Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo

Рецензія. Віруси заполонили й книги
Random
Льюїс Керролл, як відомо, був математиком та написав казкову новелу про Алісу для розваги знайомих дітлахів. Але новела вийшла цікавою як для дітей, так і для дорослих завдяки ідейному навантаженню, двозначності висловів, неординарності ідей. Історія Сергія Гридіна, економіста за освітою та дитячого письменника за покликанням, має подібні ознаки, бо написана для дітей будь-якого віку.

Розвиток технологій сприяє тому, що дитина, ще не вміючи рахувати, знає як увімкнути гру на комп’ютері. Саме тому тематика новітньої техніки, вірусів, комп’ютерних ігор, Інтернету вже є близькою і для малечі. Сергій Гридін вирішив йти в ногу з часом та оповів читачам історію про комп’ютерний вірус Федько. Із головним героєм письменник знайомить читачів у першій книзі «Федько, прибулець з Інтернету», потім проводить екскурсію по той бік екрану у другій частині «Федько у віртуальному світі» та закінчує оповідання у третій історії «Федько у пошуках Чупакабри».

Історії збагачені такими цікавими персонажами, як підземники (гноми з вусами, які закручувались «як у козака Запорозької Січі»), шмиглі (пацюки), доїдали. Ці істоти живуть у вигаданих світах за своїми власними правилами. Тварини там знають 5 мов (як пес Марко), або ж читають реп (дикобраз Гаматі), лише свиня Нюра не володіє жодними унікальними здібностями, проте є на диво розумною.

Незважаючи на фантастичних істот та напрочуд талановитих тварин, головними героями роману-трилогії є цілком реальні діти: Сашко ( на прізвисько Біленький), Петрик (Професор) та Марічка – однокласниця хлопчаків. Разом вони рятують, годують та допомагають своєму новому «вірусному» другу Федьку.

Автор не намагається зробити дітей супергероями. Це прості школярі, які живуть у доброму, справедливому та щасливому світі, яким його повинна бачити 9-річна дитина. Поруч з тим цей світ сучасний: діти цитують пісні гурту «Океан Ельзи» та співачки Наталки Могилевської, мають мобільні телефони та комп’ютери, знають різні види вірусів, а дід Сашка вдягає футболку з надписом «Вставай Україно, москаль вже годину не спить».

Твори Гридіна - повісті-пригоди, які дозволяють дітям зі швидкістю рядка переноситись у інші світи та долати перешкоди. Розповідь стрімка, як вихор - події змінюються впродовж абзацу.

Якими б зараз діти не були б залежними від комп’ютерних ігор, мобільних телефонів чи інших мультимедійних пристроїв, бажання пригод та проведення часу з друзями у них незмінне. Якщо ж вони не мають можливості шукати скарби чи подорожувати іншими світами, то поруч завжди є книга, котра з першої сторінки поглинає уяву юного читача і відпускає на волю лише у останньому розділі.

Вікторія Кондратишина