем, який його доб’є.
 
 
І Зої Загг артикулює це через свою героїню Пенні: «Щоразу, коли ви пишете щось онлайн, ви маєте вибір. Ви можете примножити щастя у цьому світі, а можете забрати його». Дуже проста істина, але про неї мало хто навіть з дорослих задумується, що вже казати про підлітків. Цей вибір і відповідальність за нього – важливий меседж, який авторка доносить до читачів.
 
До слова, Зої-Zoella – не лише популярна блогерка, але й активна учасниця молодіжних громадських ініціатив. Зокрема, вона названа першим Інтернет-послом благодійної організації з охорони психічного здоров’я за те, що доносить до широкого загалу інформацію про панічні атаки і способи боротьби з ними. Цій темі, до речі, присвячено і велику частину цього роману.
 
«Дівчина онлайн» – дебютний роман Зої Загг, однак вже після першого тижня продажів він побив усі рекорди у Великобританії. Після цього вона написала ще дві частини серії про дівчину-блогерку. Сподіваємося і їх незабаром побачити в українському перекладі у Видавництві Старого Лева.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage