Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Разом за покупками!
Random
Дуже часто батьки нервуються перед родинними походами за покупками: перед очима виринає образ примхливого малюка, який наполегливо (а часом навіть надміру наполегливо) вимагає нову іграшку або цукерку. В таких випадках ми часто втрачаємо рівновагу і намагаємось у будь-який спосіб заспокоїти маленького «вимагача». У тому числі - даючи дитині те, що вона вимагає. Але чи правильно це? Чи не зашкодить таке потурання характеру дитини? Як робити покупки без сліз, істерик і батьківських нервів радить кандидат психологічних наук, науковий співробітник Інституту соціальної та політичної психології НАПН України Юлія Чаусова.
 
Збираємось за покупками
 
Напевно, найпоширеніше місце для продуктових покупок - супермаркети, адже саме тут всі необхідні продукти і побутові речі зібрані в одному місці. До того ж, все можна помацати, розглянути і вибрати. Не дивно, що і малюкам це місце зазвичай дуже припадає до смаку, особливо щодо «помацати». Як тримати себе в руках і при цьому знайти компроміс з маленьким «хочушкою»?
 
Спробуйте заздалегідь скласти детальний перелік необхідних продуктів і речей - це знадобиться не тільки для того, щоб переконати малюка не брати непотрібних предметів, а й для самоконтролю. Коли перелік буде готовий, покличте дитину до себе і розкажіть їй, що сьогодні вам випала відповідальна «місія» - похід за покупками. Спробуйте прочитати складений список, краще не занадто швидко, щоб дитина могла не тільки слухати, а й почути. Порадьтеся з малюком - чи нічого ви не забули? Можливо, ще щось потрібно додати? На цьому етапі у вас напевно виникне ситуація, коли малюк попросить щось купити і йому. Звичайно, чому б ні? Єдине - у всьому варто знати міру. Поцікавтеся у дитини, чого їй найбільше хочеться сьогодні. При цьому бажано її бажання обмежити 1-2 пунктами, щоб малюк розумів: брати все інше - неможна. Обов'язково запам'ятайте ці пункти, промовте чарівну фразу «Ми з тобою домовилися?», щоб надалі уникнути «завищених» вимог. Щойно увійдете в супермаркет, нагадайте дитині про перелік, і придбайте те, що вона хотіла. Якщо раптом чогось немає, купіть щось інше взамін. Але тільки це і нічого більше.
 
Краще заздалегідь обговорити з малюком, як поводитися у магазині. Попросіть його не бігати, не кричати, далеко не відходити, без дозволу нічого з поличок не брати. А в супермаркеті тільки нагадуйте те, про що домовились вдома. Несправедливо вимагати від дитини те, що ви їй не озвучили.
 
У супермаркеті
 
Отже, ви потрапили в супермаркет. Для того, щоб трохи обмежити пересування дитини, найкраще посадити її у візок. Але в жодному разі не наполягайте і не саджайте насильно, адже тоді ваш мирний похід за покупками може перетворитися на істерики і зіпсований настрій як у вас, так і у малюка. У деяких супермаркетах є спеціальні дитячі візки - маленькі копії великих. Можна запропонувати малюкові взяти участь у процесі і розділити з вами відповідальність.
 
Якщо з дитячим візком не пощастило, спробуйте довірити дитині інші відповідальні справи: ви берете з полички продукти, віддаєте їй, а вона вже сама складає їх у корзину (звичайно, при цьому покупка не має бути занадто важкою або крихкою). Після кожної вдалої покупки повертайтеся до списку, можна запропонувати дитині викреслювати вже неактуальні пункти. Так ви зможете ненав'язливо нагадувати, що берете все виключно за списком. Буде чудово, якщо ви запропонуєте дитині самій вибрати між двома покупками: що їй більше подобається. Так малюк відчує свою значимість, здатність самостійно вирішувати.
 
Головне – розуміння і підтримка
 
Тут наведу яскравий приклад мудрої поведінки молодої мами в ситуації, яку мені пощастило спостерігати кілька тижнів тому у великому супермаркеті:
 
Уявіть собі: звичайний будній день, людей в супермаркеті небагато, всі блукають між рядів у пошуках необхідних товарів. Серед таких «блукаючих» - молода мама, років 25, і маленький 3-річний синочок. Малюк, мабуть, дуже рухливий - весь час стрибав, бігав (недалеко), смикав маму за рукав курточки. Мама реагувала дуже спокійно: легкою посмішкою і швидким поглядом. Потім настала «гаряча» ситуація: хлопчик підбіг до полиці з крупами, став хапати упаковки і кидати на підлогу. Мама відреагувала миттєво. Вона присіла поруч з малям, обняла його (тим самим обмеживши йому свободу дій) і промовила несподівану для мене фразу: «Тобі, мабуть, дуже нудно». Дитина у відповідь ображено кивнула головою. «Може, ти мені допоможеш?» - запитує мама у відповідь (даючи зрозуміти, що без малюка їй не розібратися, необхідна його участь).
 
Хлопчик уважно слухав. «Ось я думаю, - продовжувала мама, - яку б крупу взяти на вечерю - гречану або пшеничну? Тобі яка більше подобається?». « Гречана», - малюк вже забув, що ображався. Мама зняла з полиці упаковку гречки і вручила хлопчикові зі словами: «Клади в корзину, у тебе це краще вийде!». Щаслива дитина акуратно опустила крупу в корзинку, і вони з мамою вирушили далі. Я трохи пройшлася за ними, і за моїми спостереженнями, хлопчик більше не скинув жодного продукту з полиць, та й взагалі почав поводитися значно спокійніше. Адже так годиться вести себе відповідальним людям, правда?
 
Фактично, в цій історії був єдиний момент, який визначав подальший хід подій: ситуація, коли дитина почала скидати крупи з полиць. Мама, як і дуже багато батьків, могла його смикнути, крикнути, покарати ... Як ви думаєте, добилася б вона в такому випадку бажаного результату? Я теж думаю, що ні. Навпаки, мама поставилася до малюка з розумінням і підтримкою, запропонувала йому відповідальну «роботу», щоб він не нудьгував, і хлопчикові вже не хотілося бешкетувати.
 
Істерики з криками та сльозами
 
Давайте тепер розглянемо ситуації, в яких, незважаючи на ваші старання, малюк все-таки вирішив зажадати позапланову покупку. Перш за все постарайтеся зрозуміти: вашої провини тут немає. Ви все робили правильно, просто кожен випадок, особливо з дитиною - унікальний, і дитячу поведінку передбачити дуже складно. Отже, якщо малюк влаштував істерику, голосно ридає, падає на підлогу, стукає руками і ногами, та вимагає щось йому купити, то перший крок - заспокоїти ... себе. Ви бачите перед собою типовий випадок дитячої маніпуляції. Найчастіше за цим стоїть не щире засмучення, а бажання добитися свого, тиснучи на батьків морально. Цим користуються практично всі діти. І головний «рецепт» тут - не піддаватися. Ви можете присісти поруч з дитиною і спокійно сказати: мені шкода, що ти засмучений, але твої сльози не змусять мене це купити, адже ми з тобою домовлялися ще вдома про дві покупки (продемонструвати список).
 
Навіть якщо малюк впав на підлогу - нехай полежить. Думаю, йому не сподобається довго там валятися, адже на підлозі холодно і незатишно. Ігноруйте. Не звертайте уваги і на осудливі та співчутливі погляди-репліки випадкових перехожих, не давайте їм втручатися, засуджуючи або захищаючи малюка. Це ваша дитина і повністю ваша справа, як з нею поводитися. Коли ви відчуваєте, що вам все набридло і треба йти далі, попередьте, що порахуєте зараз до десяти, і якщо дитина не встане і не піде, ви підете без неї. Виконайте. Після цього сміливо розверніться і неспішно йдіть. Малюк напевно швидко встане і з криками побіжить за вами. Зупиніться, обійміть його. Скажіть, що попереджали, і наступного разу потрібно буде вас послухати. Повірте, такі «уроки» дітям запам'ятовуються дуже добре.
 
Якщо ви все ж помічаєте, що дитина продовжує хникати - нехай, постарайтеся не звертати на це уваги. Станете її заспокоювати і жаліти - можете не тільки підкріпити, а й навіть закріпити таку реакцію малюка в подібних ситуаціях. І надалі «пхикання» буде супроводжувати вас практично всюди (адже завжди знайдеться щось, що дитині зовсім не до душі).
 
Підтримуйте довіру малюка до вас
 
Але іноді все ж виникають такі ситуації, коли істерика досягає «апогею»: малюк повністю червоний, його розриває від крику, ритм дихання збився. В такому випадку перервіть процес «шопінгу» (візок з продуктами, наприклад, можна залишити в охоронця і попередити, що скоро повернетеся - причину пояснювати не потрібно, все і так буде зрозуміло). Після цього пошукайте найближчий умивальник або купіть пляшку з водою і гарненько вмийте малюка, дайте попити води, віддихатися. Можна навіть вийти на кілька хвилин на свіже повітря, відволіктися. Коли побачите, що малюк заспокоївся, дайте йому знати, що розумієте його. Скажіть щось на зразок «я бачу, що ти дуже засмучений (ображений)». Поцікавтеся, чому. Нагадайте, що вдома ви домовлялися про покупки. Витягніть список і озвучте, що він хотів спочатку. Запитайте - може, щось змінилося? Запропонуйте поміняти ці пункти - нехай подумає, що саме дитині зараз хочеться.
 
У разі, якщо це дорога річ, поясніть, що стільки грошей у вас зараз з собою немає, ви купите це наступного разу. Або ж, якщо не збираєтеся це купувати, аргументуйте, чому. Наприклад «у тебе вже є 5 машинок, ця зовсім не відрізняється від них. Давай краще пошукаємо новий м'ячик, твій старий зовсім здувся». Пам'ятайте про одне: в жодному разі не порушуйте даної обіцянки. Якщо не впевнені, що виконаєте, краще не обіцяйте. Це сильно підірве довіру малюка до вас, а вам цього хочеться найменше, правда?
 
Щойно повернетеся додому, неодмінно похваліть дитину, якщо вона старалася добре поводити себе (навіть якщо щось у неї не вийшло). Скажіть, що вона відмінний помічник, і чудово впоралася з відповідальним завданням. Думаю, після такої похвали походи в супермаркет з дитиною стануть для вас приємними і невимушеними.
 
Підсумки. Отож батькам варто:
 
- заздалегідь скласти список необхідних вам і малюкові покупок (для дитини - не більше 1-2);
 
- поговорити з дитиною про «хорошу поведінку» ще вдома, конкретизувати;
 
- частково перекласти на малюка відповідальність за покупки (вибір, складання в корзину);
 
- аргументувати свою відмову;
 
- ігнорувати дитячі способи маніпуляції.
 
Не треба:
 
- розгублюватися або нервувати під час дитячої істерики;
 
- потурати примхам малюка, купуючи все, що йому захочеться;
 
- порушувати ваші обіцянки;
 
- наполягати на покупці або способі пересування дитини всупереч її бажанню.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage